695 tassa menee raja web

Diakonissalaitos kokeilee ja etsii rajoja teatterin avulla

Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta on esitys, joka juhlistaa Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin. Koko HDL:n Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen on mukana tuotannossa. Esityspaikkana toimivaan kortteliin voit tutustua jo viikkoa aiemmin Diakonissalaitoksen kaikille avoimessa ja ilmaisessa korttelijuhlassa.

”Tässä menee raja – laulu unelmien huomisesta” juhlistaa Helsingin Diakonissalaitoksen 150-vuotista taivalta heikoimman puolustajana. Elokuussa vain kaksi kertaa esitettävä esitys kysyy, kuka määrittelee paikkamme? Kenellä on oikeus puhua ja ketä kuunnellaan? Miksi on niin pelottavaa ottaa ohjat käsiinsä ja sanoa: Tässä menee raja! Esityksen tekee koko yhteisö yhdessä ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Diakonissalaitoksella pidettyjen työpajojen, keskustelujen ja kirjoitustehtävien kautta ohjaaja Sirpa Riuttala on etsinyt niin työntekijöiden kuin asiakkaiden tuntoja ja näkökulmia.

”Laitoksen asiakkaat – yhteiskunnan notkelmiin pudonneet – kokevat rajoja maailmaan ja siellä toimimiseen ihan perustilanteissa, miten heitä katsotaan ja kohdellaan kaupassa ja baarissa. Toisaalta Alppikadun korttelikin sisältää suljettuja ovia. Työntekijöiden tekemä rajaaminen on sitä samaa rajaamista, mitä olisi ollut asiakkaiden kannalta hyvä olla jo lapsena”, Riuttala kuvaa.

Samaa mieltä on myös kulttuurin ja liikunnan tuottaja Anssi Pirttineva Helsingin Diakonissalaitokselta.

”Henkilökohtaiset ja yhteiskunnalliset rajat ovat näkyvissä kaikkialla. Rajojen vetäminen on myös Helsingin Diakonissalaitoksen hoidollisen kulttuurin tärkeimpiä perustoja. Rajojen asettaminen ja jatkuva uudelleenmäärittely kuuluvat toimivaan yhteisöön, eikä se ole koskaan helppoa. Yhteisön tekemä teatteri auttaa organisaation sisäisen ymmärryksen lisäämisessä sekä avaa ulkopuolisille näkökulmia HDL:n toimintaan ja kulttuureihin”, Anssi Pirttineva sanoo.

Esityksessä yleisö saa kulkea vaikuttavan taiteellisen ja yhteiskunnallisen matkan, joka avaa uusia näkökulmia HDL:n toimintakulttuureihin sekä Diakonissalaitoksen korttelin eri tasoja, kulttuureja ja sen kiehtovaa historiaa.

Tässä menee raja
AIKA: Keskiviikko 30.8.2017 klo 13.00 & 18.00.Esityksen kesto noin 1 h.
PAIKKA: Alppikatu 2, 00530 Helsinki, Helsingin Diakonissalaitoksen kortteli. Ulkoilmaesitys.
LIPUT: 10 €, varaukset sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  ja puh.nro 050 578 1252. Median edustajat pääsevät tilaisuteen maksutta esittämällä pressikortin tai ilmoittautumalla etukäteen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Ohjaus ja konsepti: Sirpa Riuttala
Näyttämöllä: Diakonissalaitoksen asiakkaat ja työntekijät, Koiton Laulu, HOS Big Band, ylioppilasteatterilaisia, vapaaehtoisia.

Lisätietoja:
Sirpa Riuttala, ohjaaja, 050 578 1252
Anssi Pirttineva, kulttuurin ja liikunnan tuottaja, HDL, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 502 7597
Riku Siivonen, päätoimittaja, HDL, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 041 548 8890

pdfEsityksen juliste.

Esityksen teaser-video: https://www.youtube.com/watch?v=-upHVuSvGQs 

 

18.8.2017