yleishyodyllinen toiminta Helsingin Diakoinssalaitos

Punaisena lankana toimijuuden vahvistaminen

Helsingin Diakonissalaitos organisoi uudelleen säätiön yleishyödyllistä toimintaa.  Punaisena lankana kaikelle toiminnalle ja palveluille on, että niiden avulla vahvistetaan ihmisten toimijuutta.

- Toteutamme diakonissalaitoksen ydintehtävää: puolustaa ihmisarvoa sekä niitä, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Tehtävämme on löytää uusia ratkaisuja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten arjen parantamiseksi.  Luomme asiakkaaseen luottamuksellisen suhteen ja tuemme häntä itsenäiseen toimintaan. Rohkea välittäminen, yhteisön tuki ja mielekäs tekeminen parantavat elämänhallintaa ja auttavat takaisin merkitykselliseen elämään. Teemme työtä yhdessä eri toimijoiden kanssa. Entistä tärkeämpää palveluiden rinnalla on myös kansalaistoiminnan rooli, toimialuejohtaja Marja Pentikäinen sanoo.

Toiminta jakautuu neljään pääalueeseen:

Diakonia

Diakonia palvelualue käsittää säätiön tekemän sielunhoito-, yhteisö- ja konsultointitoiminnan, Heponiemen hiljaisuuden keskuksen sekä näihin liittyvän hanketoiminnan ja myytävät palvelut.

- Toiminnan tavoitteena on yhdessä yhteistyökumppanien kanssa uudistaa hyvinvointia tuottavien organisaatioiden rakenteita, toimintakulttuuria ja työntekijöiden ammatillista ajattelua, Diakonissalaitoksen uudeksi diakoniajohtajaksi 1.8.2017 alkaen nimitetty Matti Helin kertoo. Diakoniajohtajan tehtävänä on kehittää konsernin diakonisia sisältöjä sekä edustaa konsernia diakonian alan verkostoissa ja julkisuudessa.

Kansainvälinen suojelu ja integraatio

Palvelualueella tehdään työtä turvapaikanhakijoiden, pakolaisten, maahanmuuttajien sekä Euroopan liikkuvan väestön kanssa. Diakonissalaitos tekee työtään sekä kotimaassa että eteläisessä Afrikassa ja Euroopan alueella.

- Tavoitteena on parantaa näiden heikoimmassa asemassa olevien ihmisryhmien elämäntilannetta niin Suomessa kuin heidän kotimaassaan, palvelualuejohtaja Mika Paasolainen kertoo.

Kansalaistoiminta

HDL:n kansalaistoiminta on vapaaehtoistoimintaa, vertaistoimintaa sekä yhteisöjen valmentamista ja yhdessä elämisen taitojen rakentamista. Kansalaistoiminta tarjoaa jokaiselle ihmiselle merkityksellistä tekemistä ja mahdollisuuden osallistua ja toimia itsensä ja muiden hyväksi.

- Tuomme yhteen ihmisiä, jotka eivät muuten arjessaan törmäisi toisiinsa. Kansalaistoiminnassamme on nykyisin yhteensä 1200 vapaaehtoista ja vertaista. Kokeilevassa yhteiskehittämisessä heidän kanssaan syntyy uusia, kaikkien osapuolten hyvää elämää tukevia toimintamuotoja, kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs kertoo.

Valmennus ja työllisyys 

Rakennamme yhdessä julkisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa palveluintegraatiota, jossa asiakas saa tarvitsemansa tuen ns. yhden luukun periaatteella. Toiminnan tavoitteena on asiakkaan toimijuuden tukeminen, toimintakyvyn vahvistaminen ja yhteiskuntaan integroituminen.

- Esimerkiksi Vamos-palvelut tarjoavat matalan kynnyksen tukea syrjäytymisvaarassa oleville nuorille kuudella eri paikkakunnalla Suomessa, palvelualuejohtaja Sari Nyberg kertoo.

Lisätietoja:
Marja Pentikäinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Matti Helin, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Mika Paasolainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Laura Hakoköngäs, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Sari Nyberg, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.