Helsingin Diakonissalaitos korttelijuhla

Korttelijuhla keräsi yhteen narkit ja skrakamiehet  

Helsingin Diakonissalaitoksen korttelissa vietettiin torstaina kesäistä Korttelijuhlaa laitoksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Ohjelmaa oli runsaasti teatteriesityksistä soppakeittiöön, historiapolusta yhteislauluun ja bändikeikkoihin.

Juhlassa haluttiin toimitusjohtaja Olli Holmströmin sanoin välttää pönötystä ja tarjota elämyksiä ja osallistumisen mahdollisuuksia kaikille.

"Siksi mukana olivat niin järjestäjinä kuin yleisönäkin sekä asiakkaat, työntekijät että yhteistyökumppanit." 

Korttelijuhla toi esiin Diakonissalaitoksen työn ytimessä olevan ajatusmallin: ihmisarvoa luodaan ja vahvistetaan toimijuuden avulla. Laitoksen asiakkaat eivät ole vain hoidon kohteita, vaan tekevät ja osallistuvat itse. Yksi toiminnan muoto on musiikki, joka oli juhlassa esillä viiden bändin voimin.

"Monilla meidän asiakkaalla on joko päihde- tai mielenterveystausta, ja bändihomma tuo heille mielekästä tekemistä", kertoo kulttuurin ja liikunnan tuottaja Anssi Pirttineva. "Se luo myös tavoitteellisuutta: aikaa ei käytetä ongelmiin, vaan esimerkiksi omien laulujen kirjoittamiseen. Näin myös ihmisten oma ääni tulee myös paremmin esille."

Yksi bändeistä oli Gandi, joka veti keikkansa sinnikkäästi läpi lyhyestä sähkökatkosta huolimatta.

"Soittaminen on hauskaa. Meillä on treenit kerran viikossa, ja keikkailtu on aika paljonkin. Itse en ole jännittäjä, mutta toisia meistä keikat jännittävät todella paljon", Gandin basisti Mikko Ojala kertoo.

Ojala käy laitoksella korvaushoidossa ja on ollut mukana Diakoniaopiston valmentavassa koulutuksessa. Laitoksesta on muodostunut hänelle tärkeä yhteisö.

"Tunnen tosi paljon työntekijöitä, ja täällä aina moikkaillaan. Täällä asiakkaiden ja työntekijöiden kesken on kaverillinen ilmapiiri, eikä siinä aina niin tarkkaan erotella, kuka on asiakas ja kuka työntekijä."

Yksi mukana olleista yhteistyökumppaneista oli Rinnekoti, joka perustettiin alun perin osaksi Diakonissalaitoksen toimintaa 90 vuotta sitten.
"Meidän osastollamme kaksi kehitysvammaista nuorta kertoi ihmisille omista kokemuksistaan ja siitä, mitä kehitysvammaisten elämään tänään kuuluu", kertoo viestintäpäällikkö Taina Rönnqvist. "Paikalle tuli myös opiskelijoita tiedustelemaan työ- ja harjoittelupaikkoja."


Monista Rinnekodin yksiköistä oli myös lähdetty retkelle Korttelijuhlaan.
"Yksi heistä oli tullut sängyllä eikä pystynyt itse kommunikoimaan. Oli kuitenkin ihana kohtaaminen, kun hän tapasi Rinnekodin perustajaksi, sisar Aino Miettiseksi pukeutuneen naisen. Monet kävijät myös tarinoivat pitkäänkin suhteestaan Rinnekotiin."

Alppikadun korttelissa toimiva Terveystalokin oli juhlassa mukana. Toimipaikan päällikkö Anu Halme kertoo, että Terveystalon pisteellä tarjottiin ihmisille kehonkoostumusmittauksia ja tietoa terveystarkastuspaketeista.


"Harva varmaankaan tietää, mitä kaikkea korttelin sisällä lopulta tapahtuu", Halme pohtii. "Nyt toiminta ja sen historia olivat esillä todella monipuolisesti, ja ihmisiä oli tullut kauempaakin siihen tutustumaan. Samalla kävijöille voitiin välittää sitä auttamisen iloa, joka Alppikadun eri toimijoiden kesken vallitsee."

Myös juhlan käytännön järjestelyt tehtiin yhteisvoimin. Laitoksen työtoiminnassa mukana oleva Thomas Salmi kertoo rakentaneensa juhlaan muun muassa kylttejä.

Soppaa sadoille

Päivän aikana toistatuhatta ihmistä kulki Diakonissalaitoksen korttelissa. Soppaa jaettiin 400 annosta, moni kokeili romanien perinnekäsitöitä ja tietysti nautti tapahtuman esiintyjistä. Maryan Abdulkarim oli tullut paikalle lastensa kuuntelemaan Reino Nordinia.

”Letkeä meininki!” Abdulkarim kommentoi juhlia.

Myös juhlan käytännön järjestelyt tehtiin yhteisvoimin. Laitoksen työtoiminnassa mukana oleva Thomas Salmi kertoo rakentaneensa juhlaan kylttejä ja muita varustuksia.

"Ja nyt täällä paikan päällä huolehditaan, että kaikilla on juhlan aikana mukavaa ja turvallista olla." 

Salmi on taustaltaan asunnoton ja on laitoksen avulla saanut sekä asunnon että työpaikan.

"Diakonissalaitoksen panos mun elämään on aika suuri. Olen saanut paljon apua jo pidemmän aikaa, ja se on ollut mahtava kokemus. Tämä on yhteisönä vähän omalaatuinen, mutta todella hyvä. Täällä pystyy ihminen elämään."

Diakonissalaitoksen toiminta ja toimintaperiaatteet olivat juhlassa näkyvästi esillä kaikessa kirjavuudessaan. Läsnä oli nuoria ja vanhoja, valkoisia ja muun värisiä – kuka paremmissa, kuka huonommissa ruumiin ja sielun voimissa. Useammankin kävijän kuuli kommentoivan, ettei väenpaljoudessa suinkaan aina osannut sanoa, kuka oli asiakas ja kuka työntekijä, kuka taas utelias vierailija. Mikko Ojala vahvistaa vaikutelman.

"Täällä on valtava määrä erilaisia ihmisiä ja avoin ja hyväksyvä ilmapiiri. On eri uskontokuntien ja eri etnisyyksien edustajia, ja on päihdeongelmaisia ja muuten vain syrjäytyneitä. Ja sitähän se elämä on, eikä tässä minusta ole mitään kummeksuttavaa. Minusta se on kummeksuttavaa, jos tämä kummeksuttaa."