695 vieras katselu

Kuva: Darina Rodionova

Asunnottomuuden ennaltaehkäisy on edullisempaa kuin sen hoitaminen

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) haluaa kiinnittää huomiota piiloon jäävään asunnottomuuteen ja erityisesti asunnottomiin nuoriin. Yli 80 prosenttia asunnottomistamme nukkuu muiden sohvalla, ja suuri osa heistä on nuoria. Samalla HDL muistuttaa, että asunnottomuuteen johtavat polut pitää tunnistaa mahdollisimman varhain ja, että asunnottomuuden ennaltaehkäisy on edullisempaa kuin asunnottomuuden hoitaminen.

HDL:n Vamos järjestää nuorille suunnattua toimintaa Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa ja Oulussa. Vamoksen tavoite on saada nuori kiinnittymään koulutukseen tai työelämään. Jos nuori on asunnoton, Vamos auttaa ensin hankkimaan asunnon.

Myös 23-vuotias Jaakko sai uuden tuetun kotinsa Vamoksen avulla. Jaakko arvioi nukkuneensa noin 50 tuttavan sohvalla, ennen kuin pääsi muuttamaan uuteen kotiinsa.

”Nuoret eivät ole heitä, jotka ovat porttikongeissa. Eivätkä nuoret lähde tukimajoituksiin. He etsivät kaikki tuttavat ja kaverit ja notkuvat heidän luonaan”, sanoo Espoon Vamoksessa valmentajana työskentelevä Piia Aho ja arvelee yhdeksi syyksi tähän häpeän. Nuoret pelkäävät leimautumista.

Lue Jaakon tarina ja nuorten asunnottomuudesta HDL:n Viesti-lehdestä

Kannanotot korostavat asunnottoman itsemääräämisoikeutta ja valinnanvapautta

YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi vietetään Asunnottomien yön merkeissä 17. lokakuuta. Asunnottomuuteen liittyen on julkaistu kaksi merkittävää kannanottoa. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva ovat allekirjoittaneet molemmat kannanotot.

Helsingin Asunnottomien yön järjestäjät kiinnittävät kannanotossaan huomiota asunnottomien itsemääräämisoikeuteen. Järjestäjät ovat huolissaan siitä, miten asunnottomien palveluille ja itsemääräämisoikeudelle käy sote- ja maakuntauudistuksen myötä. Kannanoton mukaan mahdollisuus tehdä valintoja asuinkunnan, asuinalueen ja asumismuodon suhteen kuuluu yhtäläisesti kaikille. Jokaisella tulisi olla oikeus omaan asuntoon ja niihin tukitoimiin, joita itsenäinen asuminen vaatii. Asunnottomien kohdalla nämä oikeudet eivät aina toteudu.

Kannanotto on luettavissa täältä

Toinen kannanotto kiinnittää huomiota hämäriin asunnonvälittäjiin, joiden uhriksi ja riiston kohteeksi haavoittuvassa asemassa oleva henkilö helposti päätyy. Allekirjoittajat ovat huolissaan vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtuvasta syrjinnästä ja sen vaikutuksista erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin maahanmuuttajiin ja heidän itsemääräämisoikeuden ja valinnanvapauden toteutumiseen. Kannanotossa vaaditaan viranomaisten seurannan tiukentumista, jotta hämärillä toimijoilla ei olisi tilaa liikkua asuntomarkkinoilla.

Kannanotto on luettavissa täältä

Asunnottomien yön tapahtumia järjestetään useita kymmeniä noin 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea, ja se on yksi suurimmista sote-alan vuosittaisista mielenilmauksista. Helsingin Asunnottomien yön päätapahtuma järjestetään Dallapenpuistossa kello 17.00–22.00. HDL:n ja Hoivan yksiköt pääkaupunkiseudulla ovat mukana järjestämässä Asunnottomien yön tapahtumia. Lista tapahtumista löytyy Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen verkkosivuilta

Lisätietoja

Heli Alkila, palvelualuejohtaja
Asumispalvelut, Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 502 7533 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Sari Nyberg, palvelualuejohtaja
Vamos nuorten palvelut
puh. 050 502 7544 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Mika Paasolainen, palvelualuejohtaja
Kansainvälinen suojelu ja integraatio, Helsingin Diakonissalaitos
puh. 050 502 7659 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
Helsingin Diakonissalaitos
p. 050 306 8634
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

16.10.2017