Pyy netti

Perhekuntoutus PYY lakkautetaan – miksi näin käy vaikuttavalle palvelulle?

Helsingin Diakonissalaitos on tehnyt päätöksen lakkauttaa Perhekuntoutus PYYn. Miksi näin käy palvelulle, jonka tarve on ilmeinen ja jonka työn tulokset ovat kiistattomat? Parin vuosikymmenen aikana PYY-kuntoutuksen on käynyt läpi noin 200 perhettä, joissa vanhemmalla tai vanhemmilla on ollut päihteiden ongelmakäyttöä.

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Tapio Tähtisen mukaan on valitettavaa, että Perhekuntoutus PYYn kaltaisia vaikuttavia palveluita ei edelleenkään osata kilpailuttaa eikä ostaa niin, että palveluita olisi mahdollista tuottaa taloudellisesti järkevällä tavalla. Pyyn asiakkaat ovat tulleet hoitoon kuntien ns. maksusitoumuksella. Tämä on johtanut asiakasmäärien vaihteluun ja ylipäänsä epävarmuuteen asiakasmäärien kehityksestä.

”Tästä epävarmuudesta johtuen emme ole onnistuneet saamaan Perhekuntoutus PYYn toimintaa taloudellisesti kannattavaksi. Perhekuntoutus PYY on ollut oiva esimerkki siitä, miten hyviä hoitotuloksia saavutetaan yhdistämällä lastensuojelu ja päihdehoito. Lähtökohtana on lastensuojelullinen näkemys lapsen edun toteutumisesta, ja tavoitteena on ehkäistä tai purkaa lapsen tai lasten huostaanotto. Vanhempien kohdalla tavoitteena on päihteetön elämäntapa", Tähtinen sanoo ja jatkaa:

”Iso kysymys tulevassa sote-muutoksessa tuleekin olemaan se, miten maakuntatasolla jatkossa tunnistetaan erilaiset sote-integraatiot, joilla voidaan tehokkaasti katkaista ongelmakierre ja sukupolvelta toiselle siirtyvä huono-osaisuus. Hoitaminen on aina halvempaa kuin hoitamatta jättäminen.”

Valtaosalla Perhekuntoutus PYYn perheistä on lasten huostaanotto voitu purkaa tai huostaanoton uhka on väistynyt. Vanhempien päihteetön elämäntapa on kuntoutuksen aikana vakiintunut ja he ovat löytäneet keinoja ylläpitää päihteettömyyttään. Päihdeperheiden oikea-aikaisella kuntoutuksella on voitu ehkäistä ylisukupolvista syrjäytymistä. Kuntoutuksella vahvistetaan myös perheen arkielämän hallintaa, vanhemmuudessa kehittymistä sekä päihdealakulttuurista ja päihdekeskeisestä elämäntavasta luopumista.

Perhekuntoutus PYYn toiminta päättyy 31.12.2017 mutta ostajakuntien kanssa neuvotellaan asiakaskohtaisesti toiminnan päättymisen toimenpiteistä ja tarvittaessa perheiden tarvitsemaa tukea toteutetaan vielä tammikuulla.

Lisätietoja

Tapio Tähtinen, liiketoimintajohtaja
Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
p. 050 502 7518, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Leena Leppänen, palvelualuejohtaja
Helsingin Diakonissalaitos, Lapsi- ja perhepalvelut
p. 050 502 7603, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

30.11.2017