Museo 1940 a

Diamus kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen tarinan

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin 1867. Pienestä kulkutautisairaalasta on sittemmin kasvanut yhteiskunnallinen konserni, jonka työ ulottuu myös maamme rajojen ulkopuolelle. Monilla nykyisillä työmuodoilla on lähes 150 vuotta vanhat juuret. Toiminnasta ja toimijoista on jäänyt jäljelle myös esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoa. Niistä huolehtii Diamus, Helsingin Diakonissalaitoksen museo. 

Museo sijaitsee päärakennuksessa (pihakartassa A). Sisäänkäynti ovesta, jonka yläpuolella lukee "Sairaala / Sjukhus". Esteetön sisäänkäynti viereisestä Amanda-rakennuksesta. Sisäänkäynnit sijaitsevat korttelin sisäpihalla.

 

 

Yhteystiedot

Diamus
Helsingin Diakonissalaitoksen museo
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 040 485 3545

Saapuminen museoon
Joukkoliikenneyhteydet
Bussi 23, raitiovaunut 3, 9, pysäkki Kallion virastotalo: kävelyä noin 1 km pitkin Toista linjaa, sekä 1 ja 8, pysäkki Linnanmäki (Etelä)

Henkilöauton pysäköinti
Alppikadun korttelissa on maksullisia pysäköintipaikkoja. Paikkoja on myös Alppikadun varrella.

Pääsymaksu
Museoon on vapaa pääsy

Henkilökunta
Jaana af Hällström, intendentti
puh. 040 485 3545
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Toimistoaika ma–ke

Museon vapaaehtoiset
Birgitta Geust, Aila Heinonen, Eeva Hurskainen, Aila Latvala, Margit Metteri, Mirja Nieminen, Eira Pulkki, Riitta Roine ja Heleena Väisänen.

 

 

695 museo 0676

Näyttelyt

Diamus-museossa on esillä näyttely "Minä olen, koska sinä olet". Nimi on afrikkalainen käsite, ubuntu, joka tarkoittaa, että olemme olemassa toisiamme varten. Teema näyttely "Maailma ja me" on esillä 31.3.2018 saakka. Museo on avoinna ma–pe 9–16. 

695 opastus 0184

Opastukset

Tervetuloa tutustumaan 150-vuotiaaseen Helsingin Diakonissalaitokseen opastetuilla kierroksilla.  Kierrokset ovat ilmaisia ja niitä järjestetään ennakkotilauksesta.

695 auroan kakku2017

Tapahtumat

Diamus järjestää itse ja on mukana muiden järjestämissä tapahtumissa. Lauantaina 20.5.2017 herkuteltiin näillä kakuilla AUroran kakkukahvilassa. 

695 sakset 8351 blogi

Kokoelmat

Museokokoelman esineet ovat enimmäkseen sisarkotiajalta. Kokoelmat ovat muodostuneet joidenkin sisarten aloitteesta; tapana oli säästää kaikenlaista mahdollista myöhempää käyttöä varten.

diamus Snellman kansi sovitettu

Julkaisut

Sisar Lina Snellmanin 1800-luvulla kirjoittama käsikirjoitus sairaanhoidon teoriasta pätee monilta osin nykyisinkin. Kirja on ilmestynyt museon julkaisusarjassa vuonna 2015. 

695 alppikatu2 puhelinkuva

Seinätön museo

Diakonissalaitoksen Alppikadun kortteliin ja laitoksen historiaan voi tutustua myös verkkosovellutuksella. Ohjelmat on optimoitu älypuhelimille, mutta niitä voi käyttää myös vaikka verkkosivuna. Tähän Seinättömään museoon voit tutustua milloin vain ja missä vain.

695 vestibyyli syyskuu15 1253

Vestibyyli 2015–2016

Helsingin Diakonissalaitoksen päärakennuksen porrashuoneen eli vestibyylin ilme uusitaan 2015–2016 aikana. Muutama vuosikymmen sitten luotu ilme uudistetaan: edessä on paluu rakennuksen alkuperäiseen seinäkoristeluun. Maalaustyön suorittaa Rotunda Oy arkkitehti Ulla Raholan johdolla.