Hirundoverkko

Hirundo – tukea liikkuvalle väestölle 

Hirundo on tarkoitettu liikkuville ja rekisteröimättömille EU-kansalaisille sekä paperittomille. EU-kansalaisten liikkuva väestö muodostuu suurelta osin romaneista, jotka kotimaissaan kohtaavat syrjintää, eriarvoisuutta ja äärimmäistä köyhyyttä. Siksi kerjäämisestä on tullut heille elinkeino. Syrjintä ja eriarvoisuus eivät katoa Suomessakaan, mikä vaikeuttaa oleskelun rekisteröintiä.

Termillä paperiton tarkoitetaan yleensä henkilöä, jolla ei ole laillista oleskelulupaa Suomessa. Henkilö voi päätyä oleskelemaan Suomessa paperittomana kielteisen turvapaikkapäätöksen seurauksena, mutta myös esimerkiksi viisumin tai oleskeluluvan umpeuduttua, kielteisen oleskelulupapäätöksen seurauksena tai jos hän henkilö ei ole hakenut ollenkaan oleskelulupaa.

Hirundossa voi peseytyä, pestä pyykkiä, syödä omia ruokia, levätä ja käyttää internetiä. Päiväkeskuksesta saa tukea sekä neuvontaa ja ohjausta muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Naisille ja lapsille tarjotaan erityistukea ja työpajoja.

Helsingin Diakonissalaitoksen työ liikkuvan väestön parissa alkoi vuonna 2008. 

Tukea romaneille myös lähtömaassa

Vuonna 2014 käynnistyi Helsingin Diakonialaitoksen ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kummikylähanke. Sen tavoitteena on lisätä tasa-arvoa romani- ja ei-romaninaisten ja -tyttöjen keskuudessa vahvistamalla heidän mahdollisuuksiaan tulla yhteisönsä täysivaltaisiksi jäseniksi. Heidän äänensä halutaan kuuluvaksi ja tarpeensa näkyviksi. Pidemmällä aikavälillä halutaan myös vaikuttaa yhteisön rakenteisiin siten, että naisten ja tyttöjen kohtaamat ongelmat saadaan ratkaistua.

Yksi erityisesti romaneja koskettava ongelma on henkilöllisyyspapereiden puuttuminen. Romaniassa elää arviolta jopa 100 000 ihmistä ilman henkilöllisyystodistusta ja siten vailla kansalaisoikeuksia. Kummikylähankkeen ohessa toteutetaan henkilöpaperihanketta, jossa mahdollisimman monelle pyritään hankkimaan kotimaansa syntymä-/henkilöllisyystodistus.

Kummikylähankkeen ensimmäisessa vaiheessa (2014-2017) työ keskittyi Valea Seacan kylään, Romaniaan. Hankkeessa käytettiin yhteisöllisiä ja osallistavia menetelmiä ja työtä tehtiin ihmisten kanssa, ei heidän puolestaan. Valea Seacassa järjestettiin esimerkiksi luentoja niistä aiheista, jotka paikalliset naiset ovat kokeneet tärkeiksi. Kummikylähankkeen toisessa vaiheessa (2017-2020) toimintaa jatketaan Valea Seacassa, mutta lisäksi laajennetaan Spantovin kylään.

Hanke toteutetaan yhteistyössä E-Romnjan kanssa. Se on ensimmäinen romaninaisten oma järjestö Romaniassa. 

Hanketta rahoittavat Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin Diakonissalaitos. Rahoittajien ohella hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Helsingin kaupunki, Kirkkohallitus ja Suomen Romanifoorum.

pdfHirundon esite löytyy täältä.

Aukioloajat

Ma 12 – 16
Ti  12 – 17
Ke 12 – 16
To 12 – 16
Pe 12 – 15

Yhteystiedot

Hirundo
Puotinharjun ostoskeskus
Turunlinnanpolku 2, 00900 Helsinki
puh. 050 313 5606 (aukioloaikoina)

Anca Enache, projektipäällikkö
puh. 050 578 1301
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Gemma-hanke

Gemma on päiväkeskus Hirundon alainen kansainvälinen hanke, jota rahoittaa Euroopan Komissio. Helsingin Diakonissalaitoksen lisäksi hankkeessa on mukana seitsemän järjestöä viidestä eri Euroopan maasta. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa siirtolais- ja vähemmistötaustaisten naisten kokemaa sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa. Hankkeessa pyritään myös lujittamaan väkivallan uhreille tarkoitettua palveluverkostoa ja jakamaan hyviä toimintamalleja niin paikallisesti kuin yleisesti Euroopan tasolla. Helsingissä keskitymme liikkuvan väestön ja paperittomien naisten väkivaltakokemuksiin sekä naisten yhteisölliseen voimaannuttamiseen. Lisäksi levitämme tietoutta yhteiskuntamme haavoittuvimmassa asemassa olevien naisten oikeuksista kulttuurisensitiivisestä näkökulmasta.

Päiväkeskus:

· Hirundo, Puotinharjun ostoskeskus

· Mahdollisuus käydä suihkussa, pestä pyykkiä, laittaa ruokaa, levätä, keskustella sosiaaliohjaajan kanssa

Hankkeen perustiedot:

· Kesto 2015-2017

· Rahoittaja: EU - Specific Programme Rights, Equality and Citicenship/Justice programme

· Toteuttajat: Helsingin Diakonissalaitos (HDL), hankekumppanit: GRT, Italy; Compagnia Itinerante, Italy; Niguarda Hospital, Italy; ECIP, Bulgaria; EPAPSY, Greece; Farapi, Spain; SOS Racismo; Spain

Prjoketityöntekijä

Milja Moilanen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

050 453 6480

Kehittämispäällikkö

Anca Enache Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

050 578 1301

 

lahjoita linkki

Tue Hirundon toimintaa

Lahjoita keräystilille:
FI85 2065 1800 1084 62 ja kirjoita viitteeksi: "Hirundo"

Tue kummikylähanketta

Lahjoita keräystilille:
FI85 2065 1800 1084 62
Kirjoita viitteeksi "Kummikylä".


Tee tavaralahjoitus

Romaniasta ja Bulgariasta saapuneet romanit tarvitsevat kipeästi mm. naisten ja lasten vaatteita, erityisesti aikuisten talvivaatteita sekä lapsille leluja, askartelutarvikkeita ja piirustusvälineitä. Tavaraa voi tuoda Hirundoon arkisin klo 12.00–15.00, Turunlinnanpolku 2, 00900 Helsinki. Lisätietoja antaa projektipäällikkö Anca Enache, puh. 050 578 1301.

Olga

Hirundo suojaa ihmisarvoa

"Emmehän mekään aina voi olla likaisia ja kylmissämme." Lue lisää

hirundo

Hirundo sai merkittävän ihmisoikeustunnustuksen

Hirundon työ on saanut tunnustusta Euroopan unionin tasolla. Lue lisää

Tutustu Valea Seacan kummikylähankkeen taustaselvitykseen!

Rahankeräyslupa: RA/2017/373, myönnetty 30.3.2017, Poliisihallitus. Voimassa 1.6.2017-31.5.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Lahjoitukset käytetään vuosien 2017-2018 aikana kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi.