Cable 1

TyöKaapeli – osallistava yhteisövalmennusprojekti


TyöKaapeli -projektissa kehitettiin "Kaapeli" -työtapaa tukemaan työttömän hyvinvointia, toiminnallisuutta ja osallisuutta.

Yhteisövalmennusta työttömille ja työllistäjille

Diadomen toteuttamassa TyöKaapeli-hankkeessa (2013–2015) valmennettiin pitkäaikaistyöttömien ryhmiä ja työllistävien yritysten henkilöstöä osallistavan CABLE-yhteisövalmennuksen menetelmällä. Tavoitteena oli voimaannuttaa valmennukseen osallistuvia työttömiä aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi.

CABLE on eurooppalaisena yhteishankkeena kehitetty aikuispedagogiikan menetelmä, ja sen nimi on lyhenne sanoista Community Action Based Learning for Empowerment.

Yhteisövalmennusosaamista syvennettiin myös tutkimuksen keinoin. Tutkimuksen keskeinen tulos oli, että valmennukseen osallistuneet pitkäaikaistyöttömät ensisijaisesti odottavat tukea päivittäiseen jaksamiseensa: keskustelua, verkostoitumista ja vertaistukea. Tähän tarpeeseen TyöKaapeli vastasi.

Hankkeen valmennukset, kehittämistoiminta ja tutkimus tuottivat kolme keskeistä johtopäätöstä. Ensinnäkin, CABLE-lähestymistapa vaatii yhteisöllisen perustan. Tämä tarkoittaa sitä, että menetelmälle tarvitaan jokin kiinnekohta, esimerkiksi asukastalo tai paikka, jossa ihmiset käyvät ja tuntevat toisensa. Toiseksi yhteisövalmennus tuottaa voimavaroja ihmisten arkipäivään. Kolmanneksi yhteisövalmennus tuottaa uutta yhteisöllisyyttä.

TyöKaapelin rahoittivat Uudenmaan Ely-keskus, Euroopan sosiaalirahasto ja Helsingin Diakonissalaitos.

Lisätietoja

Anu Rantanen, projektipäällikkö 
puh. 050 502 7547
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jouni Kylmälä, yhteisövalmentaja
puh. 050 440 8837
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

esr sosiaali thumb

ELY LA01 Logo   FI B    RGB1

TyoKaapeli 3