695 seniorivamos 7

Seniori-Vamos – etsivää ja osallistavaa vanhustyötä Helsingissä, Espoossa ja Tampereella

Seniori-Vamos on Helsingin Diakonissalaitoksen etsivän vanhustyön kehittämishanke.  Toiminta on alkanut vuonna 2013 Helsingissä ja 2016 Espoossa. Parhaillaan käynnistämme toimintaa myös Tampereella.

Hankkeessa on syntynyt etsivän ja yhteisöllisen seniorityön malli, joka painottuu sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia ennaltaehkäisevään työotteeseen sekä osallistavaan kansalaistoimintaan.

Mitä Seniori-Vamos tekee

Seniori-Vamos tukee ikääntyneiden mielekästä ja ihmisarvoista kotona asumista sekä vähentää yksinäisyyttä ja turvattomuutta.

Etsivä vanhustyö kohtaa yksinäisiä, syrjäytymisvaarassa olevia ikääntyneitä. Näillä ikääntyneillä ei useinkaan ole mahdollisuuksia osallistumiseen ja yhteisöllisyyteen, ja itsenäinen poistuminen kodista on haasteellista. Etsivää työtä tehdään moniammatillisissa verkostoissa. Asiakkaita ohjautuu esimerkiksi terveyskeskuksista, kotihoidosta ja psykiatrian poliklinikoilta. Asiakkuus voi käynnistyä myös naapurin yhteydenotosta ja huolen ilmaisusta.

Työskentely vanhuksen kanssa käynnistyy työntekijöiden kotikäynnillä. Työntekijä tapaa vanhusta kiireettömästi kohdaten ja luottamusta rakentaen. Tavoitteellinen ammatillinen tuki kestää muutamasta viikosta useaan kuukauteen. Tapaamisten sisältö muotoutuu vanhuksen tilanteen ja tahdon mukaan. Työntekijä kulkee vanhuksen rinnalla tarvittavan ajan, jotta vanhukselle löydetään juuri hänen tarvitsemansa tuki ja turvalliseen kotona asumiseen tarvittavat palvelut. Yhteistyötä vanhuksen elämässä olevien tahojen kanssa tehdään tarpeen mukaan ja sovitusti. Asiakastyön keskiössä on vanhusten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen vahvistamalla ja lisäämällä vanhusten omia voimavaroja.

Tule vapaaehtoiseksi Seniori-Vamokseen

Vapaaehtoiset ovat tärkeässä roolissa Seniori-Vamoksen toiminnassa.  Meillä on mahdollisuus päästä tekemään merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa ja etsimme jatkuvasti uusia vapaaehtoisia mukaan joukkoomme. Toiminnassamme on mukana suuri joukko nuoria aikuisia. Vanhuksia ilahduttaa myös iso joukko vapaaehtoistemme lemmikkejä. Mikäli kiinnostuit vapaaehtoistoiminnasta, ota yhteyttä työntekijöihimme. Kerromme mielellämme lisää toiminnastamme ja mahdollisuuksista vapaaehtoistoiminnalle. 

”Koen tekeväni jotain tärkeää, opin paljon minun ja vanhukseni yhteisistä keskusteluista.”

”Olen saanut ystävän”

Opiskelijat Seniori-Vamoksessa

Seniori-Vamos ja Suomen Diakoniaopisto (ent.Helsingin Diakoniaopisto) ovat luoneet uuden ja rohkean yhteistyömuodon. Vanhustyön koulutusohjelmassa opiskelevat lähihoitajaopiskelijat suorittavat viimeisen vuoden opintojaan ohjatusti Seniori-Vamoksen asiakkaan luona. Tapaamiset rakentuvat opiskeluun liittyvien tavoitteiden sekä vanhuksen toiveiden pohjalta. Oppilaitosyhteistyö aloitettiin vuonna 2016 myös Espoossa Omnian kanssa. Seniori-Vamoksessa on jatkuvasti työharjoittelussa opiskelijoita sosiaali- ja terveysalan, sekä humanistisen alan oppilaitoksista. Yhteistyötä oppilaitosten kanssa tehdään monessa muodossa.

 

 

Yhteystiedot

Alppikatu 2
00530 HELSINKI

Satu Aalto
projektipäällikkö
Puh. 050 365 4907
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Johanna Roti
projektityöntekijä 
Puh. 050 303 2936
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 Etsivän vanhustyön video

 

 

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Twitterissä


 

 Tuettu Veikkauksen tuotoilla TUNNUS Sininen RGB

 
Eloisaika STEA jarjestot color FI rgb