695 Aurora Karamzin 90v

Jokaiselle ihmisarvoinen huominen

Vuonna 2017 kun Suomi juhlii 100 itsenäisyyden vuotta viettää Helsingin Diakonissalaitos 150-vuotisjuhlaa.  Laitos perustettiin aikana, jolloin maata kurittivat katovuodet, nälkä ja kulkutaudit. Tämän päivän haasteet ovat toiset; syrjäytyminen, asunnottomuus, alkoholin ja huumeiden tuomat ongelmat, hiv ja aids. 150 vuoden ajan HDL on ollut luomassa uusia ratkaisuja niillä yhteiskunnan alueilla, joilla ihmisarvo on uhattuna. Nyt laitoksen erityistehtävä on syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten auttaminen ja heikoimpien puolesta puhuminen.

Helsingin Diakonissalaitos aloitti kahdeksanpaikkaisena kulkutautisairaalana ja nuorten naisten koulutuspaikkana. Samalla alkoi sairaanhoidon opetus maassamme. Esikuva saatiin Saksasta, jossa oli perustettu ensimmäinen evankelinen diakonissalaitos Kaiserswerthin kaupunkiin vuonna 1836. Saksalaisen mallin mukaan Suomen ensimmäisessä diakonissalaitoksessa hoidettiin sairaita ja koulutettiin diakonissoja, autettiin köyhiä ja huolehdittiin kodittomista lapsista. Vaatimattomasta sisarkodista on kasvanut suuri konserni, jonka missiona on jokaselle ihmisarvoinen huominen.

Aloitteen laitoksen perustamisesta 1867 teki everstinna Aurora Karamzin. Diakonissalaitos on toiminut Alppikadun korttelissa vuodesta 1897 alkaen.

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867 everstinna Aurora Karamzinin aloitteesta ja taloudellisella tuella.


Totta ja tarua Diakonissalaitoksesta

Täältä löydät luettelon kirjoista, joiden aiheena on Helsingin Diakonissalaitos ja siellä toimineet ihmiset. Faktaa ja fiktiota

 

Diakonissalaitoksen historia

Helsingin Diakonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Laitos aloitti pienenä kulkutautisairaalana 1867, työmuodot monipuolistuvat 1900-luvulla, 2000-luvulla voimavaroja ryhdyttiin kohdistamaan aiempaa enemmän erityisryhmiin, heihin jotka ovat jäämässä yhteiskunnassa luotujen turvaverkkojen ulkopuolelle.

Lue lisää...

Sisar Emilia Rissanen.

Sisareksi kutsuttu

Helsingin Diakonissalaitos on osa naisten koulutuksen historiaa. Diakonissaksi vihkiminen oli elämäntehtävä mutta myös mahdollisuus ansaita vaatimaton toimeentulo. Vaatimuksena oli kuuliaisuus laitoksessa noudatetulle koti- ja työjärjestykselle.  

Lue lisää...

695 Aurora Karamzin1867

Aurora Karamzin   

Everstinna Aurora Karamzin oli tutustunut matkoillaan Euroopassa uuteen diakoniaatteeseen, ja se oli tehnyt  häneen suuren vaikutuksen. Diakonissalaitoksessa nuoret naiset voisivat saada ammatin ja hankkia sillä itselleen toimeentulon.   

Lue lisää...

Museo 1867 a

Diamus kertoo Diakonissalaitoksen tarinan

Helsingin Diakonissalaitoksen museo, Diamus, sijaitsee Päärakennuksen aulatiloissa. Näyttely "Minä olen, koska sinä olet" kuvaa Diakonissalaitoksen vuonna 1867 alkanutta kehitystä kulkutautisairaalasta yhteiskunnalliseksi konserniksi.

Lue lisää...

ihmisenarvo jyrki 100317 695

150 vuoden historia julkaistu

Auroran päivänä 10.3.2017 julkaistiin historiateos Ihmisen arvo - Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta. 450-sivuisen teoksen on kirjoittanut FT Jyrki Paaskoski. 

Lue lisää

Hi Pellas PaulJoachim c

Tähän asti aikaa – sata vuotta Pellaksessa 

Diakonissalaitoksen toiminta Espoon Pellaksessa alkoi kesällä 1914. Ensin sinne tulivat lastenkodit, sittemmin psykiatrinen hoitokoti, vanhusten palvelutalo, huumehoitoyksiköt ja asumispalveluyksiköt. Pellaksen tila tarjosi elintarvikkeita laitoksen pitkälti omavaraiseen talouteen.

Lue lisää...