695 Aurora Karamzin 90v

Jokaiselle ihmisarvoinen huominen

Vuonna 2017 kun Suomi juhlii 100 itsenäisyyden vuotta viettää Helsingin Diakonissalaitos 150-vuotisjuhlaa.  Laitos perustettiin aikana, jolloin maata kurittivat katovuodet, nälkä ja kulkutaudit. Tämän päivän haasteet ovat toiset; syrjäytyminen, asunnottomuus, alkoholin ja huumeiden tuomat ongelmat, hiv ja aids. 150 vuoden ajan HDL on ollut luomassa uusia ratkaisuja niillä yhteiskunnan alueilla, joilla ihmisarvo on uhattuna. Nyt laitoksen erityistehtävä on syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten auttaminen ja heikoimpien puolesta puhuminen.

Helsingin Diakonissalaitos aloitti kahdeksanpaikkaisena kulkutautisairaalana ja nuorten naisten koulutuspaikkana. Samalla alkoi sairaanhoidon opetus maassamme. Esikuva saatiin Saksasta, jossa oli perustettu ensimmäinen evankelinen diakonissalaitos Kaiserswerthin kaupunkiin vuonna 1836. Saksalaisen mallin mukaan Suomen ensimmäisessä diakonissalaitoksessa hoidettiin sairaita ja koulutettiin diakonissoja, autettiin köyhiä ja huolehdittiin kodittomista lapsista. Vaatimattomasta sisarkodista on kasvanut suuri konserni, jonka missiona on jokaselle ihmisarvoinen huominen.

Aloitteen laitoksen perustamisesta 1867 teki everstinna Aurora Karamzin. Diakonissalaitos on toiminut Alppikadun korttelissa vuodesta 1897 alkaen.

 

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867 everstinna Aurora Karamzinin aloitteesta ja taloudellisella tuella.

 

Katso video Helsingin Diakonissalaitoksen historiasta!


Totta ja tarua Diakonissalaitoksesta

Täältä löydät luettelon kirjoista, joiden aiheena on Helsingin Diakonissalaitos ja siellä toimineet ihmiset. Faktaa ja fiktiota

Museo 1867 a

Diamus kertoo Diakonissalaitoksen tarinan

Helsingin Diakonissalaitoksen museo, Diamus, sijaitsee Päärakennuksen aulatiloissa. Vuonna 2014 avattu näyttely "Minä olen, koska sinä olet" kuvaa Diakonissalaitoksen vuonna 1867 alkanutta kehitystä kulkutautisairaalasta yhteiskunnalliseksi konserniksi.

Lue lisää...

Hi Pellas PaulJoachim c

Tähän asti aikaa – sata vuotta Pellaksessa 

Diakonissalaitoksen toiminta Espoon Pellaksessa alkoi kesällä 1914. Ensi sinne tulivat lastenkodit, sittemmin psykiatrinen hoitokoti, vanhusten palvelutalo, huumehoitoyksiköt ja asumispalveluyksiköt. Pellaksen tila tarjosi elintarvikkeita laitoksen pitkälti omavaraiseen talouteen.

Lue lisää...

695 HDL paarak 2linjan suunnalta 5

Kodista konserniksi

Aurora Karamzinin hautamuisto-
merkkiin on kirjoitettu ranskaksi sanat: Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä, mutta minulla ei olisi rakkautta, olisin minä vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen.

Kun Diakonissalaitos vuonna 1867 perustettiin ja aloitti tuona syksynä toimintansa, alettiin samalla myös kouluttaa diakonissoja keskieurooppalaisen mallin mukaan.

Koulutus käynnistyy

Kun Diakonissalaitos syksyllä 1867 aloitti toimintansa, alettiin samalla myös kouluttaa diakonissoja. Heitä koulutettiin sairaiden ja kärsivien auttajiksi ja he saivat alusta alkaen sairaanhoidon opetusta. Näin lähti liikkelle sairaanhoidon koulutus Suomessa. 

Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta aloitetaan 8-paikkaisella kulkutautisairaalalla vuokratiloissa osoitteessa Unioninkatu 9.

Kolmella vuosisadalla

Helsingin Dikaonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Laitos aloitti toimintansa 8-paikkaisena kulkutautisairaalalla. Suomessa on juuri ollut useita nälkävuosia ja niiden seurauksena leviävät kulkutaudit, erityisesti lavantauti ja isorokko. 

695 Aurora Karamzin

Tarunhohtoinen Aurora

Rikas ja kaunis suomalainen everstinna Aurora Karamzin, joka oli viettänyt useita vuosia nuoruudessaan Pietarissa ja ollut jonkin aikaa tsaarin hovissa hovineitonakin, matkusteli 1840-luvulla paljon Euroopassa ja tutustui ajan uusimpiin virtauksiin. Niistä diakonia-aate teki häneen suuren vaikutuksen.