aurora

Rikas ja moni-ilmeinen historia

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867 everstinna Aurora Karamzinin aloitteesta ja taloudellisella tuella. Katovuodet, nälkä ja kulkutaudit kulkivat käsi kädessä, ja pieni kahdeksanpaikkainen kulkutautisairaala tuli todelliseen tarpeeseen. Esikuva saatiin Saksasta, jossa oli perustettu ensimmäinen evankelinen diakonissalaitos Kaiserswerthin kaupunkiin vuonna 1836.

Saksalaisen mallin mukaan tässä Suomen ensimmäisessä diakonissalaitoksessa hoidettiin sairaita ja koulutettiin diakonissoja, autettiin köyhiä ja huolehdittiin kodittomista lapsista.

Yhteiskunnan kehittymisen myötä kansalaisten perushyvinvointi on lisääntynyt, mutta uusia ongelmia on tullut tilalle. Tämän päivän haasteita ovat mm. syrjäytyminen, lisääntyneen alkoholinkulutuksen ja huumeidenkäytön mukana tulleet ongelmat, hiv ja aids. Vaatimattomasta sisarkodista on tullut 150 vuodessa suuri konserni, joka on ottanut erityistehtäväkseen syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten auttamisen ja heikoimpien puolesta puhumisen.

 

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867 everstinna Aurora Karamzinin aloitteesta ja taloudellisella tuella.

 

Katso video Helsingin Diakonissalaitoksen historiasta!


Totta ja tarua Diakonissalaitoksesta

Täältä löydät luettelon kirjoista, joiden aiheena on Helsingin Diakonissalaitos ja siellä toimineet ihmiset. Faktaa ja fiktiota

Museo 1867 a

Diamus kertoo Diakonissalaitoksen tarinan

Helsingin Diakonissalaitoksen museo, Diamus, sijaitsee Päärakennuksen aulatiloissa. Vuonna 2014 avattu näyttely "Minä olen, koska sinä olet" kuvaa Diakonissalaitoksen vuonna 1867 alkanutta kehitystä kulkutautisairaalasta yhteiskunnalliseksi konserniksi.

Lue lisää...

Hi Pellas PaulJoachim c

Tähän asti aikaa – sata vuotta Pellaksessa 

Diakonissalaitoksen toiminta Espoon Pellaksessa alkoi kesällä 1914. Ensi sinne tulivat lastenkodit, sittemmin psykiatrinen hoitokoti, vanhusten palvelutalo, huumehoitoyksiköt ja asumispalveluyksiköt. Pellaksen tila tarjosi elintarvikkeita laitoksen pitkälti omavaraiseen talouteen.

Lue lisää...

695 HDL paarak 2linjan suunnalta 5

Kodista konserniksi

Aurora Karamzinin hautamuisto-
merkkiin on kirjoitettu ranskaksi sanat: Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä, mutta minulla ei olisi rakkautta, olisin minä vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen.

Kun Diakonissalaitos vuonna 1867 perustettiin ja aloitti tuona syksynä toimintansa, alettiin samalla myös kouluttaa diakonissoja keskieurooppalaisen mallin mukaan.

Koulutus käynnistyy

Kun Diakonissalaitos syksyllä 1867 aloitti toimintansa, alettiin samalla myös kouluttaa diakonissoja. Heitä koulutettiin sairaiden ja kärsivien auttajiksi ja he saivat alusta alkaen sairaanhoidon opetusta. Näin lähti liikkelle sairaanhoidon koulutus Suomessa. 

Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta aloitetaan 8-paikkaisella kulkutautisairaalalla vuokratiloissa osoitteessa Unioninkatu 9.

Kolmella vuosisadalla

Helsingin Dikaonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Laitos aloitti toimintansa 8-paikkaisena kulkutautisairaalalla. Suomessa on juuri ollut useita nälkävuosia ja niiden seurauksena leviävät kulkutaudit, erityisesti lavantauti ja isorokko. 

695 Aurora Karamzin

Tarunhohtoinen Aurora

Rikas ja kaunis suomalainen everstinna Aurora Karamzin, joka oli viettänyt useita vuosia nuoruudessaan Pietarissa ja ollut jonkin aikaa tsaarin hovissa hovineitonakin, matkusteli 1840-luvulla paljon Euroopassa ja tutustui ajan uusimpiin virtauksiin. Niistä diakonia-aate teki häneen suuren vaikutuksen.