Retriitit

Heponiemen Hiljaisuuden keskuksen ydintoimintaa olivat kristillisen perinteen mukaiset retriitit, joita vietetään täydellisessä hiljaisuudessa. Retriitti on antoisa kokemus jokaiselle.

Retriitti luo tilaa hiljaisuudelle

Retriitti tulee englannin kielen sanasta ”retreat”, joka merkitsee vetäytymistä erilleen, takaisin päin. Vaikka hiljaisuuden tila pohjimmiltaan on ihmisen sisimmässä, sen löytämistä auttaa retriittipaikka, joka on luonnon keskellä, rauhallisessa ympäristössä. Heponiemi on erinomainen esimerkki tällaisesta paikasta.

Rukoushetkiä ja kehollisia harjoitteita

Kristillisen perinteen retriitit olivat Heponiemen hiljaisuuden keskuksen ydintoimintaa. Diakonissalaitos järjesti itse toistakymmentä retriittiä vuosittain ja sen lisäksi tiloja vuokrattiin retriittijärjestäjille. Retriitin lepoa tukivat oma huone, luonnonrauha, hyvä ruoka sekä verkkainen rytmi.

Retriitissä päivää rytmittävät yhteiset rukoushetket sekä retriitin teemasta kumpuavat virikepuheet tai esimerkiksi keholliset harjoitteet. Ulkoilu, lukeminen ja rantasaunan löylyt on osa levollista retriittikokemusta.

 

Kuuntele hiljaisuutta

Retriittiin tulijat sitoutuvat siihen, etteivät keskeytä toistensa hiljaisuutta. Hiljaisuudessa on helpompi kuulostella omaa sisintä ja Jumalan puhetta. Retriitissä saat jättää myös somen tauolle ja jäädä kuulostelemaan mitä sinulle juuri nyt kuuluu.