Syvenny vieraanvaraisuuden ja yhdessä elämisen pariin

Olemme tuottaneet työmme pohjalta erilaisia materiaaleja, jotka käsittelevät esimerkiksi yhteisöjen vieraanvaraisuutta ja ihmisten ajatuksia vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta. Voit ladata materiaaleja tältä sivulta. Toivomme, että ne tarjoavat inspiraatiota ja työkaluja ihmisten kutsumisessa mukaan vapaaehtoistoimintaan ja uusien tekijöiden vieraanvaraisessa vastaanottamisessa.

Rohkaisukirja vieraanvaraisuuteen!

Sinustako yhteisönrakentaja? Rohkaisukirja avaa näkökulmia siihen, mistä asioista vieraanvaraiset yhteisöt koostuvat. Olemme nostaneet esiin kuusi olennaista tekijää: huokoisuus ja kokeilukulttuuri, asenteet ja käytöskulttuuri, mahdollistajat ja rakentajat, johtaminen, ammattitaito ja tunteet sekä toivo. Kirjan avulla pääset tutustumaan näihin elementteihin tarkemmin. Kunkin teeman yhteyteen on sisällytetty apukysymyksiä, jotka auttavat vaalimaan vieraanvaraisuutta juuri omassa yhteisössäsi.

Lataa Rohkaisukirja vieraanvaraisuuteen täältä: Rohkaisukirja vieraanvaraisuuteen. (pdf)

Vieraanvaraisen yhteisön tukipilarit -julisteet

Julisteet avaavat yhdellä silmäyksellä havaintojamme siitä, mitkä tekijät yhdistävät vieraanvaraisia yhteisöjä, joihin ihmisten on helppoa, palkitsevaa ja turvallista kiinnittyä. Voit tulostaa julisteet vaikka työpaikkasi kahvihuoneeseen.

Lataa ensimmäinen juliste täältä: Vieraanvaraisen yhteisön tukipilarit – kokeilu- ja käytöskulttuuri (pdf)

Lataa toinen juliste täältä: Vieraanvaraisen yhteisön tukipilarit – yhteisönrakentajat ja johtaminen (pdf)

Lataa kolmas juliste täältä: Vieraanvaraisen yhteisön tukipilarit – tunteet ja toivo (pdf)

Videoita vieraanvaraisista yhteisöistä

Lyhyet videot esittelevät välähdyksiä helsinkiläisistä vieraanvaraisista yhteisöistä. Videolla pääset tutustumaan Diakonissalaitoksen Al Amal-päiväkeskukseen, Diakonissalaitoksen Hoivan Alppitupaan sekä HelsinkiMission Albertin olohuoneeseen.

Koulutuspaketti vieraanvaraisuudesta yhteisöille

Koulutuspaketti vieraanvaraisuuteen yhteisöille tarjoaa sinulle mahdollisuuden esitellä vieraanvaraisuuden teemoja visuaalisen esityksen avulla isommallekin joukolle. Koulutuspaketissa kulkevat mukana sekä vieraanvaraisuuden sitaatit että julisteiden kuvat. Niitä täydentävät yhteisöille sopivat tehtäväosuudet, joissa on kuhunkin teemaan liittyviä kysymyksiä. Tutustu ja kutsu muutkin mukaan esityksen äärelle!

Lataa koulutuspaketti: Vieraanvaraisuus koulutuspaketti 2020 (pdf)

Minä, vapaaehtoistyöntekijä? Kaupunkilaisten näkemyksiä vapaaehtoistoiminnasta -selvitys

Korkeakouluharjoittelijoidemme toteuttama selvitys tarjoaa näkökulmia siihen, miten helsinkiläiset näkevät ja kokevat kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan. Mitä ajatuksia vapaaehtoistoiminta herättää? Mikä toiminnassa kiinnostaa ja motivoi? Mitkä asiat helpottavat ja vaikeuttavat osallistumista? Tutustu selvitys ja ota selvää!

Lataa selvitys: Minä, vapaaehtoistyöntekijä? Kaupunkilaisten näkemyksiä vapaaehtoistoiminnasta (pdf)

Tilanneanalyysikokeilun loppuraportti

Kanssalassa lähdettiin selvittämään  vapaaehtoisten voimin korona-viruksen kansalaistoimijoille herättämiä polttavia kysymyksiä. Uusi vapaaehtoisten toimintamalli tuo inspiraatiota uuden matalankynnyksen vapaaehtoistoiminnalle. Tilanneanalyysikokeilun loppuraportissa kerrotaan kokeilusta ja sen mallintamisesta.

Lataa raportti: Korona-ajan tilanneanalyysitiimin loppuraportti (pdf)