Työmme tuloksia

Äiti ja menestystarina

”En voinut nukkua, näin ja kuulin harhoja, pelkäsin pimeää. Musta tuli hullu – ja sitten raskaustesti näytti plussaa.”

Sara on nuori äiti, jonka ahdistus sulki  vuosiksi neljän seinän sisään. Oikeanlaisen tuen avulla Sara alkoi nähdä elämässä mahdollisuuksia.

”Haluan olla niin kuin muut, pystyä tekemään ja kokemaan. Olen päättänyt olla sellainen äiti, joka mahdollistaa lapsilleen asioita.”

Lue Saran tarina

Huonompi kuin kukaan muu

Anni lähti peruskoulun jälkeen opiskelemaan tekstiili- ja vaatetusalaa. Alkuun hän tunsi olevansa juuri oikeassa paikassa, mutta toisena vuonna alkoi tuntua pahalta. Anni oli yksinäinen, huonot ajatukset alkoivat kerääntyä mieleen.

”Päässä pyöri, että olen jäljessä, en valmistu, kaikki muut on mua parempia. Kouluun meneminen oli vaikeaa, kun koko ajan ajattelin, että en pärjää.”

Lopulta opinnot jäivät kesken viime metreillä. Tänä syksynä Anni palaa kouluun  Diakonissalaitoksen Vamoksen tuella.

Lue Annin tarina

Asko sai ystävän

Sairaus kutisti Askon elämänpiirin ja veti mielen liian alas. Diakonissalaitoksen Seniori-Vamoksen kanssa hän mietti keinoja pärjätä arjessa paremmin. Yksi keino oli etsiä vapaaehtoinen ystävä.

”Halusin jonkun nuoren ja vähän villin poistamaan arkeni köyhyyttä. Löytyi 22-vuotias Alloush, jolla on hymy herkässä.”

Ystävyys Alloushin kanssa auttaa minua jaksamaan elämää. Joka kerta tuntuu, että jutut jäävät kesken. Mutta meillä on luottamus. Tiedän, että Alloush tulee takaisin.”

Lue Askon tarina

Kymmenen vuotta pimeässä

”En nähnyt huomiseen. En jaksanut välittää siitä, että en nähnyt.”

Katin syöksykierre alkoi, kun hänen isänsä menehtyi päihteiden sekakäyttöön. Kati oli silloin 7-vuotias, eikä pieni tyttö saanut kerrottua tunteistaan kenellekään. Mielenterveyden ongelmat pahenivat vuosi vuodelta, ja 15-vuotiaana Kati joutui suljetulle osastolle.

Kymmenen vuoden pimeyden jälkeen valo pilkahti Katin elämään Diakonissalaitoksen Vamoksessa. Pikkuhiljaa löytyi usko itseen ja tulevaisuuteen.

”Mun elämän mullisti pieni asia: Löysin paikan, jossa muhun suhtauduttiin kuin ihmiseen.

Lue Katin tarina

Kun lapsesta tuli zombi

Muistot tuovat yhä kyyneleet silmiin, kun espoolainen Aila kertoo Jasmin-tyttärensä vaiheista. Yläkoulun päätyttyä Jasminin välit bestiksen kanssa viilenivät, ja lähihoitajaopinnot eivät tuntuneetkaan omalta alalta. Ennen niin meneväinen tyttö eristäytyi huoneeseensa, ja koulu jäi kesken. Masennus oli ottanut vallan.

”Vamos antoi minulle tyttäreni takaisin. Zombi on hävinnyt, ja näen taas sen tutun Jasminin. Hän on edelleen paljon huoneessaan, mutta nyt sieltä kuuluu naurua.”

Lue Jasminin tarina

Risto löysi räpin ja ystäviä

”Raskaimpia muistoja ovat ne, kun äiti oli yliannostuksen takia eloton”, Risto toteaa. Risto alkoi itse käyttää huumeita säännöllisesti ollessaan vain 12-vuotias.

1000

ihmistä käy kuukausittain päihteidenkäyttäjien terveysneuvonnassa. Neuvonnan lisäksi moni osallistuu yhteisölliseen toimintaan ja on saanut uusia ystäviä. Ristolle yhteisöstä on tullut tärkeä.

”Olisin varmasti aika syvällä, jos en saanut ympärille näitä ihmisiä, tätä yhteisöä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.”

Juho pääsi työharjoitteluun

Juhon elämä oli kaventunut neljän seinän sisälle ja hän istui tietokoneella yöt ja nukkui iltapäivään. Vamokseen tulo muutti elämän suunnan.

53 %

Vamoksen nuorista sai valmennuksen aikana työ- tai opiskelupaikan​. Juhokin alkoi haaveilla töistä ja pääsi opiskelemaan tietoliikennetekniikkaa. Sen myötä päiviin tuli kaivattu, säännöllinen arkirytmi.

”On tärkeää, että vaikeuksissa olevat nuoret pääsevät kiinni arkeen. Tulevaisuuteen kannattaa panostaa!”