Maire sai kodin ja tekemistä

Aikuisena kodittomaksi joutunut Maire, 52, sai Helsingin Diakonissalaitokselta kodin ja päiviin sisältöä. ”Mielelle on tärkeää, että on järkevää tekemistä.”

68 %

asumispalveluidemme asukkaista kertoo päihteiden käyttönsä vähentyneen. Mielekästä tekemistä päihteidenkäytön tilalle tuovat esimerkiksi D-asemat.

Myös Maire käy säännöllisesti D-asemalla, jossa hän tapaa ystäviä ja osallistuu musiikkikerhoihin.

Lue Mairen tarina

Sofia oli vaarassa syrjäytyä

Oppimisvaikeuksia, koulukiusaamista, masennus. Sofia, 22, oli vaarassa syrjäytyä mutta pääsi mutkien kautta nuorten Vamokseen. Solmut alkoivat aueta.

81 %

Vamoksen nuorista kokee elämänsä muuttuneen parempaan. Niin myös Sofia.  ”Vamoksessa tuntui kuin uusi sivu olisi kääntynyt elämässä.”

Ensin laitettiin kuntoon päivärytmi ja muut perusasiat. Nyt Sofialle suunnitellaan jo polkua työelämään.

Lue Sofian tarina

Kaitsu auttaa nyt muita

Kaitsu eli 30 vuotta kadulla ja linnassa. Vuosikymmenten kulkurielämä päättyi viitisen vuotta sitten, kun Kaitsu sai oman kodin Helsingin Diakonissalaitokselta.

68 %

asumispalveluidemme asukkaista on tyytyväisiä elämäänsä. Esimerkiksi Kaitsun elämään merkitystä tuo toimiminen vertaisena.

”On hienoa, että joku tarvitsee mua ja voin auttaa. Joskus ajattelen, että vertsiys antaa itselle enemmän kuin toisille.”

Lue Kaitsun tarina

Risto löysi räpin ja ystäviä

”Raskaimpia muistoja ovat ne, kun äiti oli yliannostuksen takia eloton”, Risto toteaa. Risto alkoi itse käyttää huumeita säännölisesti ollessaan vain 12-vuotias.

1000

ihmistä käy kuukausittain päihteidenkäyttäjien terveysneuvonnassa. Neuvonnan lisäksi moni osallistuu yhteisölliseen toimintaan ja on saanut uusia ystäviä. Ristolle yhteisöstä on tullut tärkeä.

”Olisin varmasti aika syvällä, jos en saanut ympärille näitä ihmisiä, tätä yhteisöä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.”

Juho pääsi työharjoitteluun

Juhon elämä oli kaventunut neljän seinän sisälle ja hän istui tietokoneella yöt ja nukkui iltapäivään. Vamokseen tulo muutti elämän suunnan.

53 %

Vamoksen nuorista sai valmennuksen aikana työ- tai opiskelupaikan​. Juhokin alkoi haaveilla töistä ja pääsi opiskelemaan tietoliikennetekniikkaa. Sen myötä päiviin tuli kaivattu, säännöllinen arkirytmi.

”On tärkeää, että vaikeuksissa olevat nuoret pääsevät kiinni arkeen. Tulevaisuuteen kannattaa panostaa!”

Romaniperhe sai henkilöllisyyden

Romanialainen Mirela kasvattaa yksin Rebecaa,3, ja vastasyntynyttä Iosifia. Perheellä ei aiemmin ollut henkilöllisyyttä kotimaassaan.

50

romaninaista ja -lasta sai henkilöllisyyden kummikylähankkeemme avulla. Nyt myös Mirela ja tämän lapset ovat virallisesti olemassa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapset voivat sairastuessaan päästä lääkäriin.

”Toivon, että lapseni saavat paremman tulevaisuuden. Henkilöllisyys tuo meille turvallisuutta ja paremman elämän.”

"Koska olen romani"

Bulgarialaisen Zornitsan, 21, lapsuudessa pulaa oli lähes kaikesta. Hänen vanhempiensa oli vaikea saada töitä, koska he ovat romaneja. Romanilapsista jopa

92 %

elää Bulgariassa köyhyydessä – suurin osa vailla mahdollisuutta käydä koulua. Myös Zornitsaa olisi voinut odottaa tavallinen romaninaisen elämä, vain toivo koulutuksesta ja sen tuomasta mahdollisuudesta parempaan elämään.

Mutta hän oli onnekas ja pystyi käymään ala- ja yläkoulun sekä lukion.

Lue Zornitsan tarina