Asko sai ystävän

”Halusin jonkun nuoren ja vähän villin poistamaan arkeni köyhyyttä. Niin elämä voi olla köykäistä, ei raskasta eikä ikävää. ”

Viime vuosi oli helsinkiläiselle Askolle vaikea. 77-vuotias Asko selviytyi vatsahaavaleikkauksesta kiikun kaakun hengissä. Sen jälkeen jopa puhuminen ja pystyssä pysyminen piti opetella uudelleen. Pitkän toipumisen jälkeen Asko pääsi omaan kotiin, mutta ympyrät ovat pienentyneet.

”Rollaattorin työnsin vaatehuoneeseen enkä ole sitä sen jälkeen käyttänyt. Mutta vauhti on hidastunut, ja pystyn kantamaan vain muutaman kilon. Välillä on happamia hetkiä ja mieli menee liian alas. Näin pitkään painajaisia, joissa makaan arkussa.”

”Että johonkin tallentuisi mun elämäni kaari”

Asko mietti kotisairaanhoitajan kanssa, mistä saisi piristystä. Niin löytyi Diakonissalaitoksen Seniori-Vamos, joka tukee ikääntyneitä ihmisiä arjen haasteissa. Seniori-Vamoksen työntekijän kanssa pohdittiin yhdessä asioita, jotka auttaisivat pärjäämään. Askolta kysyttiin, millaisen vapaaehtoisen ystävän hän toivoo saavansa.

”Halusin nuoren ihmisen ja hyvän kuuntelijan. Kokemusten jakaminen on kuin terapiaa. Kerron Alloushille ajoista, kun olin hänen ikäisensä. Silloin tuntui, että elämä jatkuu ikuisesti.

Alloush on 22-vuotias. Hän tuli Suomeen Irakista vuonna 2015. Kun koulussa kerrottiin Seniori-Vamoksesta ja vapaaehtoistyöstä, Alloush innostui kokeilemaan. Äiti on opettanut, että kaikki tarvitsevat toisia ihmisiä.

”Olen oppinut Alloushilta suvaitsevaisuutta. Hän on joutunut elämään koston ilmapiirissä, kokenut kaikkea sitä pahaa. Nyt hän ymmärtää paremmin, jos jollakulla on vaikeaa. Hän myötäelää”, Asko kuvailee.

”Alloushilla on hymy herkässä.”

Asko ja Alloush tapaavat noin kerran kahdessa viikossa. Enimmäkseen he juttelevat Askon sohvalla, nauravat yhdessä, vaikka joskus Alloushin on vaikea ymmärtää Askon vitsejä. Välillä käydään kaupassa tai lähipuistossa, tomaatintaimi haettiin Hakaniemen torilta asti.

”Me käydään läpi päivän politiikkaa, minä kerron nuoruudestani ja Alloush Suomeen tulostaan. Alloushilla on tosi hyvä muisti. Jos alan kertoa samaa juttua uudestaan, hän huomauttaa kyllä,” Asko kertoo.

”Vaikka Alloushin polku on ollut aika järkyttävä, hän hymyilee, on uskalias ja toivoa täynnä. Ystävyys Alloushin kanssa auttaa minua jaksamaan elämää. Joka kerta tuntuu, että jutut jäävät kesken. Mutta meillä on luottamus. Tiedän, että Alloush tulee takaisin.”

Lahjoita tukea yksin jääneille vanhuksille!

Lahjoita

150€

Lahjoita

50€

Lahjoita

20€

Lahjoita

  1. Valitse summa
  2. Syötä yhteystietosi
  3. Valitse maksutapa
  4. Kiitos lahjoituksestasi

Diakonissalaitoksen Seniori-Vamos tukee ikääntyneitä, joilla on haasteita pärjätä kotona ja joilla ei ole läheisiä tukenaan. Työntekijä tukee tarvittavien palveluiden saamisessa ja pohtii yhdessä ikääntyneen kanssa ratkaisuja, jotka tuovat elämään mielekkyyttä ja turvallisuutta. Yksinäisyyden lievittämiseen voidaan löytää vapaaehtoinen ystävä.

Rahankeräyslupa: Rahankeräyslupa RA/2019/120, myönnetty 7.2.2019, Poliisihallitus. Voimassa 1.6.2019-31.5.2021 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Lahjoitukset käytetään vuosien 2020-2021 aikana kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi.

¨