Itä-Euroopan romanit tarvitsevat työtä ja toivoa

Kerjääminen on työ, joka valitaan vain, kun muuta ei ole tarjolla. Itä-Euroopan romanit ovat tulleet Suomeen hankkimaan perheelleen toimeentuloa, ja me Diakonissalaitoksella teemme töitä sen eteen, että he saisivat kerjäämisen tilalle muita ansaintakeinoja. Teemme työtämme sekä Suomessa että liikkuvan väestön lähtömaissa.

Tutustu Diakonissalaitoksen nykyiselle hallituskaudelle asettamiin tavoitteisiin (pdf)

Rakennamme pysyvää toimeentuloa

Itä-Euroopan romanit eivät tarvitse vain hätäapua, vaan myös mahdollisuuksia parantaa toimeentuloaan pysyvästi. Me Diakonissalaitoksella edistämme heidän mahdollisuuksiaan työllistymiseen, ja kauttamme jo kymmenet romanit ovat onnistuneet saamaan elämänsä ensimmäisen työsopimuksen. Hanke Työtä ja toivo tähtäsi romanien kestävään työllistymiseen mm. Keikkapoolin kautta.

Tästä voit lukea, miten Keikkapooli syntyi

Päiväkeskus Hirundo

Hirundo on EU:n liikkuvalle väestölle tarkoitettu päiväkeskus Helsingissä. Hirundossa he voivat käydä kahvilla, suihkussa ja pestä pyykkiä sekä käyttää internetiä ja syödä omia eväitä turvassa. Lisäksi tarjoamme tukea päivittäisten asioiden hoitamisessa sekä ohjausta ja neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluista.

Inarintie 8, 00550 Helsinki. Avoinna ma-pe klo 8-16.

Auta Itä-Euroopan romaneja Tässä video Vallilan naapuruston ja Hirundon asiakkaiden unelmista

 

Hätämajoitus

Diakonissalaitos ylläpitää hätämajoitusta Inarintiellä Helsingissä. Se on tarkoitettu Euroopan liikkuvalle väestölle, Itä-Euroopan romaneille. Diakonissalaitoksen Hoiva ylläpitää hätämajoitusta paperittomille ja helsinkiläisille.

Majoitukset on avoinna klo 17-09, vuoden kylmimpään aikaa.

Tässä tietoa hätämajoituksesta

 

 

Työmme lähtömaissa

Bulgaria, Romania ja Kosovo

Diakonissalaitos on jo pitkään tehnyt aktiivisesti töitä romaniväestön oikeuksien parantamiseksi Bulgariassa, Romaniassa ja Kosovossa. Haluamme myös vahvistaa romanien poliittista osallistumista, heidän koulutustaan ja osallisuuttaan työmarkkinoilla. Lisäksi toimimme kumppanina Euroopan komission  rahoittamassa hankkeessa, jossa tuodaan esiin romaneihin kohdistuvaa syrjintää Euroopassa.

Lue lisää työstämme tällä alueella

 

Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä

Keväällä 2019 aloitimme romanityön myös Moldovassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä haluamme tehdä romaninaisista aktiivisia toimijoita yhteiskunnassa ja muun muassa toteuttaa heidän toiveitaan omasta yrityksestä.

Lue lisää tavoitteistamme tällä alueella

 

Romanisiirtolaisten yhdenvertaisuuden edistäminen Suomessa ja muualla Euroopassa

Diakonissalaitos oli yhtenä toteuttajana eurooppalaisessa hankkeessa Discrikamira (2018-2020). Sen tavoitteena oli Itä-Euroopan romaneihin kohdistuvan syrjinnän vastaisen työn kehittäminen, uhrien tukeminen ja epäkohdista ilmoittamisen mahdollistaminen.

Hankkeen tuloksena Suomessa Diakonissalaitoksen kansainvälinen toiminta ja sovittelujournalistien Sopiva ry laativat oppaan journalisteille.

Opas journalisteille - kuinka kertoa siirtolaisromaneista?

Artikkeleita liittyen Itä-Euroopan romaneihin

Auta romanit kohti työtä ja toimeentuloa. Lahjoita!