Mentori nuorelle

Amigosta nuori saa itselleen mentorin vuoden ajaksi. Amigo-mentorointi tarjoaa nuorelle mahdollisuuden pohtia itselle tärkeitä asioita ja viettää aikaa luotettavan aikuisen kanssa.

Mentorointisuhde on tasaveroinen ja sen lähtökohtana ovat nuoren tarpeet ja toiveet. Amigon työntekijät etsivät jokaiselle nuorelle mahdollisimman sopivan mentorin ja ovat parin tukena koko vuoden ajan. Tapaamiset ovat vapaamuotoisia ja rentoja, niitä on yleensä 1-2 kuukaudessa. Amigon työntekijä on mukana ensimmäisessä tapaamisessa sekä mentorointivuoden päättyessä.

Jos kiinnostuit ja haluat kuulla lisää, niin ota yhteyttä sähköpostitse amigo@hdl.fi.

Mitä mentori tekee?

”Kerrankin on ihminen, joka ymmärtää ja jonka kanssa voi olla tavallisesti.”

 

Mentori on luotettava aikuinen, joka haluaa tavata ja tukea nuorta vapaa-ajallaan yhden vuoden ajan. Tapaamisissa jutellaan nuorta mietityttävistä tai kiinnostavista aiheista, harrastetaan ja tehdään molempia kiinnostavia asioita. Mentori voi tukea ja rohkaista esimerkiksi sosiaalisisissa tilanteissa, arjen taidoissa tai tulevaisuuden suunnitelmissa. Tärkeintä ovat yleensä mukavat yhteiset hetket.

Mitä mentoroinnista saa?

”Näen niin monia käyttämättömiä voimavaroja nuoressani. Haluan auttaa häntä löytämään ne.”

 

Läsnäolo, kuuntelu, kunnioitus ja kannustus ovat mentorointisuhteen perusta. Mentorointi tarjoaa mahdollisuuden tutustua nuoreen ja hänen maailmaansa, oppia uutta sekä kokea mieleenpainuvia hetkiä. Mentorina on mahdollisuus jakaa kokemuksia muiden mentoreiden kanssa mentoripiireissä. Amigon työntekijät valmentavat vapaaehtoiset mentorit mentorointiin ja nuoren tukemiseen.

Millaista mentorointi on?

Leppoisaa juttelua, yhdessä tekemistä, kahvittelua, ulkoilua, liikkumista tms. Mentori voi tukea nuorta sosiaalisisissa tilanteissa, kotoa lähtemisessä, arjen asioissa tai tulevaisuuden pohtimisessa sekä nähdä hänessä voimavaroja ja kyvykkyyttä, jota hän ei itse huomaa. Mentoripari tapaa toisiaan keskimäärin kerran kuukaudessa.

Tärkeät periaatteet

Olemme diagnoosivapaata vyöhykettä. Meillä yhdenvertaisuus, avarakatseisuus ja erilaisuuden sekä toisen rajojen kunnioittaminen ovat toiminnan arvokasta ydintä. Meillä jokainen saa olla sitä mitä on.

Mentoroinnin hyödyt

Mentorointi tarjoaa nuorelle turvallisen ihmissuhteen, jossa voi harjoitella esimerkiksi ihmissuhdetaitoja, omista asioista ja näkemyksistä kertomista, itsenäisempää toimimista ja suunnitelmien tekemistä. Mentori saa arvokasta tietoa toisenlaisesta todellisuudesta ja ymmärrystä nuoren elämään tämän päivän Suomessa.

Ajankohtaista

Lue myös Amigosta tehdyt opinnäytteet ja selvitykset:

Suvi Ervamaa
Elämää muuttavia kohtaamisia – omaehtoinen kansalaistoiminta nuorten tukena

(Selvitys Helsingin Diakonissalaitoksen Amigo-mentoritoiminnan pitkäkestoisista vaikutuksista)
Selvitys, HDL 2018.
Selvitys löytyy HDL:n verkkosivustolta >> 

Holopainen, Selja
Voimaa vapaaehtoistyöstä: Amigo-mentoreiden motivaatio ja kokemukset nuorten mentoroinnista
Opinnäytetyö, Diak 2015.
Opinnäytetyö löytyy Theseuksesta >>

Kiiski Noora
”Ihminen aina tarvitsee jonkun toisen ihmisen” – Turvapaikanhakijanuorten kokemuksia mentoroinnista Amigo-hankkeessa
AMK-opinnäytetyö,Metropolia 2017.
Opinnäytetyö löytyy täältä >>