Kiehtovia uratarinoita Vamoksen Elävässä ammattikirjastossa

8.5.2023

Vamos Helsingissä vietettiin urapäivää Elävän ammattikirjaston merkeissä. Saimme tilaisuuteen vieraaksemme kolme upeaa ammattilaista kertomaan Vamos-nuorille työstään ja matkastaan kohti unelma-ammattia. 

Vamos Helsingin Elävä ammattikirjasto -tilaisuuden vieraita, kevät 2023

Kuten arvata saattaa, uratarinansa jakaneet ammattilaiset eivät olleet löytäneet paikkaansa heti: omaa juttua oli pitänyt etsiä, ennen kuin oikealta tuntuva työ ja yhteisö oli löytynyt. Tärkeimpiä vinkkejä olivatkin, että kannattaa kokeilla erilaisia asioita, tutustua ihmisiin ja luottaa omaan fiilikseen siitä, mihin suuntaan haluaa seuraavaksi lähteä elämässään.

Keitä saimme vieraiksi ammattikirjastoon?

 • Nimi: Faisa
 • Opinnot: Matkailuala, sosiaalitiede
 • Ammatti: Projektiasiantuntija, kirjailija, käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja
 • Mitä hakee omalta työltä: Nuorten auttamista heidän unelmiensa tavoittelussa.

Tsemppiviesti: Opettamalla muita oppii itsekin, ja virheistäkin voi oppia.

 

 • Nimi: Inkeri
 • Opinnot: Taidehistoria, psykologia, kuvataideopinnot
 • Ammatti: Kuvataiteilija
 • Mitä hakee omalta työltä: Leikkiä, uuden oppimista, teorian ja käytännön yhdistämistä.

Tsemppiviesti: Mikään opiskelu, työ tai välivuosi ei mene hukkaan!

 

 • Nimi: Petja
 • Opinnot: Musiikkiopinnot ja Teatterikorkeakoulu
 • Ammatti: Kirjailija, näyttelijä, ohjaaja
 • Mitä hakee omalta työltä: Tarinankertominen, vapaus, ryhmähenki

Tsemppiviesti: Kannattaa mennä kohti niitä asioita jotka itseä kiinnostavat, vaikka se tuntuisi pelottavalta.

 

Mitä opimme ammattilaisilta?

Opimme Elävän ammattikirjaston vierailta, että saa vaihtaa suuntaa, tehdä eri asioita ja hyppiä paikasta toiseen pitkin erilaisia urapolkuja. Mikään opiskelu, työ tai välivuosi ei mene hukkaan, vaikka se voi huonona päivänä tuntua siltä. Urapolkuja on niin monta kuin on ihmisiäkin ja ne ovat kaikki erilaisia. Saa haluta erilaisia asioita! Maailma ei myöskään kaadu, jos joskus tekee virheen ❤️

Ammattilaisten uratarinoissa korostuivat myös verkostojen merkitys, eli keitä kaikkia tunnet ja keitä tuntemasi ihmiset tuntevat. Jokaisesta tapaamastaan ihmisestä voi oppia jotain, ja tapaaminen voi tehdä ison vaikutuksen myös toiseen.

Suomessa on yleistä, että työpaikkoja saa nimenomaan suhteiden kautta, joten jos etsit työtä, kannattaakin kysellä tutuilta tai vaikka postata someen siitä! Myös yrittäjyys yksin tai yhdessä kavereiden kanssa voi olla hyvä idea, jos on joku oma juttu, joka kiinnostaa tosi paljon! Esimerkiksi Business Helsinki tarjoaa vinkkejä ja apua yrittäjyyteen.

 

+ Bonus-tietoa opinnoista

Kiinnostaako korkeakouluopinnot? Tiesitkö että…

…yliopistossa on joka päivä avointen ovien päivä? Lähes kaikille luennoille pääsee kävelemällä sisään, eikä kukaan kysele mitään. Näin voit näppärästi käydä tutustumassa itseä kiinnostaviin aiheisiin ja opintoihin! 🙂

… jos olet ylioppilas, todistusvalinta.fi -sivustolta voit tarkistaa mihin kouluihin pääsisit todistuksellasi.

…ammattikouluopinnot eivät kuluta opintotukikuukausia korkeakoulututkinnosta, saat ilmaiset lounaat ja opiskelija-alet sekä opit uusia taitoja!

 

Teksti ja kuvat ammattilaisista: Alessandra

 

P.S. Elävän ammattikirjaston järjesti Vamos Urapalvelut, joka on STEA-rahoitteista toimintaa Vamos Helsingissä. Vamos Urapalvelut tukee erityisesti 16-29 -vuotiaita nuoria ammatinvalinnassa sekä opintoihin ja työelämään pääsemisessä. Toiminta on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Teemme yhteistyötä eri alojen työnantajien, oppilaitosten ja muiden kumppaneiden kanssa.

Lue lisää työnantajayhteistyöstämme ja ole yhteydessä, niin jutellaan yhteistyömahdollisuuksista!

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: