Hirundo Mobile erbjuder tjänster för Europas rörliga befolkning

18.1.2023

Diakonissanstaltens Hirundo Mobile-bil erbjuder tjänster där hjälpbehövande människor finns. Bilen kör runt i olika delar av Helsingfors tre dagar i veckan och erbjuder råd, mat och varma drycker samt samtal i förtroende.

Punatakkinen nainen seisoo auton vieressä. Hän keskustelee miehen kanssa.

”Jag är glad över att Hirundo Mobile kommer hit och att Bobie hjälper oss. Han tar reda på allt som jag inte förstår mig på, eftersom jag inte kan finska”, säger Dochka som tillhör den romska minoriteten i Bulgarien.

Borislav Borisov packar termoskannor i husbilen på Hirundos bakgård i Vallgård. I en kanna finns kaffe, i två av kannorna varmt vatten för te och snabbnudlar.

På sidan av bilen står Diakonissanstaltens (på finska) motto: Rohkeasti ihmisarvon puolesta (Modigt för ett människovärdigt liv).

Hirundo Mobile som bilen kallas har fått sitt namn från Hirundo, dagcentret som erbjuder Europas rörliga befolkning råd, stöd och möten som förstärker människorvärdet. Bilen erbjuder dessa tjänster där Hirundos kunder rör sig och tjänar sitt levebröd.

Måndagar kör Borisov bilen till Kampen, onsdagar till Östra centrum och fredagar till Järnvägstorget.

”Varje dag erbjuder vi varm mat på Hirundo i Vallgård, och på Hirundo kan man också värma sig och träffa andra människor. Det är dock svårt att åka till Vallgård från till exempel centrum om man måste försörja sig på tiggeri eller genom att sälja Iso Numero. Då har man inte pengar över till spårvagnsbiljetter”, konstaterar Borisov.

”Till Hirundo Mobile kan du komma för att dricka kaffe, äta nudlar och prata med oss i förtroende. Vi hjälper människor att till exempel hitta flygbiljetter till hemlandet, gå igenom FPA:s beslut samt söka arbete, vilket på grund av språkmuren är svårt för den rörliga befolkningen. Deras ställning i Finland är mycket svår.”

Ett rörligt kontor där man kan sköta ärenden

I dag är det måndag så Borisov kör Hirundo Mobile till Narinken i Kampen. När han svänger från Mannerheimvägen till Salomogatan ser han en bekant person vid trafikljuset, en av kunderna som bor vid nödinkvarteringen i anslutning till Hirundo.

”Kom och ta en kaffe på Narinken!” ropar Borisov från bilfönstret. Kunden ler tillbaka och vinkar.

Efter att ha parkerat bilen dukar Borisov fram termoskannorna, tepåsarna och pappersmuggarna, vrider om framsätena och lyfter sin egen dator på det lilla bordet.

”Nu är det här ett kontor dit man kan komma prata och sköta ärenden”, säger Borisov.

”Vid behov kan bilens bakdel göras om till ett till kontor, vilket behövs sommartid när det finns 200–300 människor i Finland som ingår i den rörliga befolkningen. På vintern är antalet ungefär 40.

Teekuppi, johon laitetaan sokeria.

I Hirundo Mobile serveras varma drycker till den rörliga befolkningen som spenderar sina dagar utomhus.

Inkomsterna från förmiddagen: två euro

En bekant figur närmar sig bilen: Dochka, som är välbekant för Borisov, har bestämt sig att ta en kort paus och byta några ord. Borisov, som kallas för Bobie, häller en kopp te åt henne.

”Jag är glad över att Hirundo Mobile kommer hit och att Bobie hjälper oss. Han hjälper med allt som jag inte förstår, eftersom jag inte kan finska. Bobie har ett gott hjärta”, säger Dochka.

Dochka är ursprungligen från Varna i Bulgarien och kom första gången till Finland för tio år sedan. Nu har hon varit i landet i två månader och försörjt sig på tiggeri och genom att samla pantflaskor.

Efter att ha värmt sina fingrar på tekoppen gräver Dochka fram små mynt för ett par euro från sin ficka.

”Det här är mina inkomster från i morse, och dessutom har jag hittat dessa”, säger Dochka och lyfter fram en tom flaska och en läskburk.

”Dessa håller mig vid liv.”

Hjälp att utreda missuppfattningar

Dochka är tacksam över att hon får sova vid nödkvarteringen (på finska) och där träffa andra människor som befinner sig i liknande livssituationer. På dagarna vistaus hon dock i centrum där hon har störst chans att få pengar från förbipasserande.

”Självklart är det tufft, och jag har inte alltid tillräckligt med pengar till mat. Här har jag det dock bättre än i mitt hemland, där vi romer är en diskriminerad minoritet. Där hade jag ingen chans att få jobb eller försörja mig. Finländarna är bra människor, eftersom majoriteten vill hjälpa oss.”

Efter att ha druckit klart sitt te tackar Dochka Borisov och går mot Kampens köpcentrum.

Mies seisoo pakettiiautossa ja kaataa kahvia kuppiin.

Borislav Borisov fick idén till Hirundo Mobile för fem år sedan, och från hösten 2022 har bilen erbjudit tjänster till den rörliga befolkningen i olika delar av Helsingfors.

”Där i köpcentret uppstår ibland situationer där det skapas missuppfattningar mellan våra kunder och väktarna. När vi går dit från bilen och hjälper med språket reder vi ofta ut problemen”, berättar Borisov som pratar åtta språk, bland annat bulgariska och rumänska.

Samtal i förtroende i en intim miljö

Borisov fick idén om Hirundos rörliga enhet redan för fem år sedan. På hösten 2022 konkretiserades tanken, och Hirundo Mobile dök upp i Helsingfors gatubild.

”Även om tjänsten från början är riktad till Europas rörliga befolkning tänker jag att Hirundo Mobile är en ’diagnosfri’ zon. Jag frågar inte om folks bakgrund eller hemland utan serverar en kopp varm dryck om någon vill ha det”, säger Borisov.

Även i dag får Borisov besök i bilen av en bostadslös man med finländsk bakgrund som övernattar vid nödinkvarteringen i anslutning till Hirundo.

”Jag har märkt att Hirundo Mobile är en väldigt viktig tjänst för romer, eftersom Bobie hjälper dem att överbygga språkmurar. Här kan man också prata om sina bekymmer i lugn och ro; det finns alltid mycket folk på plats”, säger mannen.

Borisov konstaterar att den intima miljön är en av de viktigaste fördelarna med bilen. Kunderna har lättare att prata om personliga och svåra frågor i bilen än på kontoret i Hirundo. Och Borisov lyssnar alltid.

”En tjänst som denna borde en mycket större kundkrets, alla hjälpbehövande, ha tillgång till. Alla borde få bli lyssnade och mötta som de är, på samma sätt som i Hirundo Mobile”, konstaterar finländaren innan han går vidare.

Borisov får igen syn på någon bekant som närmar sig bilen.

”Där kommer en kund till oss som befinner sig i en mycket svår situation i livet.”

Borisov hälsar vänligt på kunden, släpper in honom i bilen och stänger dörren efter sig. De är nu i en lugn miljö där de kan prata i förtroende mitt i stadsvimlet.

Text Anu Räsänen
Bilder Samuli Skantsi

Översättning Maailmankansalaiset

Auta Itä-Euroopan romaneita Suomessa

Lahjoittamalla voi sytyttää toivon liekin ja auttaa kokonaisen perheen jaloilleen.

Auta Itä-Euroopan romaneita Suomessa!
Också dessa kunde intressera dig: