Hirundo Mobile vie palvelut Euroopan liikkuvan väestön luo

18.1.2023

Diakonissalaitoksen Hirundo Mobile -auto vie palvelut sinne, missä apua tarvitsevat ihmiset ovat. Auto liikkuu kolmena päivänä viikossa eri puolilla Helsinkiä ja tarjoaa neuvoja, syötävää ja lämmintä juotavaa sekä luottamuksellisia keskusteluja.

Punatakkinen nainen seisoo auton vieressä. Hän keskustelee miehen kanssa.

”Olen onnellinen, että Hirundo Mobile tulee tänne ja että Bobie auttaa meitä. Hän selvittää asiat, joita en ymmärrä, koska en osaa suomea”, bulgarian romanivähemmistöön kuuluva Dochka sanoo.

Borislav Borisov pakkaa Hirundon takapihalla Vallilassa termoskannuja matkailuautoon. Yhdessä kannussa on kahvia, kahdessa kuumaa vettä teen ja pikanuudelien valmistamista varten.

Auton kyljessä lukee Diakonissalaitoksen motto: Rohkeasti ihmisarvon puolesta.

Hirundo Mobilena tunnettu auto on saanut nimensä Hirundosta, päiväkeskuksesta, joka tarjoaa Euroopan liikkuvalle väestölle neuvoja, tukea ja ihmisarvoa vahvistavia kohtaamisia. Auto vie nämä samat palvelut sinne, missä Hirundon asiakkaat liikkuvat tienaamassa elantoaan.

Maanantaisin Borisov ajaa auton Kamppiin, keskiviikkoisin Itäkeskukseen ja perjantaisin Rautatientorille.

”Tarjoamme joka päivä Hirundossa Vallilassa lämpimän aterian, ja Hirundossa voi myös lämmitellä ja tavata muita ihmisiä. Vallilaan on kuitenkin hankala lähteä käymään vaikkapa keskustasta, jos joutuu elättämään itsensä kerjäämällä tai myymällä Isoa numeroa. Silloin ei ole ylimääräistä rahaa raitiovaunulippuun”, Borisov toteaa.

”Hirundo Mobilessa voi käydä juomassa kahvit, syömässä nuudeleita ja keskustelemassa kanssamme luottamuksellisesti. Autamme ihmisiä esimerkiksi kotimaahan suuntautuvien lentolippujen etsimisessä, Kelan päätösten tarkastamisessa sekä työnhaussa, joka on kielimuurin vuoksi liikkuvalle väestölle hankalaa. Heidän asemansa Suomessa on todella vaikea.”

Liikkuva toimisto, jonne voi tulla hoitamaan asioita

Tänään on maanantai, joten Borisov ajaa Hirundo Mobilen Kampin Narinkkatorille. Kääntyessään Mannerheimintieltä Salomonkadulle hän näkee liikennemerkin juuressa tutun ihmisen, yhden Hirundon yhteydessä olevan hätämajoituksen asiakkaista.

”Tule käymään kahvilla Narinkkatorilla!” Borisov huikkaa auton ikkunasta. Asiakas hymyilee hänelle takaisin ja heilauttaa kättään.

Parkkeerattuaan auton Borisov kattaa termoskannut, teepussit ja pahvimukit esille, kääntää kuljettajan ja apukuskin tuolit ympäri ja nostaa oman tietokoneensa pienelle pöydälle.

”Nyt tämä on toimisto, jonne voi tulla juttelemaan ja hoitamaan asioita”, Borisov sanoo.

”Tarvittaessa auton takaosaan saa myös toisen toimiston, ja se onkin tarpeen kesäaikaan, kun Suomessa on 200–300 liikkuvaan väestöön kuuluvaa ihmistä. Nyt talvella heitä on täällä noin 40.”

Teekuppi, johon laitetaan sokeria.

Hirundo Mobilessa on tarjolla lämmintä juotavaa liikkuvalle väestölle, joka viettää päivät ulkona.

Aamupäivän ansiot: kaksi euroa

Autoa lähestyy tuttu hahmo: Borisovin hyvin tuntema Dochka on päättänyt pitää lyhyen tauon ja tulla vaihtamaan kuulumiset. Borisov, tuttujen kesken Bobie, kaataa hänelle kupin teetä.

”Olen onnellinen, että Hirundo Mobile tulee tänne ja että Bobie auttaa meitä. Hän selvittää asiat, joita en ymmärrä, koska en osaa suomea. Bobiella on hyvä sydän”, Dochka sanoo.

Dochka on kotoisin Bulgarian Varnasta, josta hän tuli ensimmäisen kerran Suomeen kymmenen vuotta sitten. Nyt hän on viettänyt maassa kaksi kuukautta ja tienannut elantonsa kerjäämällä ja keräämällä pulloja.

Lämmiteltyään sormiaan teekupin kyljessä Dochka kaivaa taskustaan esiin parin euron edestä pikkukolikoita.

”Tässä ovat tienestini tältä aamulta, ja lisäksi olen löytänyt nämä”, Dochka sanoo ja nostaa kassistaan esiin tyhjän pullon ja limsatölkin.

”Näillä minä pysyn hengissä.”

Apuna selvittämässä väärinkäsityksiä

Dochka on kiitollinen siitä, että hän saa nukkua hätämajoituksessa ja tavata siellä muita samanlaisessa elämäntilanteessa eläviä ihmisiä. Päivät kuluvat kuitenkin kaupungin keskustassa, jossa on paras mahdollisuus saada rahaa ohikulkijoilta.

”Totta kai tämä on vaikeaa elämää, eikä minulla aina ole tarpeeksi rahaa ruokaan. Täällä minulla on silti paremmat oltavat kuin kotimaassani, jossa me romanit olemme syrjitty vähemmistö. Siellä minulla ei ollut mitään mahdollisuutta saada työtä eikä ansaita toimeentuloani. Suomalaiset ovat hyviä ihmisiä, sillä suurin osa heistä haluaa auttaa meitä.”

Teekupin tyhjennyttyä Dochka kiittää Borisovia ja lähtee Kampin kauppakeskukselle päin.

Mies seisoo pakettiiautossa ja kaataa kahvia kuppiin.

Borislav Borisov sai ajatuksen Hirundo Mobilesta viisi vuotta sitten, ja syksystä 2022 asti auto on tuonut palvelut liikkuvalle väestölle eri puolille Helsinkiä.

”Tuolla kauppakeskuksessa on joskus ollut tilanteita, joissa vartijoiden ja meidän asiakkaittemme välille on syntynyt väärinkäsityksiä. Kun me menemme autolta paikalle ja autamme kielen kanssa, asiat yleensä selviävät”, kertoo Borisov, joka puhuu kahdeksaa kieltä, muun muassa bulgariaa ja romaniaa.

Luottamuksellisia keskusteluja intiimissä tilassa

Borisov sai idean Hirundon liikkuvasta yksiköstä jo viitisen vuotta sitten. Syksyllä 2022 ajatus konkretisoitui ja Hirundo Mobile ilmestyi Helsingin katukuvaan.

”Vaikka palvelu on alun perin suunnattu Euroopan liikkuvalle väestölle, ajattelen, että Hirundo Mobile on ’diagnoosivapaa’ alue. En kysele taustoja enkä kotimaata, vaan tarjoan kupin lämmintä juotavaa, jos joku tulee sitä pyytämään”, Borisov sanoo.

Tänäänkin autolla piipahtaa kahvilla ja Borisovia tervehtimässä suomalaistaustainen asunnoton mies, joka yöpyy Hirundon yhteydessä olevassa hätämajoituksessa.

”Olen huomannut, että Hirundo Mobile on romaneille todella tärkeä palvelu, sillä Bobie auttaa heitä kielimuurin ylittämisessä. Täällä voi myös jutella omista asioistaan kaikessa rauhassa; Hirundossa paikalla on aina paljon ihmisiä”, mies sanoo.

Borisov toteaa, että juuri tilan intiimiys on yksi auton tärkeimmistä ominaisuuksista. Asiakkaiden on helpompi puhua henkilökohtaisista ja kipeistä asioista autossa kuin toimistolla Hirundossa. Ja Borisov kuuntelee aina.

”Tällainen palvelu pitäisi ulottaa paljon laajemmalle asiakaskunnalle, kaikille apua tarvitseville. Jokaisen pitäisi tulla kuulluksi ja kohdatuksi omana itsenään samalla tavalla kuin Hirundo Mobilessa”, suomalaismies toteaa vielä ennen kuin jatkaa matkaansa.

Jälleen Borisov näkee tutun ihmisen lähestyvän autoa.

”Tuolta saapuu asiakkaamme, jolla on hyvin vaikea elämäntilanne.”

Borisov tervehtii asiakasta ystävällisesti, päästää tämän sisälle auton ja sulkee oven perässään. He ovat nyt rauhallisessa, luottamuksellisessa tilassa keskellä kaupungin vilskettä.

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi

Auta Itä-Euroopan romaneita Suomessa

Lahjoittamalla voi sytyttää toivon liekin ja auttaa kokonaisen perheen jaloilleen.

Auta Itä-Euroopan romaneita Suomessa!
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: