Luonto ja eläimet eivät vertaile tai arvota, vaan lisäävät hyvinvointia

21.7.2025

Näkymättömät-ohjelman Voimamatka-hanke pyrkii luomaan merkityksellistä tulevaisuutta jyväskyläläisille eläkeikää lähestyville pitkäaikaistyöttömille hyödyntämällä luonnon kykyä kannatella ihmistä vaikeina aikoina. Hankepäällikkö Tiina Miettinen avaa työssä tehtyjä havaintoja luonnon ja hyvinvoinnin suhteesta.

Henkilö ja shetlanninponi katsovat toisiaan, henkilö hymyilee

Tiina Miettinen yhdessä shetlanninponi Pätkiksen kanssa. Kuvaaja: Cea Salin

Jokaisella meillä on syntymäoikeus ihmisarvoiseen elämään, jossa yhdenvertaisuuden lisäksi täyttyvät perustavanlaatuiset sosiaaliset ja taloudelliset olosuhteet. Erityisesti työttömien riveistä kumpuaa kuitenkin epätoivoa. Maailman muutokset haastavat yhteiskuntamme tulevaisuutta, ja tulevaisuuttamme ohjaa nykyhetki. Mistä ihminen löytää voimavaroja ja uskoa parempaan huomiseen, kun nykyhetki on täynnä epätoivoa?

Jokainen haluaa tuntea olevansa merkityksellinen ja kuuluvansa johonkin. Merkityksellinen elämä on jokaiselle omanlaistaan, mutta merkityksellisyyden kokemisessa täytyy löytää yhteys omiin tunteisiin, tarpeisiin ja arvoihin, jotta merkityksellisyyttä voi kokea.

Voimamatka-hankkeessa yhteyttä omiin tunteisiin, tarpeisiin ja arvoihin haetaan luontomenetelmin terveysmetsäretkien ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kautta. Terveysmetsäkonseptissa vahvistetaan ihmisen luontoyhteyttä luontotiedon ja yksinkertaisten harjoitusten avulla. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa annamme vahvojen, mutta herkkien hevosten herätellä sisimpäämme, tukea pysähtymistämme ja läsnäoloa muun muassa erilaisin tallipuuhin ja harjoituksin.

Luontokontaktit auttavat palautumaan

Professori Lena Näre ja valtiotieteiden tohtori, sosiologian dosentti Sari Näre ovat koonneet teoksen Työttömyys sattuu — Arjen kamppailuja työllistämistoimien rattaissa (2022). Teos on koottu Suomalaisen Kirjallisuusseuran keräämän kirjoituskilpailuaineiston pohjalta. Se käsittelee työttömyysturvajärjestelmän ristiriitaisia vaatimuksia ja niiden vaikutuksia itsetuntoon, arkeen ja tulevaisuuden näkymiin työttömien omien tarinoiden pohjalta. Tarinoista kumpuaa epätoivoinen arki, joka on usein sinnittelyä.

Luonnon hyödyt ihmisen hyvinvoinnille on todennettu monissa tutkimuksissa. Kirjassa Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (2025) Marko Leppänen ja Adela Pajunen kertovat muun muassa mittavasta tutkimuksesta, jossa yli 20 tutkijaa kävi läpi valtavan aineiston todeten, että luonnonympäristö ja luontokontaktit vaikuttavat ihmisen selviytymiskapasiteettiin eli resilienssiin lisäämällä fysiologisia, psyykkisiä ja sosiaalisia voimavaroja. Luonto siis tarjoaa ennakoivan suojatekijän elämän tuomiin haasteisiin. Luontokontaktit tukevat myös haasteiden kohtaamista ja auttavat palautumaan.

Luonto ja eläimet eivät vertaile tai arvota

Aamu-usvainen luontomaisema

Luonnon hyvinvointivaikutuksista on paljon näyttöä. Kuvaaja: Tiina Miettinen

Luontoympäristö edesauttaakin monella tapaa läsnäoloa, joka taas vahvasti liittyy kokemukseen elämän laadusta. Luonnossa aistit ohjaavat elämisen rytmiä. Luonto vie ihmistä aistien maailmaan ja kokemuksellisuuden äärelle, ajattelun maailmasta kehoon, kun pysähdytään kokemaan luontoa. Tästä vuorovaikutuksesta puuttuvat omat ja muiden ihmisten odotukset. Kokemus voi antaa syvää mielenrauhaa, rauhoittaa ja rentouttaa.

Luonto ja eläimet eivät arvota, vertaile tai pyydä tehokkuutta meiltä ihmisiltä. Luonto on läsnä. Lyhytkin luontokontakti auttaa tulevaisuutta näyttämään toiveikkaammalta, aivan kuin auringon valoon heräävä aamu-usvainen metsä, jonka henkäys syleilee sen asukit uusiin seikkailuihin.

 

Kirjoittaja Tiina Miettinen työskentelee hankepäällikkönä Näkymättömät-ohjelman Voimamatka-hankkeessa. Hankkeen organisaationa toimii Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: