Ehtoollisleipiä on valmistettu kohta 100 vuotta

Diakonissalaitos on ainoa paikka Suomessa, jossa valmistetaan ehtoollisleipiä evankelis-luterilaiselle kirkolle. Leipiä on valmistettu vuodesta 1926 alkaen. 

Ehtoollisleipien valmistuksessa käytetään samanlaisia välineitä kuin toiminnan alkaessa. Ehtoollisleipäraudan krusifiksin on suunnitellut taiteilija Ebba Masalin.

  • Ehtoollisleipiä valmistuu kertapaistolla levy, jossa on 38 ehtoollisleipää. Ne leikataan levystä irti  yksi kerrallaan.
  • Taikina on pysynyt myös vanhan reseptin mukaisena: 1 litra vettä ja 600 grammaa hienon hienoja vehnäjauhoja. Taikina tehdään valmiiksi jo illalla seuraavaa päivää varten. Saatavilla on nykyään myös gluteenittomia ehtoollisleipiä.

Diakonissalaitos vastaa leipien valmistuksesta itse. Leipien myynti on Sacrum Oy:n vastuulla.

Artikkeli ehtoollisleipien valmistuksen historiasta Diakonissalaitoksella