Tulevaisuustyö

Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan se rakennetaan – niiden ajatusten pohjalta, mitä ihmisillä nyt on.

Diakonissalaitoksen asiakkailla on tarjottavanaan tulevaisuuteen arvokkaita näkökulmia, jotka usein jäävät kuulematta. Ilmiöasema-työssä keräämme näitä näkökulmia asiakkailtamme ja viemme niitä päättäjille, laajemmin suomalaiseen tulevaisuuskeskusteluun sekä myös Diakonissalaitoksen oman työn suunnitteluun.

Tavoitteena on, että tämä työ laajentaa suomalaista tulevaisuusvaltaa koskemaan suurempia joukkoja. Tulevaisuusvallalla viitataan siihen, kenen ääni tulevaisuuskeskustelussa tulee kuulluksi.

Ilmiöasema

Diakonissalaitos keräsi keväällä 2023 tavallisilta ihmisiltä ajatuksia tulevaisuudesta keskustelun avulla. Ns. Ilmiöasemilla käytiin 21 keskustelua, joissa oli yhteensä 134 keskustelijaa. Keskusteluista laadittiin yhteenveto eli raportti. Se on tulkinta siitä, millaiset asiat keskusteluissa nousevat esiin ja mitä nämä asiat kertovat tulevaisuudesta. Kertyneet tulevaisuusterveiset viedään suomalaisille päätöksentekijöille ja myös Diakonissalaitoksen oman työn tueksi.

Lue raportti tästä

Teemme pioneerityötä!

Yleensä keskustelu tulevaisuudesta on varattu yhteiskunnan johdolle. Kaikille hyvän ja ihmisarvoisen tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan kuitenkin ajatuksia yhteiskunnan joka laidalta.

Diakonissalaitoksen yhteistyökumppanina ovat olleet Ellun Kanat Oy sekä valtiovarainministeriön Avoin Hallinto.

Nainen, jolla on kukallinen mekko.

Maiju Lehto.

“Minut yllätti ihmisten avoimuus. Se, miten paljon ihmisillä oli asiaa, miten avoimesti he halusivat jakaa ja toisaalta kuunnella toisiaan. Suurin asia, joka minut tässä prosessissa yllätti, oli se, miten monta kertaa olen jälkikäteen kuullut miten merkityksellinen keskustelu siihen osallistuneille on ollut.”

Kohti ihmisarvoista tulevaisuusvaltaa -hanke

Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni on osallinen omaa tai yhteistä tulevaisuutta koskevassa keskustelussa.  

Hanke (1.9. 2023 – 30.4.2024) on osa Diakonissalaitoksen tulevaisuustyötä ja Ilmiöaseman toimintaa. Hankkeen rahoittaa Sitra. Lue lisää Sitran tulevaisuusvalta-teemaan liittyvistä hankkeista.

Tässä hankkeessa kehitämme uudenlaisia menetelmiä ja materiaaleja. Teemme tiivistä yhteiskehitystyötä palveluidemme piirissä olevien asukkaiden, asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien ihmisten sekä henkilöstön kanssa. Hankkeessa kehitetyt aineistot ovat avoimesti käytettävissä hankkeen päätyttyä. Aineistot voi ladata myöhemmin tältä sivuilta.

Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen on kaikkien oikeus

Puhevammaisillakin on sanottavaa tulevaisuudesta

Miltä tuntuu miettiä tulevaisuutta, kun elämä on välitilassa

 

Miten teemme tulevaisuus ajattelusta kansalaistaidon?

Tulevaisuustyöläinen Kati Lehtiö pohtii asiaa blogissaan

Kaikilla pitää olla mahdollisuus yhteisen tulevaisuuden ajatteluun. Mutta onko? Ja miten voisimme mahdollistaa sen?

Tervetuloa Sitran rahoittaman Kohti ihmisarvoista tulevaisuusvaltaa-hankkeemme loppuwebinaariin 8.5.2024 kello 10-12!

Webinaarissa kerrotaan hankkeesta ja kuullaan tulevaisuustyöpajoihin osallistuneiden asiakkaiden ja työntekijöiden kokemuksia. Asiantuntijapuheenvuoroissa kuullaan lisää tulevaisuusvallasta ja sen merkityksestä haavoittuvassa asemassa olevien ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten osallistamisessa.

Tilaisuuden puheenvuorot

  • Tilaisuuden avaa kansanedustaja ja Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen
  • Projektipäällikkö Maiju Lehto ja projektityöntekijä Kati Lehtiö, Kohti ihmisarvoista tulevaisuusvaltaa -hanke: Hankkeen aikana kehitettyjen menetelmien ja oppaan esittely
  • Mikko Dufva, johtava asiantuntija, Sitra
  • Lauri Sivonen, asiantuntija, Ihmisoikeuskeskus

Keväällä 2023 Diakonissalaitos oli inspiroivan haasteen edessä: miten käymme tulevaisuudesta sellaista keskustelua, johon mahdollisimman moni voi aidosti osallistua? Diakonissalaitoksen vuonna 2023 käynnistämässä omassa tulevaisuustyön Ilmiöaseman pilotissa havaittiin, että yhteiskunnassa käytävä tulevaisuuskeskustelu on monelle ihmiselle etäistä ja jopa vaikeaa.

Kieli ja tavat osallistua sulkevat monet pois. Ryhmämuotoinen dialogi ei sovi kaikille osallistujille. Tulevaisuudesta puhumisen kieli ja menetelmät ovat asiantuntijapainotteisia.

Sitran rahoittamassa pilotissa olemme kokeilleet, kehittäneet ja testanneet uudenlaisia menetelmiä, jotta tulevaisuusajattelu olisi saavutettavaa yhä useammalle. Menetelmiä on kehitetty ja testattu yhdessä Rinnekotien asiakkaiden kanssa. Olemme pitäneet työpajoja mm. autismikirjon henkilöiden ja kehitysvammaisten toimintakeskuksissa, vammaisten asumisyksikössä, korvaushoitoyksikössä, avohuumehoidon yksikössä sekä asunnottomien asumisyksikössä.

Olemme halunneet huomioida esimerkiksi nepsy-piirteen omaavat henkilöt, eri vammaisryhmiin kuuluvat ihmiset, keskittymisvaikeudet, muistivaikeudet tai henkilöt, jotka kommunikoivat apuvälineiden avulla.

Materiaalia tulevaisuuden pohdintaan

Lue lisää Ilmiöasemista