Diakonissalaitoksen kirkko

Jo vuodesta 1898 alkaen Diakonissalaitoksen kirkko Helsingissä on välittänyt laitoksen toiminnan kristillistä sanomaa. Se antaa  puitteet myös  kulttuurintekijöille.

Kirkko on avoinna arkisin klo 9-15 ympäri vuoden lukuun ottamatta heinäkuuta. Kirkon hiljainen huone on varattu hiljaisuudelle, rukoukselle ja keskustelulle.
Kirkkoon mahtuu 120 henkeä.
Kodikas kirkko sopii vihkiäisiin, kastetilaisuuksiin ja hautaan siunaamisiin. Tilavuokra 350 eur (sis. alv.)
Muut tilaisuudet, kuten konsertit tms. hinnoitellaan kulloisenkin tarpeen mukaan, pyydäthän tarjouksen.

Esteettömyys
Kirkkoon on portaat, mutta esteetön sisäänpääsy hissillä on mahdollinen ennakkovarauksesta.

 

Tiedustelut
Asiakkuuspäällikkö
Sari Enkkelä
puh. 040 191 0900
sari.enkkela@hdl.fi

Ensimmäinen kirkko Pitkänsillan pohjoispuolella

Kirkko valmistui 1897 yhtä aikaa sairaalan, sisarkodin ja talousrakennuksen kanssa. Kokonaisuus vihittiin käyttöön 12.5.1898.  Saman vuoden syyskuussa kirkossa toimitettiin ensimmäinen diakonissavihkimys. Ennen oman rakennuksen valmistumista Diakonissalaitos oli toiminut Katajanokalla 20 vuoden ajan, 1875-1897.

Uusgoottilainen tyyli

Kirkon on suunnitellut arkkitehti, vapaaherra Karl August Wrede. Tyylillisesti se edustaa uusgotiikkaa. Kirkkoa on korjattu 1950- ja 1970-luvuilla. Perusteellinen restaurointi toteutettiin 2004, jolloin kirkkosali palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä asua arkkitehti Ulla Raholan johdolla.

Kirkon esineistölahjoituksia

Alttariseinällä oleva krusifiksi on italialaista hopeasepän työtä 1800-luvulta.  Alttaria peittää alttarivaate, jonka väri vaihtelee kirkkovuoden aikojen ja eri juhlapyhien mukaan. Suurina juhlapyhinä käytetään valkoista alttarivaatetta, jonka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Dora Jung. Se ja alttaripöytää ympäröivä ristipistoin tehty matto ovat lahjoja laitoksen johtajattarelle Hanna Masalinille hänen täyttäessään 60 vuotta vuonna 1932. Lasimaalaukset ovat lahjoja kirkolle: Antakaa lasten tulla minun tyköni 1923 (taiteilija Greta Hult) ja Laupias samarialainen 1965 (taiteilija Fritz Hilbert). Laitoksen diakonissojen, sisarten lahjoittamat urut on otettu käyttöön 1902. Ne ovat pääkaupunkiseudun vanhimmat paikallaan säilyneet pneumaattiset urut.

 

Kuuntele kirkossa nauhoitettu rukoushetki

 

Rukoushetki: Kelttirukouksia ja kelttipyhimysten lauluja keskiajalta

Vox Silentii (Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori)
Yhteistyössä: Kirkko Helsingissä ja Helsingin Diakonissalaitos.

Jouluaamun jumalanpalvelus 25.12.2022

Kirkon sisätila. Kirkkosalissa on joulukuusi.

Jumalanpalvelus on katsottavissa Yle Areenassa.

Linkki ohjelmaan