Romanit

Romanit ovat Euroopan suurin ja syrjityin vähemmistö.

Romanien heikko asema on edelleen yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista. Vaikea yhteiskunnallinen asema kotimaissaan ajaa edelleen heitä kerjäämään eri puolille Eurooppaa. Olemme edistäneet romanien aseman helpottamista jo runsaat 20 vuotta.

Itä-Euroopasta tulleet romanit Suomessa

Kesällä 2008 käynnistimme Helsingin kaupungin toimeksiannosta ”Rom po drom – Romanit tiellä” -projektin. Sen tavoitteena oli toimia Itä-Euroopasta tulleen romaniväestön parissa kaduilla, yhteyden saavuttaminen ja ylläpitäminen heidän kanssaan, tiedon kokoaminen ja välittäminen sekä akuutin humanitaarisen avun tarjoaminen.

Avasimme Helsinkiin päiväkeskus Hirundon ja käynnistimme yhteistyökumppanien kanssa kummikylätoiminnan Bulgariassa ja Romaniassa. Meillä on myös hankeohjelmia näissä lähtömaissa.

EU:n liikkuva väestö, Itä-Euroopan romanit eivät tarvitse vain hätäapua, vaan myös mahdollisuuksia parantaa toimeentuloaan pysyvästi. Olemme edistäneet heidän mahdollisuuksiaan työllistymiseen.  Jo kymmenet romanit ovat kauttamme onnistuneet saamaan elämänsä ensimmäisen työsopimuksen.  Työ mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan ja näkymän parempaan tulevaisuuteen.

Romanisiirtolaisten yhdenvertaisuuden edistäminen Suomessa ja muualla Euroopassa

Olimme yhtenä toteuttajana eurooppalaisessa hankkeessa Discrikamira (2018-2020). Sen tavoitteena oli Itä-Euroopan romaneihin kohdistuvan syrjinnän vastaisen työn kehittäminen, uhrien tukeminen ja tehdä mahdolliseksi epäkohdista ilmoittaminen.

Hankkeen tuloksena Suomessa Diakonissalaitoksen kansainvälinen toiminta ja sovittelujournalistien Sopiva ry laativat oppaan journalisteille.

Opas journalisteille - kuinka kertoa siirtolaisromaneista?

Vahvistamme moniäänistä kansalaisyhteiskuntaa

Olemme tehneet pitkään työtä vähemmistöjen syrjinnän ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.  Yhtenä esimerkkinä tästä on työ romanien parissa. Puolustamme romanien oikeuksia ja vahvistamme paikallisten romanijärjestöjen osaamista syrjinnänvastaisessa työssä.

Lue lisää tästä työstä

 

Ajankohtaista