Diakonissalaitoksen historia

Kulkutautisairaalasta ja nuorten naisten kouluttajasta on muotoutunut  156 vuodessa monipuolinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaja.

Esikuva Keski-Euroopassa

 

Nainen, jolla on pitsipäähine ja kaulassa valkoiset helmet.

Aloitteen laitoksen perustamisesta 1867 teki everstinna Aurora Karamzin.

Suomen ensimmäinen Diakonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Diakonissalaitoksen historia alkaa vuodesta 1867, jolloin laitos  aloitti sairaalana ja nuorten naisten kouluttajana. Työmuodot monipuolistuvat 1900-luvulla ja 2000-luvulla voimavaroja ryhdyttiin kohdistamaan vaativien erityisryhmien palveluihin.

5 minuutin video 155-vuoden historiasta

 

Saksalainen malli

Kun Diakonissalaitos perustettiin Helsinkiin, toimi Euroopassa kymmeniä vastaavia diakoniatyöhön erikoistuneita laitoksia. Tärkein esikuva oli Kaiserswerthin Diakonissalaitos, jossa työmuotoja olivat diakonissojen koulutus ja sairaanhoito, köyhien auttaminen, huolenpito vapautuvista naisvangeista ja kodittomista lapsista. Sen perustivat pastori Theodor Fliedner yhdessä vaimonsa Friederiken kanssa 1836. Kaiserswerthin esikuvan mukaan perustettiin pian diakonissalaitos toisensa jälkeen – ensin Saksaan ja sitten muihin Euroopan maihin, vähitellen Euroopan ulkopuolellekin.

 

Yleisradion filmi Puhtaita lakanoita ja miljoona öylättiä on vuodelta 1964.

Poimintoja historiasta

Syväluotausta