Diakonissalaitoksen historia

Kulkutautisairaalasta ja nuorten naisten kouluttajasta on muotoutunut  155 vuodessa monipuolinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaja.

Esikuva Keski-Euroopassa

Suomen ensimmäinen Diakonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Diakonissalaitoksen historia alkaa vuodesta 1867, jolloin laitos  aloitti sairaalana ja nuorten naisten kouluttajana. Työmuodot monipuolistuvat 1900-luvulla ja 2000-luvulla voimavaroja ryhdyttiin kohdistamaan vaativien erityisryhmien palveluihin.

Nainen, jolla on pitsipäähine ja kaulassa valkoiset helmet.Aloitteen laitoksen perustamisesta 1867 teki everstinna Aurora Karamzin.

 

 

Diakonissalaitoksen juuret ovat kotimaisessa kulkutautiepidemiassa

Yhteiskunnan mullistuksissa syntyi uusi ammatti – diakonissa

5 minuutin video 155-vuoden historiasta

 

Tervetuloa opastuksille!

Nainen, jolla on kyltti kädessään. Siinä lukee Sydän mukana.

Kierroksilla kuulet Diakonissalaitoksen historiasta ja nykyisestä toiminnasta Alppikadun korttelissa, hautausmailla sekä toiminnan alkuaiheista kaupungin pahamaineisella seudulla.

Tässä linkki ohjelmaan ja aikatauluun

Saksalainen malli

Kun Diakonissalaitos perustettiin Helsinkiin, toimi Euroopassa kymmeniä vastaavia diakoniatyöhön erikoistuneita laitoksia. Tärkein esikuva oli Kaiserswerthin Diakonissalaitos, jossa työmuotoja olivat diakonissojen koulutus ja sairaanhoito, köyhien auttaminen, huolenpito vapautuvista naisvangeista ja kodittomista lapsista. Sen perustivat pastori Theodor Fliedner yhdessä vaimonsa Friederiken kanssa 1836. Kaiserswerthin esikuvan mukaan perustettiin pian diakonissalaitos toisensa jälkeen – ensin Saksaan ja sitten muihin Euroopan maihin, vähitellen Euroopan ulkopuolellekin.

 

Poimintoja historiasta

Syväluotausta