Diakonissalaitoksen historia

Kulkutautisairaalasta ja nuorten naisten kouluttajasta on muotoutunut yli 150 vuodessa monipuolinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaja.

Esikuva Keski-Euroopassa

Suomen ensimmäinen Diakonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Diakonissalaitoksen historia alkaa vuodesta 1867, jolloin laitos  aloitti sairaalana ja nuorten naisten kouluttajana. Työmuodot monipuolistuvat 1900-luvulla ja 2000-luvulla voimavaroja ryhdyttiin kohdistamaan vaativien erityisryhmien palveluihin.

Nainen, jolla on pitsipäähine ja kaulassa valkoiset helmet.Aloitteen laitoksen perustamisesta 1867 teki everstinna Aurora Karamzin.

 

 

Diakonissalaitoksen juuret ovat kotimaisessa kulkutautiepidemiassa

Yhteiskunnan mullistuksissa syntyi uusi ammatti – diakonissa

 

Intendentti Jaana af Hällström on toimittanut kaksi kokoelmaraporttia

Nainen, jolla on kyltti kädessään. Siinä lukee Sydän mukana.

Tässä linkki kokoelmaraportteihin

Saksalainen malli

Kun Diakonissalaitos perustettiin Helsinkiin, toimi Euroopassa kymmeniä vastaavia diakoniatyöhön erikoistuneita laitoksia. Tärkein esikuva oli Kaiserswerthin Diakonissalaitos, jossa työmuotoja olivat diakonissojen koulutus ja sairaanhoito, köyhien auttaminen, huolenpito vapautuvista naisvangeista ja kodittomista lapsista. Sen perustivat pastori Theodor Fliedner yhdessä vaimonsa Friederiken kanssa 1836. Kaiserswerthin esikuvan mukaan perustettiin pian diakonissalaitos toisensa jälkeen – ensin Saksaan ja sitten muihin Euroopan maihin, vähitellen Euroopan ulkopuolellekin.

 

Poimintoja historiasta

Syväluotausta