Diakonissalaitoksen historia

Kulkutautisairaalasta ja nuorten naisten kouluttajasta on muotoutunut yli 150 vuodessa monipuolinen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaja.

Esikuva Keski-Euroopassa

Suomen ensimmäinen Diakonissalaitos on toiminut jo kolmella vuosisadalla. Laitos aloitti sairaalana ja nuorten naisten kouluttajana 1867, työmuodot monipuolistuvat 1900-luvulla ja 2000-luvulla voimavaroja ryhdyttiin kohdistamaan vaativien erityisryhmien palveluihin. Aloitteen laitoksen perustamisesta 1867 teki everstinna Aurora Karamzin.

Saksalainen malli

Kun Diakonissalaitos perustettiin Helsinkiin, toimi Euroopassa kymmeniä vastaavia diakoniatyöhön erikoistuneita laitoksia. Tärkein esikuva oli Kaiserswerthin Diakonissalaitos, jossa työmuotoja olivat diakonissojen koulutus ja sairaanhoito, köyhien auttaminen, huolenpito vapautuvista naisvangeista ja kodittomista lapsista. Sen perustivat pastori Theodor Fliedner yhdessä vaimonsa Friederiken kanssa 1836. Kaiserswerthin esikuvan mukaan perustettiin pian diakonissalaitos toisensa jälkeen – ensin Saksaan ja sitten muihin Euroopan maihin, vähitellen Euroopan ulkopuolellekin.

 

 

Lataa tässä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi 20-sivuinen kooste Diakonissalaitoksen 150 vuodesta (1867-2017).

Helsingin Diakonissalaitos 150 vuotta

Helsingfors Diakonissanstalt 150 år

150 years of Helsinki Deachoness Institute

Historian vaihe 2020: Rinnekoti palaa juurilleen

Diakonissalaitokselle otettiin hoitoon 1927 kaksi kehitysvammaista poikaa. Tämä oli alkuna Rinnekodille, josta on kehittynyt Suomen suurin kehitysvamma-alan toimija. Rinnekoti itsenäistyi omaksi tytärsäätiökseen 1957. Vuoden 2020 alusta alkaen Rinnekoti on jälleen osa Diakonissalaitosta.  Lue lisää Rinnekodin vaiheista tästä linkistä.

Poimintoja historiasta

Syväluotausta