Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä

16.6.2025

Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.

Uusi opas ”Opas etsivän ja jalkautuvan päihdetyön tueksi” kokoaa yhteen Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeen aikana kehitetyn toimintamallin, joka perustuu vuosien käytännön työhön kadulla. Oppaan tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä, erityisesti niitä, jotka ovat jääneet palveluiden ulkopuolelle.

Tukialus-hankkeen aikana Diakonissalaitoksen etsivän ja jalkautuvan työn ammattilaiset kohtasivat yli 5 500 ihmistä ja toteuttivat yhteensä noin 28 000 kohtaamista. Osa tapaamisista oli kertaluonteisia, mutta monien kohdalla ensimmäinen kohtaaminen johti pitkäaikaiseen rinnalla kulkemiseen ja tuen tarjoamiseen vaikeissa elämäntilanteissa.

Kentältä syntynyt toimintamalli on vastaus kasvavaan tarpeeseen

Viime vuosina huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa entisestään, erityisesti alle 25-vuotiaiden osalta. Samaan aikaan palveluiden saatavuus on heikentynyt ja niiden rakenteet ovat pirstaleisia.

Etsivä ja jalkautuva päihdetyö tarjoaa vastauksen tähän haasteeseen: se on matalan kynnyksen, anonyymi ja ihmisarvoa kunnioittava työmuoto, joka auttaa ihmisiä heidän omassa toimintaympäristössään.

”Toimintamallin keskiössä ovat luottamuksellisuus, kunnioittava kohtaaminen ja asiakkaan tukeminen ilman ehtoja”, kertoo Diakonissalaitoksen projektipäällikkö ja etsivää päihdetyötä tehnyt Robert Koski.

Työntekijät kulkevat ihmisten rinnalla, auttavat palveluihin kiinnittymisessä ja toimivat sillanrakentajina marginaalissa elävien ja yhteiskunnan tukirakenteiden välillä.

Etsivä työ kuuluu hyvinvointialueille

Syrjäytymistä vähentävä etsivä työ on kirjattu sosiaalihuoltolakiin hyvinvointialueiden vastuulle 1.7.2023 alkaen. Tämä työ voidaan järjestää osana yhteisösosiaalityötä tai muita sosiaalipalveluja.

”Koska palvelun tarjoaminen on lakisääteistä, oppaasta ja etsivän työn mallinnuksesta on hyötyä kaikille, jotka tekevät jalkautuvaa mielenterveys- ja päihdetyötä katuympäristössä”, Koski jatkaa.

Oppaasta voivat hyötyä myös kaikki muut tahot, jotka tekevät kohtaavaa työtä.

Työ ihmisarvon puolesta kadulla jatkuu

Tukialus-hanke on toiminut Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Jyväskylässä vuosina 2019–2024 sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n tuella. Hanke on lisännyt yhteiskunnallista keskustelua ja tuonut näkyväksi katu- ja päihdekulttuurissa tapahtuvia muutoksia, jotka vaikuttavat suoraan auttamistyöhön.

Hankkeen päättyessä Diakonnissalaitoksen etsivä ja jalkautuva päihdetyö jatkuu Helsingissä ja Vantaalla keskittyen nuoriin.

Tukea etsivään ja jalkautuvaan päihdetyöhön

Lataa opas käyttöösi:
Opas etsivän ja jalkautuvan päihdetyön tueksi (pdf)
ISBN 978-952-9854-78-3
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr 2025

Valmennukset: Valmennamme ammattilaisia etsivän ja jalkatuvan työn menetelmien sisällöissä sekä toimintamallin käyttöönotossa. Valmennuksen yhteyteen tai sitä ennen voi tilata räätälöidyn alueellisen työpajan, jossa kartoitetaan etsivän työn nykytilaa, tarpeita ja verkostoja.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Valmennuksiin liittyvät yhteydenotot: taitokeskus@hdl.fi

Lisätietoja

Robert Koski, projektipäällikkö, Diakonissalaitoksen Tukialus-hanke
+358505945293, robert.koski@hdl.fi

Marika Puurtinen, palveluyksikön johtaja, nuorten päihdetyö
+358503139000, marika.puurtinen@hdl.fi

Heli Nissinen, viestintäpäällikkö, Diakonissalaitoksen viestintä
+358503092897, heli.m.nissinen@hdl.fi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: