Ehtoollisleipiä on valmistettu kohta 100 vuotta

Diakonissalaitos on ainoa paikka Suomessa, jossa valmistetaan ehtoollisleipiä evankelis-luterilaiselle kirkolle. Leipiä on valmistettu vuodesta 1926 alkaen. 

Ehtoollisleipien valmistuksessa käytetään samanlaisia välineitä kuin toiminnan alkaessa. Ehtoollisleipäraudan krusifiksin on suunnitellut taiteilija Ebba Masalin.

  • Ehtoollisleipiä valmistuu kertapaistolla levy, jossa on 38 ehtoollisleipää. Ne leikataan levystä irti  yksi kerrallaan.
  • Taikina on pysynyt myös vanhan reseptin mukaisena: 1 litra vettä ja 600 grammaa hienon hienoja vehnäjauhoja. Saatavilla on myös gluteenittomia ehtoollisleipiä. Niiden valmistuksessa käytetään leipureiden omaa reseptiä.

    Kaksi naista seisoo paistopannun vieressä. Pannussa valmistetaan ehtoollisleipä.

    Ehtoollisleipiä valmistavat Pia ja Iuliana.

Diakonissalaitos vastaa leipien valmistuksesta itse. Nämä kotimaiset, vastuullisesti valmistetut leivät voi ostaa Sacrum Oy:ltä.

Artikkeli ehtoollisleipien valmistuksen historiasta Diakonissalaitoksella