Diakonissalaitoksen Lotta Carlsson on nimitetty Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean jäseneksi

27.11.2023

Projektipäällikkö ja kidutettujen kuntoutukseen erikoistunut terapeutti Lotta Carlsson on valittu Suomen edustajaksi Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiseen komiteaan. Valinnan teki Euroopan neuvoston ministerikomitea. Kausi alkaa 21.12.2023. 

Sinivalkoiseen mekkoon pukeutunut tummahiuksinen nainen katsoo kameraan tummansinistä taustaa vasten.

Diakonissalaitoksen projektipäällikkö Lotta Carlsson.

Kidutuksen vastaisen komitean (Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment) tehtävänä on muun muassa valvoa suljetuissa laitoksissa olevien henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista. Komitean työ perustuu YK:n kidutuksen vastaiseen sopimukseen, jonka Suomi on ratifioinut vuonna 1989. 

Kidutuksen vastaisessa komiteassa on yksi jäsen jokaisesta Euroopan neuvoston jäsenvaltiosta. Jäsenten toimikausi on neljä vuotta. 

Carlssonia esitti tehtäväänsä Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous, joka perusti päätöksensä Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan tekemiin haastatteluihin.  

Lotta Carlsson on kidutettujen kuntoutuksen asiantuntija ja traumoihin erikoistunut terapeutti. Hän on työskennellyt Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksessa vuodesta 2009. Tällä hetkellä Carlsson toimii projektipäällikkönä hankkeessa, jossa rakennetaan Istanbulin protokollaan liittyvää koulutusta pakolaisia työssään kohtaaville eri alojen ammattilaisille. 

Diakonissalaitos on kuntouttanut kidutuksen uhreja vuodesta 1993 alkaen. Psykotraumatologian keskuksessa tehdään ensisijaisesti potilastyötä, mutta myös koulutetaan, konsultoidaan ja työnohjataan valtakunnallisesti viranomaisia, sote-ammattilaisia ja muita pakolaisten kanssa työskenteleviä. 

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti (jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828)

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: