Diakonissalaitos avaa hätäapukeräyksen Etiopian kuivuudesta kärsiville

24.8.2023

Uusi hätäapukeräys helpottaa aliravittujen pakolaislasten ja heidän perheidensä elämää Etiopiassa. Kuivuudesta johtuva elintarvikepula koettelee erityisesti lähialueiden konflikteja Somalin osavaltioon paenneita. Diakonissalaitoksen paikallinen kumppanijärjestö Organization for Welfare and Development in Action (OWDA) toimittaa ruoka-avun Qolojin pakolaisleirillä asuville perheille.

Nainen juottaa sylissään istuvaa pientä lasta.

1-vuotiaan Abdulahin äiti Jawahir on kiitollinen siitä, että poika on parantunut aliravitsemuksesta OWDA:n keskuksessa saaamansa hoidon ja ravintovalmisteiden ansiosta.

Ilmastonmuutos on uusimpien tutkimusten mukaan lisännyt vakavien kuivuuskausien todennäköisyyden Afrikan sarven alueella satakertaiseksi. Tälläkin hetkellä miljoonat ihmiset kärsivät pitkittyneestä kuivuudesta alueella. Viiden vuoden ajan sademäärät ovat jääneet selvästi keskimääräistä alhaisemmiksi, eivätkä keväällä 2023 tulleet sateet helpottaneet tilannetta, sillä vesi ei imeytynyt rutikuivaan maahan, vaan aiheutti tuhoisia tulvia.

Tilanne on erityisen paha Etiopian Somalin osavaltiossa, jossa Diakonissalaitos on kumppanijärjestönsä OWDA:n kanssa edistänyt vaikeassa asemassa olevien nuorten työllistymistä vuodesta 2021.

”Kuivuuskausi on osavaltion pahin 40 vuoteen ja se on vaikuttanut yli kolmen miljoonan ihmisen elämään. Karjan kuollessa veden ja ruoan puutteeseen ihmiset ovat menettäneet elinkeinonsa, ja he ovat joutuneet lähtemään kodeistaan etsimään apua. Lisääntyneestä aliravitsemuksesta kärsivät eniten naiset ja lapset”, kertoo OWDA:n projektipäällikkö Muhamed Hussein.

Ruoan hinnan nousu ja väkivaltaisuudet heikentävät tilannetta

Tilannetta pahentaa ruoan hinnan huima nousu. Heikot sadot ja miljoonien karjaeläinten kuoleminen kuivuuteen ovat vaikuttaneet merkittävästi alueen maataloudesta riippuvaan talouteen. Tästä ja muun muassa Ukrainan sodasta johtuen ruoan hinta on noussut Etiopiassa 67 prosenttia, eikä monilla ole enää varaa ostaa peruselintarvikkeita. Lisäksi Somalin osavaltiossa on yli 200 000 Somalian väkivaltaisuuksia paennutta ihmistä sekä 650 000 maan sisäistä pakolaista, ja ruokaa on vaikea saada riittämään kaikille.

Varojen puutteen vuoksi kansainväliset järjestöt eivät ole voineet vastata kaikkeen avun tarpeeseen. Siksi Diakonissalaitos päätti avata oman hätäapukeräykseen, jotta se voi tukea kumppanijärjestönsä OWDA:n työtä aliravitsemuksesta kärsivien lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi.

OWDA hoitaa aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia

Qolojin pakolaisleiri on yksi suurimmista maansisäisille pakolaisille tarkoitetusta leiristä Somalin osavaltiossa. Siellä asuu 75 000 naapuriosavaltio Oromian väkivaltaisia konflikteja paennutta ihmistä. Hallituksen ja järjestöjen avusta huolimatta leirin olosuhteet ovat vaikeat eikä ruokaa ole tarpeeksi. Kolmannes leirillä asuvista alle 5-vuotiaista lapsista on aliravittuja.

”Keskitymme Qolojissa auttamaan aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Jaamme ruokaa ja aliravitsemukseen hoitoon tarvittavia ravintovalmisteita, neuvomme vanhempia aliravitsemuksen hoidossa, hoidamme vaikeasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia siihen tarkoitetuissa keskuksissa ja koulutamme terveydenhuollon ammattilaisia. Kierrämme myös leirillä tutkimassa lapsia löytääkseemme aliravitsemuksesta kärsivät”, kertoo OWDA:n terveys- ja ravitsemuskoordinaattori Mohamud Mohamed.

Abdulahi parani vaikeasta aliravitsemuksesta

OWDA seulonnoissa Qolojissa on tutkittu tähän mennessä yli 16 000 alle 5-vuotiasta lasta. Heistä 2 600 todettiin kärsivän lievästä ja 1 600 vaikeasta aliravitsemuksesta.

Yksivuotias Abdulahi on yksi OWDA:n seulonnoissa löytyneistä vaikeasta aliravitsemuksesta kärsineistä lapsista. Pieni Abdulahi sai aluksi kahden viikon ajan intensiivistä hoitoa OWDA:n klinikalla, minkä jälkeen hän pääsi kotiin jatkamaan toipumista.

”Abdulahi oli ollut pitkään sairaana, mutta me emme tienneet, mistä se johtui, eikä meillä ollut varaa viedä häntä kaupunkiin hoitoon”, kertoo Abdulahin äiti Jawahir helpottuneena. ”Onneksi hän sai hyvää hoitoa ja on nyt täysin toipunut.”

Hätäapukeräyksellä annetaan ruoka-apua pakolaisperheille

Monet pakolaisleirin lapset kärsivät kuitenkin edelleen aliravitsemuksesta tai ovat vaarassa joutua aliravituiksi, sillä ruokaa ei vain ole tarpeeksi. Niinpä yhden lapsen aliravitsemuksen hoitoon tarkoitetut ravintovalmisteet saattavat päätyä muiden perheenjäsenten kanssa jaettaviksi. Tästä syystä OWDA on päättänyt jakaa hoitamiensa lasten perheille peruselintarvikkeita, kuten riisiä, jauhoja ja öljyä sisältävän ruokakorin. Diakonissalaitoksen hätäapukeräyksen varat käytetään näiden elintarvikkeiden ostamiseen.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten elämään maapallon kuumilla alueilla jo dramaattisesti. Toisaalta juuri nämä ihmiset ovat tuottaneet vähiten ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä. Siksi meidän teollistuneissa maissa asuvien tulee tukea heitä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa”, vetoaa Diakonissalaitoksen ohjelmakoordinaattori Sara Tabrizizadeh-Haavisto. ”Yhä pidempikestoisiksi ja useammin toistuviksi muuttuneet kuivuuskaudet pidentävät aikaa joka paikallisilla yhteisöillä kuluu niistä toipumiseen, mikä lisää tuen tarvetta.”

 

Lue lisää kansainvälisestä työstämme
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: