Diakonissalaitos on jälleen Helsinki Priden virallinen kumppani

29.6.2021

Kaikilla on oikeus elää yhdenvertaista elämää huolimatta siitä, ketä rakastaa, mitä sukupuolta edustaa tai millaiseksi on syntynyt. Yhdenvertaisuus, ihmisoikeudet ja ihmisarvo ovat asioita, joiden puolesta Diakonissalaitos taistelee vuoden jokaisena päivänä. Myös Helsinki Pride -viikolla.

Kädessä liehuva sateenkaarilippu

”Diakonissalaitoksen ytimessä sykkii vahva sydän ja voimakkaat arvot: ihmisarvo, kristillinen lähimmäisenrakkaus sekä uudistaminen. Arvoista jokainen yhdistyy Pride-yhteisön yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden sanomaan voimallisesti, ja siksi meille on tärkeää olla jälleen Helsinki Priden virallinen yhteisökumppani”, sanoo toimitusjohtaja Olli Holmström.

Pride on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma, ja nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ääntä ja oikeuksia.

”Maailma ei muutu yhdenvertaisemmaksi sateenkaarilippua heiluttamalla, vaikka tuen osoittaminen siinäkin muodossa on hienoa. Tekoja ja puheita muutoksen edistämiseksi tarvitaan vuoden jokaisena päivänä”, Holmström muistuttaa.

Sateenkaariyhteisö on ollut itse aktiivinen muutoksentekijä jo vuosikymmeniä, mutta muutokseen tarvitaan kaikki mukaan, oli kyse sitten organisaatioista tai ihmisistä.

Vastuullisuusohjelma kirittää muutosta

Yhdenvertaisuus on yksi Diakonissalaitoksen viime vuonna valmistuneen vastuullisuusohjelman kolmesta painopisteestä, ja sellaisena tärkeä kehittämisen osa-alue sekä sisäisesti että ulkoisesti.

”Koko Diakonissalaitoksen konsernille Pride-viikko on oiva hetki katsoa peiliin, ja keskustella yhdenvertaisuudesta sekä siitä, millainen rikkaus monimuotoinen työyhteisö meille on”, sanoo hyvinvointipäällikkö Jenni Toivonen.

Esimiehistä on tehty jo esihenkilöitä, lakimies taipunut juristiksi ja muun muassa palveluesimiehet ovat nykyisin yksikönjohtajia. Henkilöstöä on koulutettu sateenkaareviin kohtaamisiin, esihenkilöpäivän teemana oli juuri vieraanvaraisuus, ja rekrytointikäytännöissä teemme tietoisen ennakkoluulotonta työtä monimuotoisen työyhteisön rakentamiseksi. Toivotamme jokaisen ihmisen osaksi yhteisöämme sellaisena kuin on. Tehtävää silti riittää.

”Haluamme olla sote-alan rohkein työpaikka ihmisille, jotka ottavat ammattitaitonsa ohessa sydämensä mukaan töihin. Miten tuo rohkeus voisi näkyä yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden saralla entistä enemmän? Tätä kysyimme henkilöstöltämme yhdenvertaisuuskyselyssämme, ja työ jatkuu seuraavaksi yhdenvertaisuus- ja monimuotoisuussuunnitelman päivittämisellä ”, kertoo Toivonen.

Hyvinvoiva ja monimuotoisuudestaan voimaa ammentava työyhteisö on hurja voimavara myös asiakastyössä. Sateenkaarisensitiivisyys on erityisen tärkeää sote-alalla, jossa toimitaan valmiiksi haavoittuvassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Työntekijöiden sateenkaariverkostosta yhteinen kehittämisen foorumi

Tänä vuonna Helsinki Pridea juhlistetaan Diakonissalaitoksen yksiköissä ympäri maata monin eri tavoin. Pride on ihmisten juhla, joten vaikka laajoja marsseja ei tänä vuonna koronan vuoksi järjestetä, yksiköitä ja tiimejä on kannustettu tekemään viikosta oman näköisensä tapahtuma.

Yksi historiallinen askel sateenkaarevan Diakonissalaitoksen rakentamiseksi otettiin Pride-viikon tiistaina, kun taloon perustettiin työntekijöiden sateenkaariverkosto. Verkoston tarkoituksena on tarjota työntekijöille vertaistukea, lisätä hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Tietotaidon jakaminen on myös tärkeää, jotta jokainen ihminen palveluissamme tulee kohdatuksi.

Verkostoon kutsutaan mukaan sekä sateenkaari-ihmiset, että yhdenvertaisuuden puolesta toimivat liittolaiset. Verkoston rooli ja toimintamalli muotoutuvat yhdessä kehitellen ja suunnitellen.

Lisätietoa

Jenni Toivonen, hyvinvointipäällikkö, jenni.toivonen@hdl.fi, 0400 750 590
Jenni Sarolahti, viestintäpäällikkö, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: