Enni-Kukka Tuomala

14.4.2023

Enni-Kukka Tuomala on suomalainen, kansainvälisesti vaikuttava ja Lontoossa asuva maailman ensimmäinen empatiataiteilija. Hänen visionsa on muuttaa empatia yksittäisestä tunteesta kollektiiviseksi ja radikaaliksi voimavaraksi, yhteiskunnalliseen muutokseen kasvavan maailmanlaajuisen empatiavajeen pysäyttämiseksi.

Nainen pitää kädessään harsokangasta.

Kuva Ingrid Guyon.

 

Enni-Kukka Tuomala on keskittynyt empatian vahvistamiseen eri yhteisöissä, sekä empatian ja sen vaikutusten tutkimiseen yksilön, yhteisön, ympäristön ja globaalien ilmiöiden tasolla. Hänen työnsä käsittelevät empatian, tilan, kulttuurin ja järjestelmien välisiä suhteita, keskittyen niiden ymmärtämiseen, haastamiseen ja kuvaamiseen erilaisten tila- ja paikkasidonnaisten taideteosten, osallistavien installaatioiden ja veistoksien sekä esineiden avulla. Viime vuosina Tuomala on laajentanut työskentelyään ihmisten välisestä empatiasta tutkimaan sen roolia ihmisen ja ympäristön välisissä suhteissa.

Tuomalan monitieteellinen taide perustuu tutkimukseen ja vuorovaikutukseen. Vuodesta 2018 Tuomala on tutkinut empatian ja vallan suhdetta sekä empatian yhteisöllistä roolia – projekti, joka alkoi yhteistyössä Suomen Eduskunnan kanssa (Empatia Ele: empatiatyökaluja politiikkaan, 2018-19). Tuleva Empatiakampanja x Kurkimäki on osa tätä kasvavaa taiteellista tuotantoa ja tutkimusta.

Tuomalan teoksia on ollut esillä mm. Tate Liverpool (2022), Kettle’s Yard (2021), The Design Museum (2021), Somerset House (2021), Nunnery Gallery (2021), The BBC (2020) sekä Philadelphia Museum of Art (2019-20). Kesällä 2021 Tuomala edusti Suomea London Design Biennale -näyttelyssä teoksella “Empathy Echo Chamber”, yhteistyössä Suomen Britannian ja Irlannin instituutin ja Suomen Lontoon-suurlähetystön kanssa. Yli tuhat näyttelyvierasta astui installaation sisään kokemaan intiimin hetken tuntemattoman ihmisen kanssa. Tällä hetkellä Tuomala tekee uutta ‘metsäempatia’ -aiheista taideteosta Suomen Metsämuseo Luston uudistuvaan ydinnäyttelyyn, joka avataan kesäksi 2024.

Tuomala on valmistunut taiteiden maisteriksi (Royal College of Art ja Oxfordin yliopisto), sekä tieteiden maisteriksi (Imperial College London).

Tutustu Tuomalan empatiapraktiikkaan www.ennikukka.com

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: