Ihmisoikeuksien puolustaminen on monissa maissa vaarallista

21.9.2023

Diakonissalaitos on mukana kehitysyhteistyöjärjestöjen Toimi, koska voit -kampanjassa, joka juhlistaa kansalaisvaikuttamista – meidän jokaisen mahdollisuutta pyrkiä rakentamaan parempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa. Kampanja muistuttaa, että kansalaisvaikuttamista rajoitetaan maailmalla enenevissä määrin. 

Maailmankartta näyttää, että monissa maailman maissa kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan.

Suomi kuuluu niiden harvojen maiden joukkoon, joissa kansalaisvaikuttamista ei rajoiteta

Vain kolme prosenttia maailman ihmisistä asuu valtioissa, joissa kansalaisten yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Toisin sanoen miljardien ihmisten kansalaisvapauksia rajoitetaan – myös eri puolilla Eurooppaa.

Suomi kuuluu harvinaiseen joukkoon, sillä se on yksi maista, joissa nämä oikeudet toteutuvat parhaiten. Kansainvälinen CIVICUS-verkosto luokittelee raportissaan Suomen osaksi 38 valtion ryhmää, joiden kansalaisyhteiskunnan tila on avoin. Raportti julkaistaan vuosittain.

Valtiot rajoittavat kansalaistensa toimintaa esimerkiksi pidättämällä ihmisoikeuspuolustajia, hyökkäämällä toimittajia vastaan ja estämällä mielenosoitusten järjestämisen.

Diakonissalaitos edistää kansainvälisellä työllään ihmisten vaikuttamismahdollisuuksia

Maailmanlaajuinen tilanne on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Tämä on huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa oikeudenmukaisempia yhteiskuntia: elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka. Venäjän yhteiskunnallinen kehitys on yksi esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos kansalaisyhteiskunnan toiminta estetään.

“Lukemattomat demokratiaa ja ihmisoikeuksia edistävät kansalaisvaikuttajat jatkavat työtään riskeistä huolimatta. Diakonissalaitos haluaa tukea ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä. Kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksia tukevien instituutioiden vahvistaminen on tie pitkän tähtäimen kestävään muutokseen”, sanoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen työn projektipäällikkö Anca Enache.

Suomi tukee globaalin etelän kansalaisyhteiskuntia ja kansalaisvaikuttajia erityisesti kehityspolitiikan keinoin. Toimi, koska voit -kampanja muistuttaa, että tätä tukea on tärkeä jatkaa.

Rowda Olad edistää mielenterveystyötä ja kestävää rauhaa Somaliassa

Toimi, koska voit -kampanja nostaa esiin globaalissa etelässä toimivia kansalaisvaikuttajia. Yksi heistä on Diakonissalaitoksen kumppanijärjestön Maandeeq Mental Healthand Peace Instituten perustaja Rowda Olad.

“Somaliassa vuosia jatkunut sisällissota ja muut konfliktit ovat traumatisoineet valtavasti ihmisiä. WHO:n mukaan noin kolmannes maan asukkaista kärsii jonkinlaisista mielenterveysongelmista. Silti mielenterveystyö on täällä aivan alkutekijöissään. Jopa tarvittava sanasto puuttuu. Ihminen on joko hullu tai terve, mitään muita vaihtoehtoja ei ole”, kertoo psykoterapeutti ja aktivisti Rowda Olad. 

Mielenterveysongelmista kärsiviä vieroksutaan Somaliassa jopa heidän omissa perheissään. Myös terapia hoitomuotona on täysin uusi ajatus. Rowdan perustaman Maandeeq Mental Health and Peace Institute -järjestön on täytynyt aloittaa mielenterveystyön edistäminen asenteisiin vaikuttamisesta, sanaston luomisesta ja perustiedon tarjoamisesta.  

“Järjestömme tavoitteena on kehittää mielenterveystyötä Somaliassa ja linkittää se osaksi eri alojen toimintaa. Alkuvaiheessa monien viranomaisten oli vaikea käsittää, miksi esimerkiksi sotilaiden mielenterveydestä on syytä pitää huolta. Useimmat ihmiset ajattelivat, että mielenterveystyö kuuluu ainoastaan psykiatrisiin sairaaloihin”, Rowda kertoo.  

Nainen jonka pään suojana on sininen huivi.

Rowda Olad edistää mielenterveystyötä ja sovintoa Somaliassa.

Kiinnostus vaikuttamistyöhön heräsi lukioaikoina

Rowda kiinnostui kansalaisvaikuttamisesta lukioaikoina tekemänsä vapaaehtoistyön kautta. Somalian sisällissodan alkaessa 7-vuotias Rowda oli paennut setänsä perheen kanssa Yhdysvaltoihin. Lukion jälkeen Rowda ei ollut varma, mitä haluaisi opiskella, joten hän omisti aikansa vapaaehtoistyölle. Rowda perusti naisten verkoston, joka auttoi somaliyhteisöön kuuluvia, etenkin juuri maahan tulleita. Verkosto kannusti Somaliasta kotoisin olevia äänestämään ja vaikuttamaan yhteisöihinsä.  

”Nuorten naisten ryhmää vetäessäni kiinnostuin psykologiasta ja päätin opiskella psykoterapeutiksi. Kun Somalian tilanne alkoi rauhoittua vuonna 2016, palasin Mogadishuun”, Rowda kertoo.  

Somaliaa vuosikymmeniä piinanneet väkivaltaisuudet eivät kuitenkaan loppuneet, vaan taistelut ääri-islamistista Al-Shabaabia vastaan jatkuvat edelleen. Rowdan mielestä rauhaa ja sovintoa ei voida saavuttaa, jos rauhanprosesseihin ei oteta mielenterveystyötä kiinteästi mukaan. Myös sovinnontyötä itse tekevät tarvitsevat psykologista tukea.  

”Olemme luoneet yhteistyöverkoston muiden Afrikan sarven alueen rauhantoimijoiden kanssa. Yhdessä olemme tehneet ohjeistusta alueen hallinnoille ja rauhantyötä tekeville siitä, miten mielenterveystyö ja psykososiaalinen tuki tulee ottaa mukaan sovintoprosesseihin. Keskusteluyhteys on luotu ja näkemyksemme otetaan jo huomioon paremmin kuin silloin, kun aloitimme, mutta paljon on vielä tehtävää”, Rowda toteaa. 

“On uskottava muutoksen mahdollisuuteen”

Rauhan saavuttaminen vaatii myös paljon poliittisia muutoksia. Rowdan mukaan klaaneihin pohjautuva ehdokasasettelu kärjistää poliittista ilmapiiriä. Myös naisten on edelleen vaikea saada ääntään kuuluviin politiikassa.  

”Jos päätöksiä tekemässä olisi enemmän naisia, maassamme ei olisi niin paljon konflikteja”, sanoo Rowda.  

”Monet somalialaiset ovat lannistuneet vuosikymmeniä kestäneiden konfliktien aikana, eikä heillä ole energiaa pyrkiä vaikuttamaan maansa asioihin. Aktivistien määrä on kuitenkin kasvussa. Meidän tulee uskoa muutoksen mahdollisuuteen ja tehdä töitä sen eteen”, Rowda toteaa. 

Toimi, koska voit -kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Lähetysseura, Taksvärkki ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes.

Tutustu Toimi, koska voit -kampanjaan Lue Diakonissalaitoksen työstä kansalaisyhteiskuntien tukemiseksi
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: