Jonotetaan yhdessä -joulukeräys kutsuu tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria

20.11.2023

Monen nuoren mieli on järkkynyt, ja hoitojonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkät – pahimmillaan jopa kaksi vuotta.  Diakonissalaitoksen Vamos tarjoaa rinnalla kulkevaa intensiivistä tukea vuosittain yli 2000 nuorelle ympäri maata, ja mielenterveyden haasteet koskettavat jollain tapaa suurta osaa toiminnassa mukana olevista nuorista. Tänä vuonna Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.

Nuori nainen istuu tuolilla ja katsoo suoraan katsojaan.

Diakonissalaitoksen Vamos on tarjonnut jo viidentoista vuoden ajan tukea 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on tavalla tai toisella vaikea elämäntilanne. Nuoruus ei sinänsä ole 15 vuodessa muuttunut, mutta mielenterveyden haasteet ja avun saamisen vaikeus ovat lisääntyneet. Myös korona-aika vaikeutti valmiiksi haastavassa asemassa olevien nuorten tilannetta entisestään.

”Nuorten mielen horjumiseen on monia syitä, joista kokemuksemme mukaan kaksi yleisintä ovat yksinäisyys ja kiusaaminen”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamoksen palvelualuejohtaja Leena Mannonen.

Yksinäisyyden kokemus jatkuu apua hakiessa.

”Monen meille tulevan nuoren kokemus on, että kun apua todella tarvitsee, sitä ei saa, vaan pompotellaan paikasta toiseen”, Mannonen jatkaa.

Joskus nuori ei pääse omin voimin edes jonoon asti eikä esimerkiksi hänen lähipiiristään löydy luotettavaa aikuista, joka voisi auttaa ajan varaamisessa. Vamoksessa tilanne näyttäytyy niin, että nuoret ottavat yhteyttä tilanteessa, jossa he ovat olleet jo pitkään, usein vuosia, kotona. Palveluita olisi pitänyt lähteä hakemaan jo paljon aikaisemmin, mutta voimavarat eivät ole riittäneet siihen.

Yksi puhelu tai nettilomakkeen täyttäminen riittää, jotta vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori saa Vamoksesta apua. Vamoksessa nuori saa oman valmentajan, joka auttaa häntä muun muassa löytämään oikeat terveydenhuollon palvelut sekä varaamaan ajan niihin. Valmentaja myös tukee nuorta palveluihin kiinnittymisessä: kulkee rinnalla jonotusaikana, muistuttaa varatuista ajoista ja lähtee pyydettäessä mukaan vastaanotolle.

Tärkeintä on, että kaikki tuki ja apu lähtee nuoren omasta tilanteesta ja tarpeesta.

Annika sai oman Vamos-valmentajan rinnalleen mielenterveyspoliklinikan jonotusaikana

Annika oli ehtinyt olla vuoden verran mielenterveyspalvelujen jonossa, kun hän kuuli ensi kertaa Vamoksesta ja täytti yhteydenottolomakkeen. Pian yhteydenottonsa jälkeen Annika sai oman Vamos-valmentajan, joka kulkee hänen rinnallaan mielenterveyspoliklinikan jonotusaikana. Nyt 29-vuotias Annika on Vamos-valmennuksen ansiosta aloittanut opinnot, vaikka ei vielä puoli vuotta sitten pystynyt edes lähtemään ulos kotoa.

”Olin ollut siinä vaiheessa jo kuukausia jumittuneena kotiin. En vain pystynyt lähtemään mihinkään, eikä minulla ollut voimia ihmisten kohtaamiseen. Olen perusluonteeltani ekstrovertti ja kaipaan paljon ihmiskontakteja, joten kotiin jumiutuminen tuntui ahdistavalta ja pahensi oloani”, Annika kertoo.

”Minun ei tarvinnut puhua kymmenen eri ihmisen kanssa, vaan tästä ensimmäisestä soittajasta tuli oma Vamos-valmentajani”, hän sanoo.

Jonotetaan yhdessä -kampanja nuorten hyväksi

Nuorten mielenterveyden haasteet ovat valtavat ja apua on toisinaan vaikeaa saada. Terapia ei myöskään yksin auta, jos arki ei toimi. Vamos auttaa nuoria 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle, ja tuki on tutkitusti vaikuttavaa.

Diakonissalaitoksen joulukeräys kohdistuu tänä vuonna mielenterveyspalveluissa jonottaville ja muuten mielenterveyshaasteiden kanssa painiville nuorille. Lahjoituksella kuka tahansa voi varmistaa, että hädän hetkellä nuori saa tuekseen henkilökohtaisen rinnalla kulkevan valmentajan ja nuorten vertaisryhmän Vamos-nuortenpalvelussa.​

Ei jätetä nuorta yksin. Jonotetaan yhdessä.

Lahjota ja auta

Lisätietoa

  • Leena Mannonen, palvelualuejohtaja, 050 438 7850, leena.mannonen@hdl.fi
  • Jenni Sarolahti, viestintäpäällikkö, 050 372 0828, jenni.sarolahti@hdl.fi
  • Maria Gustafsson, varainhankinnan asiantuntija (yksityishenkilöt), 050 576 9154, maria.gustafsson@hdl.fi
  • Iiris Kivimäki, varainhankinnan asiantuntija (yritysyhteistyö), 050 582 6396, iiris.kivimaki@hdl.fi

​Lue Annikan tarina: Annika sai Vamos-valmentajan tuekseen jonottaessaan mielenterveyspalveluihin ja pääsi aloittamaan unelmiensa opinnot

Lahjoitustavat: 

  • Tilisiirtona keräystilille FI85 2065 1800 1084 62 (Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr)
  • Verkkolahjoituksella https://lahjoitus.hdl.fi/joulukerays/~lahjoitukseni
  • Yritysten verkkolahjoituksella: www.hdl.fi/yrityslahjoitus
  • Tekstiviestillä: Tekstaa sana TOIVO numeroon 16499 (lahjoitus 20 e)
  • Mobile Paylla numeroon 60 813

Rahankeräyslupa: RA/2021/556. Lupa on myönnetty 29.4.2021 ja se on voimassa toistaiseksi koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: