Julian Kondurin haastattelu avaa Maailma kylässä -festivaalin puheohjelman

21.5.2024

Diakonissalaitos tuo esille Itä-Euroopan romanien rohkeaa ihmisoikeustyötä Maailma kylässä -festivaalilla tulevana viikonloppuna 25.-26.5. Suvilahdessa. Ukrainalainen Julian Kondur kertoo keynote-puheenvuorossaan romanijärjestöjen sodan aikana tekemästä hätäapu- ja ihmisoikeustyöstä. Diakonissalaitoksen teltalla taas on esillä itäeurooppalaisten romaninaisten ruohonjuuritason aktivismista kertova Näe minut -näyttely

Tummahiuksinen mies katsoo hymyillen kameraan kädet ristissä rinnalla.

Julian Kondur romanien asuinalueella Mukachevossa. Kuva: Meeri Koutaniemi.

Maailma kylässä -festivaalin puheohjelman avaa lauantaina 25.5. romaniaktivisti Julian Kondur, jota Diakonissalaitoksen ihmisoikeusasiantuntija Anca Enache haastattelee.

Kondurin puheenvuoro kertoo rohkeudesta, jolla Ukrainan romanivähemmistö on täysimittaisen hyökkäyssodan alettua noussut paitsi taistelemaan rintamalinjoilla myös auttamaan romanien lisäksi muitakin vaikeassa asemassa olevia ihmisiä.

Julian Kondur osallistuu festivaalille etänä Kiovasta, jossa hän johtaa Roma Women Fund Chiriclin hätäapu- ja ihmisoikeustyötä. Hän kertoo, miten Diakonissalaitoksen pitkäaikaisen kumppanijärjestön Chiriclin rohkea työ on haastanut ukrainalaiseen yhteiskuntaan juurtuneita ennakkoluuloja romaneista.

”Ukrainan romanit eivät vain osallistu maamme puolustamiseen, me taistelemme myös tasa-arvon puolesta Ukrainan sisällä”, sanoo Kondur.

Kondur puhuu englanniksi lauantaina kello 11.15 festivaalin Puhelavalla Suvilahden Tiivistämössä. Esitys striimataan myös festivaalin verkkosivuilla.

Meeri Koutaniemen Näe minut -näyttely esillä Diakonissalaitoksen festivaaliteltalla

Näe minut -näyttely tuo esiin itäeurooppalaisten romaninaisten kohtaaman syrjinnän ja heidän työnsä romanien ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kiersi keväällä 2023 kuvaamassa romaninaisia Kosovossa, Moldovassa, Romaniassa ja Ukrainassa. Näe minut -näyttelyn kuvat ja naisten haastattelut ovat peräisin tältä matkalta.

”Monissa Euroopan maissa romanit ovat eriytyneet omille alueilleen, kaupunkien laitamille. Heidät halutaan pitää muusta yhteiskunnasta irrallaan. Teiden, sähkön, veden ja jätehuollon puute kertovat rakenteellisesta
syrjinnästä”, Koutaniemi kertoo.

Romaninaisten sinnikäs työ yhteisöjensä tilanteen parantamiseksi teki Koutaniemeen vaikutuksen.

“Naiset tekevät itsensä näkyviksi ja saavat muutoksia aikaan aktivismillaan. Esimerkiksi Romaniassa naiset järjestäytyivät ja menivät yhä uudestaan kaupungintalolle osoittamaan mieltään, kunnes kaupunki suostui rakentamaan kyliin asti vievät tiet.”

Näe minut -näyttely on avoinna Diakonissalaitoksen festivaaliteltalla musiikkilavan vieressä (paikka T620) festivaalin aukioloaikoina lauantaina klo 11-21 ja sunnuntaina klo 11-19.

Diakonissalaitos tekee yhteistyötä romanijärjestöjen kanssa Itä-Euroopassa ja Balkanilla romaninaisten ja -tyttöjen aseman parantamiseksi. Tätä työtä sekä siitä viestimistä mm. Maailma kylässä -festivaaleilla tuetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin. 

Lue lisää romanityöstämme
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: