Kaksi nuorta kertoo kokemuksiaan Kummiperheestä

12.4.2022

Kysyimme nuoriltamme, miksi he toivoivat kummiperhettä, kuinka kauan kummiperhettä joutui odottamaan ja miten kaikki on mennyt. Tässä kahden nuoren, Hosseinin ja Amirin vastaukset sekä vinkit toisille nuorille:

Hossein, 21 vuotta

Mä haluan kummiperhe, koska olin yksin, ei ole perhettä. Olin odottanut yhden vuotta eli tosi kauan. Ensimmäinen tapaaminen minä ja kummin kanssa keskusteltiin yhdessä itsestä. Esimerkiksi minä kerroin kuka mä olen missä asun mitä teen ja mitä harrastuksia on. Sitten kuin kaikki meni hyvin me keskusteltiin että nähdään useita kertoja viikossa. Tällä hetkellä me nähdä kaksi kerta viikossa joskus minä menen kummiperheen luona, joskus he ovat tulee minun luona. Minä neuvon nuorelle, että voi joutua odottaa tosi kauan. Kummiperhe ei ole rahan takia vain keskustelun, siinä oppii suomen kieltä.

Mies poimii luumuja.

 

Amir, 22 vuotta

Miksi sinä halusit kummiperheen?
En edes tiennyt mikä se on, ohjaajani ehdotti sitä minulle ja koska olen aika seikkailunhaluinen päätin kokeilla.

Jouduitko odottamaan kauan?
Pari viikkoa meni.

Millainen teidän ensimmäinen tapaaminen kummin kanssa oli?
Jännitin tapaamista todella paljon. Mutta oli kivaa, puhuimme urheilusta, löysimme yhteiset kiinnostuksen kohteet ja sovimme, että menen heille käymään viikonloppuna. Yllätyin siitä, että kummi oli niin nuori, olin odottanut vanhempaa ihmistä. Mukana oli myös kummin tyttö ja hänen siskontyttö. Lapset olivat jo silloin avoimia, eivätkä vieläkään jätä minua rauhaan, haluavat aina leikkiä.

Mitä teette yhdessä?
Urheillaan, tehdään ruokaa, kuunnellaan musiikkia, jutellaan kulttuureistamme vietämme yhdessä suomalaisia juhlapyhiä, kuten joulua, juhannusta ja pääsiäistä.

Onko jokin ollut vaikeaa?
Kummiperheessä puhutaan myös ruotsia. Välillä kun kieli vaihtuu, en pysy mukana ja tunnen itseni ulkopuoliseksi. Tosin olen jo oppinut aika paljon ruotsia, joten välillä ymmärrän jo mistä aiheesta puhutaan.

Haluatko antaa neuvon nuorelle, joka odottaa omaa kummiperhettä?
Kannattaa rohkeasti kokeilla, sillä voit tavata ihmisiä, joista tulee sinulle tärkeitä. Aina voi kokeilla ja tavata ja ei haittaa jos ei toimi.

Suomessa on paljon hyviä ihmisiä jotka haluavat auttaa. Yleisesti ihmiset haluavat hyvää ja suomalaiset ovat rehellisiä ja heihin voi luottaa. He puhuvat hyvin suoraan ja tarkoittavat mitä sanovat. Heidän kanssaan ei tarvitse puhua koko ajan, ovat välillä hiljaa ja se ei ole huono asia. Vaikka Suomi on ollut jo yli 100 vuotta itsenäinen maa, he muistavat sodan ja miten se vaikuttaa ihmisiin. Suomalaiset arvostavat sitä, että itse on rehellinen, tulee ajoissa paikalle ja on ahkera.

Mies istuu pöydän ääressä.

Lue lisää Kummiperhetoiminnasta


Kirjoittaja Maiju Lehto työskentelee Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminnan projektipäällikkönä.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: