Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminta alkaa Tampereella

29.5.2023

Diakonissalaitoksen kummitoiminnassa alaikäinen pakolaistaustainen nuori saa suomalaisen kummiperheen. Helsingissä vuonna 2016 alkanut kummiperhetoiminta laajenee Tampereelle. Kummiperhettä tarvitsevia nuoria on paljon, nyt tarvittaisiin perheitä mukaan.

Kädet pitelevät kahvikuppia. Olisiko kahviseurana kummiperhe?

Vuonna 2015 pääkaupunkiseudulla käynnistyneessä Kummiperhetoiminnassa on mukana jo yli 300 perhettä ja nuorta. Nyt tämä suurta suosiota saavuttanut vapaaehtoistyön muoto on alkamassa myös Tampereella.

“Perheeseen tai yhteisöön kuulumisen tarve ei katoa, vaikka nuorelle tulisi ikää tai vuosia uudessa kotimaassa. Maahan muuttaneena ei ole helppoa päästä mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan, jos ei saa ystäviä tai verkostoja suomalaisista. Moni nuorista toivoo yhteyttä suomalaisiin”, sanoo Kummiperhetoiminnan projektipäällikkö Maria Mattsson.

Kummiperhe voi olla yksin elävä, pariskunta, perhe tai muu yhteisö, esimerkiksi opiskelijaporukka. Kummi voi olla alun perin suomalainen, mutta myös muualta Suomeen muuttanut.

“Paras tapa kotoutua ja oppia uutta kieltä ja uuden asuinmaan tapoja sekä kirjoittamattomia sääntöjä on päästä mukaan suomalaiseen arkeen”, Mattsson sanoo.

Kotimaastaan paennut ihminen menettää usein fyysisen kontaktin perheeseensä ja samalla kuuluvuuden tunne omaan yhteisöön katkeaa. Tarve kuulua johonkin kuitenkin säilyy, ja uudessa maassa turvaverkot pitää rakentaa uudestaan. Kummitoiminta tarjoaa ihmisille arjen tukea ja ehkäisee yksinäisyyden tunnetta.

Ei ole mitään arvokkaampaa, kun ajan antaminen toiselle.

Kummiperhetoiminta antaa kummille paljon

”Pääkaupunkiseudun kummitoiminnasta saatu palaute kertoo, että toiminnassa saa myös kummiperhe, ei vain kumminuori”, kertoo Kummiperhetoiminnan Tampereen toiminnasta vastaava yhteisötyöntekijä Laura Leino Owiye.

Monet perheet kertovat, että heidän maailmansa on avartunut ja nuoresta on tullut tärkeä koko lähipiirille. Kummiperhetoiminnassa ei “suoriteta” vapaaehtoistyötä, vaan tavoitteena on, että sen kautta muodostuu aitoja ystävyyssuhteita.

“Kummina toimiminen on ollut antoisaa monin tavoin, tuonut tunteen tarpeellisuudesta ja toisaalta myös opettanut ihan vaan elämästä paljon. Ajattelemisen aihetta saa joka kerta, kun nuoren tapaa”, kertoo toiminnassa mukana oleva kummiperheen äiti.

 

Lisätietoa

  • Kummiperhetoiminnasta:
    www.hdl.fi/kummiperhetoiminta
  • Tampereen toiminnasta: yhteisötyöntekijä Laura Leino Owiye 050 471 4564
  • Kummiperhetoiminnasta yleisesti; projektipäällikkö Maria Mattsson  050 414 3275
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: