Kummiperhetoiminnasta kiinnostuneiden FAQ eli ne yleisemmät kysymykset

26.1.2022

FAQ

Ollaankohan me sopivia kun ei me tehdä mitään erikoista?

Aivan varmasti olet(te). Toiminnan idea on nimenomaan se, että nuori pääsee osaksi ihan tavallista arkea ja ajanviettoa. Sitä nuoret nimenomaan toivovat. Yhdessä kokkaamaan, kattamaan pöytää, pelaamaan, juttelemaan, katsomaan telkkaria.

Me ollaan ihan tavallisia, ollaanko me liian tylsiä?

Kaikenlaiset kummit ja perheet ovat yhtä tärkeitä. Jokainen nuori on ainutlaatuinen, samoin perhe. Kun saamme mukaan erilaisia ihmisiä, löydämme parhaiten toisilleen onnistuneet “mätsit”!

En tiedä osaanko olla nuoren aikuisen / nuoren miehen kanssa, kun ei ole omia poikia.

Tätä on miettinyt niin moni. Ja ei ole vielä toistaiseksi ikinä ollutkaan haaste, vaikka se etukäteen mietityttää.

Miten nuoret suhtautuvat naisiin ja tyttöihin?

Ihan niin kuin Suomessa suhtaudutaan muutenkin. Etenkin äitihahmo on monelle tärkeä, koska omaa äitiä kaivataan usein eniten. Nuoret suhtautuvat kaikkiin perheenjäseniin, naisiin ja miehiin ja lapsiin kunnioittavasti, jopa korostuneen kohteliaasti kulttuurinsa mukaisesti.

Meillä ei ole autoa. Onko se este?

Ei todellakaan. Suurimmalla osalla kummeista ei ole autoa. Nuoret ovat tottuneet liikkumaan julkisilla ja heillä on liput. Kummiperhetyöntekijät varmistavat “mätsejä” valitessaan, että kulkuyhteys on mahdollisimman helppo.

Miksi nuori toivoo että perheessä on lapsia? Tai vain yksi aikuinen?

Kaikki me kaipaamme erilaisia asioita. Moni kaipaa omia pikkusisaruksia joiden kanssa on leikkinyt. Toisaalta myös pikkulapsiarkeen kaikkine hulinoineen on ehkä aika helppo sujahtaa mukaan. Ei ole niin keskipisteenä. Osa taas nimenomaan kaipaa aikuista seuraa, sitä että aikuisella olisi aikaa jutella ja vaikka olla tukena läksyissä.

Puhuuko nuoret yhtään suomea?

Suurin osa meidän toimintaan tulevista nuorista puhuu suomea jo tosi hyvin eikä tarvita mitään tulkkausohjelmia avuksi. Nuoret itse kokevat kielitaitonsa heikoksi ja haluavat nimenomaan päästä puhumaan suomea. Yleensä nuorilla ei ole ketään suomalaisia tuttavia, vaan kaverit ovat samasta kieliryhmästä kuin itsekin on.

Miksi nuori haluaa kummiperheen nyt, jos on ollut jo useamman vuoden Suomessa?

Nuorten elämäntilanteet muuttuvat. Osalla on suhde entiseen kummiperheeseen hiipunut muuttuneiden elämäntilanteiden vuoksi. Osa kuulee mahdollisuudesta kummiperheeseen vasta nyt. Osa on muuttanut pääkaupunkiseudulle vasta hiljattain esimerkiksi Pohjois-Suomesta eikä tunne täältä ketään. Tai elämäntilanne on nyt se, että on halua ja valmiutta alkaa tutustua uusiin ihmisiin.

 

Tästä pääset Kummiperhetoiminnan sivulle

Lue tästä mikä merkitys Raminille on ollut kummiperheestä

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: