MakeSomeNoise -konsepti luo tulevaisuutta nuorille ja mahdollistaa nuorten äänen kuulluksi tulemisen

19.8.2024

Helsingin kaupungintalolla järjestettiin 17.6.2024 MakeSomeNoise tilaisuus, jossa kuultiin seitsemän nuoren koskettavat, mukaansatempaavat sekä toivoa ja rohkeutta täynnä olevat puheet. Nuorten tarinat olivat erilaisia, mutta heitä yhdisti kaksi asiaa – kuulumattomuuden tunne yhteiskuntaan ja tilan puute omalle äänelle.    

Kaksi ihmistä esiintyy istuvalle yleisölle.

Yleisö kuunteli tarkasti, mitä nuorilla oli kerrottavaa tämän päivän Suomesta. Koska kyseessä oli valmistumistilaisuus, oli jokaiselle nuorelle kutsuttu paikalle kommentaattori. Bilal Husseinin puhetta kommentoi vuoden 2023 työelämävaikuttaja Amin Hassan.

MakeSomeNoise-tilaisuudessa esitetyt puheet olivat koskettavia ja niistä heijastui kovia ja vaikeita kokemuksia. Hiljaisuus, huokaus ja hämmennys laskeutuivat saliin, kun nuoret vuorottelen avautuivat yleisölle kertoen vaikeista kokemuksistaan. Puheiden perusteella tuntui siltä, etteivät nuoret voi hyvin Suomessa. Maassa, joka on tunnustettu seitsemättä kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi.

On ilmiselvää, etteivät nämä nuoret ole ainoita nuoria, jotka käyvät läpi vaikeita asioita Suomessa. Vastaavassa tilanteessa olevia nuoria on satoja, jopa tuhansia. Siksi onkin ensisijaista luoda keinoja, joiden avulla yhteiskunta voi parantaa ja pitää yllä nuorten hyvinvointia. Maa, jossa nuoret voivat hyvin, koko kansa voi hyvin.

Tilaisuudessa esiintyneet nuoret puhuivat muun muassa koulukiusaamisesta, sairastumisesta, paperittomuudesta, toiseudesta, ulkopuolisuudesta ja eritaustaisuudesta sekä näiden asioiden läpikäymisestä syntyneestä ahdistuksesta ja masennuksesta. Näiden nuorten osalta kokemukset on onnistuttu kuitenkin muuttamaan voimavaroiksi.

MakeSomeNoise -konseptin kautta nuoret ovat löytäneet kanavan puhua heille tärkeistä asioista

Mila Nikkanen kommentoi MakeSomeNoise valmennuksen antimista ja sanoi: ”Kun olimme valitsemassa aiheita liittyen puheeseen MakeSomeNoise-valmennuksessa, päädyin aiheeseen, josta en ollut aiemmin puhunut.”

Kaksi naista esiintyy.

Mila Nikkanen käsitteli puheessaan sitä, miten sairastuminen lapsena oli muuttanut hänen elämänkatsomustaan. Puhetta oli kommentoimassa kansanedustaja Inka Hopsu.

”Valmennuksen avulla sain tukea ja rohkeutta ottaa aiheeksi minulle äärimmäisen tärkeän asian. Valmennus auttoi puhumaan vielä rohkeammin ja vahvemmin itselleen tärkeistä aiheista kuin aikaisemmin.” Mila jatkoi.

MakeSomeNoise Konsepti on ainutlaatuinen ja sillä on voimaannuttava vaikutus nuorten itsetunnolle ja sitä tukeville vuorovaikutukselle yhteiskunnan kanssa niin arjessa kuin muissa sosiaalisissa kansakäymisissä, koska se valmentaa nuoria puhujakorokkeelle ja tekee heistä kokeneita puhujia ja juontajia.

Bilal Hussein kertoi fiiliksistään ja siitä, miltä tuntui puhua yleisön edessä MakeSomeNoise-tilaisuudessa sanoen: ”Tuntui todella hyvältä päästä puhumaan omasta kokemuksestani yleisön edessä. Se oli hieman jännittävää, mutta samalla myös todella voimaannuttavaa. On hienoa, että tällaiselle äänelle ja kokemukselle annetaan tilaa ja arvoa. Yleisön vastaanotto oli lämmin ja kannustava, mikä teki kokemuksesta entistä paremman.”

Mies puhuu yleisölle.

Bilal Husseinin puheessa käsiteltiin kokemuksia suomalaisuudesta ja Suomen kansalaisuudesta. Bilal kysyi: “Miksi joku muu määrittää identiteettini?”

Bilal kertoi myös, miten MakeSomeNoise- valmennus on auttanut häntä ja siitä, että on saanut työkaluja kohdata erilaisia elämäntilanteita: ”MakeSomeNoise-valmennus on antanut minulle paljon eväitä elämään. Olen saanut itsevarmuutta, oppinut kuinka kertoa oma tarinani vaikuttavalla tavalla, ja saanut työkaluja kohdata erilaisia elämäntilanteita. Valmennuksessa korostettiin yhteisöllisyyttä ja sitä, että jokaisen ääni on tärkeä ja arvokas. Tämä ajatus on vahvistunut entisestään valmennuksen aikana.” Bilal muistelee.

”Kokemus oli todella positiivinen ja inspiroiva, ja olen erittäin kiitollinen siitä, että sain olla mukana.” Bilal kiittää mukanaolostaan MakeSomeNoise-valmennuksessa.

Esther Grönstrandin puhe käsitteli vihapuhetta. Hän koki, että MakeSomeNoise- valmennus on vaikuttanut positiivisesti hänen esiintymistaitoihinsa: “Koen vihapuhetta päivittäin ja olen kyllästynyt siitä vaikenemiseen. Koen MakeSomeNoisen vaikuttaneen positiivisesti esiintymistaitoihini ja rohkeuteen puhua vihapuheesta, jota kohtaan nuorena naisena. Myöskin hyvä ryhmähenki vahvisti uskallustani puhua ja ottaa kantaa.” – Esther Grönstrand kertoi.

Kaksi naista esiintyy, etualalla yleisöä.

Esther Grönstrand käsitteli puheessaan kokemaansa somevihaa. Puhetta oli kommentoimassa kirjailija, poliitikko ja järjestöjohtaja Rosa Meriläinen.

Nuorten puheet olivat osana päättötyötä MakeSomeNoise-valmennukselle, jonka nuoret ovat aloittaneet helmikuussa 2024. Jokaista puhetta kommentoi ennalta sovittu henkilö, joka antoi myös arvion puheesta. Tilaisuuden jälkeen nuorille jaettiin todistukset. Sen myötä he ovat osa MakeSomeNoise-puhujaverkostoa. Puhujaverkoston kautta nuoria voi tilata muun muassa tilaisuuksiin puhujiksi, juontajiksi tai fasilitoijiksi.

Teksti: Abdi Musse Mohamud, Suomen somalimediaverkoston päätoimittaja, kääntäjä ja mediakouluttaja

MakeSomeNoise kehitettiin alun perin Helsingin kaupungin ja Me-säätiön yhteisessä Maahanmuuttajanuorten Helsinki- hankkeessa, joka oli toiminnassa vuosina 2016–2020. Toimintaa pilotoitiin valtakunnallisesti yhdessä oikeusministeriön kanssa vuosina 2020-2022. Hanke siirtyi Diakonissalaitokselle 31.1.2024. Juuri tällä hetkellä haetaan nuoria toiseen valmennusryhmään. Lue lisää ja hae mukaan

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: