Nuoren ääni: Nuorten tilanteeseen löytyy yksinkertainen ratkaisu, joka usein unohdetaan

23.5.2024

Nuorten syrjäytymisen ehkäisystä puhutaan paljon. Silti yhtä tärkeimmistä ratkaisuista ei hyödynnetä tarpeeksi. Koska nuoret tuntevat ja tunnistavat haasteet omakohtaisesti, löytyisi heiltä paljon myös ratkaisuja näihin ilmiöihin. Miksi nuorten kokemustieto ei ole merkityksellistä eikä meitä nuoria kuunnella?

Muistelen aikaa, kun itse olin vaarassa tipahtaa yhteiskunnan rakenteiden ulkopuolelle. Minulla ei ollut uskoa itseeni, yhteiskuntaan tai tulevaisuuteen. Ehkä kaikkein vähiten uskoin siihen, että minulla olisi mahdollista vaikuttaa mihinkään. Minut oli saatu uskomaan, ettei elämänkokemukseni olisi arvokasta.

Kun tottuu siihen, että kaikki määrätään jostain ylhäältä päin, eikä mihinkään voi sanoa vastaan – ettei se vain vaikuttaisi omaan hoidon saantiin tai toimeentuloon – elämästä tulee mautonta haaleaa puuroa. On kuin kulkisi valmiiksi ratkaistussa loputtomassa labyrintissä, joka saattaa lopulta päättyä seinään. Samoin kuin kaikki kommentit laiskoista ja saamattomista nuorista, myös puurossa kahlaaminen saa uskomaan, ettei nuoresta koskaan ole mihinkään eikä elämisestä tule yhtään siedettävämpää.

Kun oma hyvinvointini ja toimijuuteni oli heikoimmillaan, tapahtui elämässäni onnekas käänne. Löysin itseni nuorille suunnatusta palvelusta (jonka rahoituksesta nyt ollaan leikkaamassa), jossa pääsin peruspalveluiden lisäksi myös itse vaikuttamaan yksikön toimintaan. Minulle osoitettiin, että ideani ovat arvokkaita, kun niitä lähdettiin toteuttamaan. Minuun luotettiin. Hitaasti aloin myös itse luottamaan itseeni.

Miten lisätä nuorten toimijuuden ja motivaation tunnetta? Mikä ratkaisuksi, kun elämä tuntuu pakkopullalta ja omaan tulevaisuuteen ei ole uskoa?

Kun nuoret kohdataan vertaisina ja heidän kykyjään ja kokemustietoa arvostetaan, he osallistuvat kyllä. Kun nuoria kuunnellaan yhteiskunnallisessa keskustelussa, halu osallistua keskusteluun kasvaa.

Tuntuu, että vanhemmat sukupolvet ja varsinkin päättäjät uskovat, ettei nuoria kiinnosta tai että kaikki nuoret ovat laiskoja. Haastan kaikki näin ajattelevat ihmiset pysähtymään aidosti kuuntelemaan, mitä nuorilla on sanottavaa. Nuorten kanssa keskusteleminen onnistuu kuitenkin vasta, kun olet osoittanut heille, että olet aidosti kiinnostunut heidän ajatuksistaan ja valmis myös tukemaan nuorten ideoita toteutukseen saakka.

Kun nuorille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa, valitettavan usein nuoren vastaus on jotakuinkin tällainen: ”En mä jaksa, kun ei kukaan kuitenkaan kuuntele, eikä niitä kiinnosta.”

Seuraavan kerran, kun mieleesi eksyy ajatus siitä, että nuoret vain haluavat syrjäytyä ja olla tekemättä mitään, mieti, millaisia reaktioita nuoret kohtaavat yrittäessään.

”Oot niin nuori, ettet voi vielä mitään tietää.”

”Toi on väärä tapa tehdä. En mä tekis noin.”

”Aina nuoret vaan valittaa, mutta koskaan ei tee mitään.”

Aikuisilla on mahdollisuus muuttaa suhtautumistaan ja käytöstään. Aikuiset voivat ottaa nuoret mukaan rakentamaan yhteistä tulevaisuutta nykyisille ja tuleville sukupolville. Sinullakin, arvon lukija on sama mahdollisuus. Muista, että minä uskon sinuun ja luotan siihen, että sinä pystyt siihen. Ja jos tarvitset tähän työhön tukea tai apua, muista, että Nuorten ohjelman nuoret ovat täällä sinua varten.

Tekstin on kirjoittanut nuori, Valentina Vihonen.

Tervetuloa kuulemaan lisää nuorten ajatuksia: Nuorten ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn -brunssitilaisuus, 26.6. Porissa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: