Paperittomien oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saa poistaa

9.8.2023

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan poistettavaksi paperittomien oikeutta muihin kuin kiireellisiin sote-palveluihin. Tämä perustuu hallitusohjelman kirjaukseen, jossa hallitus aikoo kumota edellisen hallituksen tekemän päätöksen paperittomien sote-palvelujen laajentamisesta. Muutos johtaa epätoivoisiin tilanteisiin ja pahimmillaan vahvistaa jo nyt olemassa olevaa suojatonta varjoyhteiskuntaa.

Mies seisoo selin rappusten edessä ja katsoo eteenpäin.

Diakonissalaitos on äärimmäisen huolissaan hallituksen suunnitelmasta, sillä toteutuessaan se johtaa paperittomien ihmisten entistä heikompaan terveydentilaan ja sitä kautta pahimmillaan kroonistuviin sairauksiin.

”Paperittomat ovat äärimmäisen moninainen joukko ihmisiä. Mukana on perheitä, lapsia, yksin tulleita miehiä, yrittäjiä, ikäihmisiä, ihmiskaupan uhreja. On yksiselitteisen julmaa ja lyhytnäköistä evätä heiltä oikeus ihmisarvoisiin sote-palveluihin”, sanoo Diakonissalaitoksen paperittomien palveluista vastaava palveluyksikönjohtaja Anne Hammad.

Jo valmiiksi lähes mitättömien sosiaalipalveluiden heikentämisellä myös saadaan toteutuessaan aikaan suurempia ongelmia yhteiskunnassamme ihmisten taistellessa toimentulonsa ja elämänsä oikeutuksesta. Tämä tulee myös loppujen lopuksi kalliimmaksi yhteiskunnalle, sillä on halvempaa tarjota hoitoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin oireet pahenevat ja tarvitaan vaativampaa sairaanhoitoa. On hyvä myös tiedostaa, että paperittomien palvelujen heikentäminen ei tule lisäämään maasta poistumista, vaan päinvastoin.

Suomeen on syntynyt jo ennen vuosien 2015 ja 2016 pakolaisten tuloa varjoyhteiskunta, jota nykyisillä toimenpiteillä tosiasiallisesti tullaan kasvattamaan.

”Emme usko, että paperittomina maassamme tällä hetkellä olevat lähtisivät suunnitelluilla toimenpiteillä pois, vaan lähtemisen sijaan heidät tullaan ajamaan entistä heikompaan ja haavoittuvampaan asemaan laittomille työmarkkinoille sekä tätä kautta hyväksikäytön kohteiksi. Tästä polku jatkuu pahimmillaan ihmiskaupan uhreiksi. Näemme näitä kehityskulkuja ikävän usein paperittomien kanssa toimiessamme”, Hammad sanoo.

Toivomme, että hallitus viedä uudelleen harkitsee tätä päätöstä ja turvaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien oikeuden sote-palveluihin. Kyseessä on marginaalinen joukko ihmisiä ja heidän palveluidensa kustannukset ovat olemattomat. Terveys on ihmisoikeus ja toivomme, että nykyinen hallitus tulee myös jatkossa turvaamaan sen.

Lisätietoa

Anne Hammad, palveluyksikön johtaja, anne.hammad@hdl.fi, 050 502 0022
Miinukka Tuominen-Hakoila, vaikuttamistyön päällikkö, miinukka.tuominen-hakoila@hdl.fi, 040 705 8256

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: