Scillat kukkivat jälleen

18.4.2023

Diakonissalaitoksen Alppikadun korttelissa kevään merkki ovat sinisinä hohtavat rinteet. Pienet scillat, idänsininililjat, ovat tunteneet kevätauringon lämmön ja levittäytyvät nyt mattoina korttelissa. Kukkien sininen väri on huikaiseva.

Sinisiä kukkia tiilestä rakennetun talon edessä.

Scillat ovat olleet Diakonissalaitoksen kevään tunnuskasvi jo vuosikymmeniä. Joka vuosi kukat jaksavat jatkaa kukkimistaan – sitkeimmät niistä välittämättä monista maarakennustöistä. Ne löytävät kyllä tiensä ylös kohti aurinkoa.

Vuosikymmeniä sitten korttelissa oli vehreän puiston lisäksi kotipuutarha marjapensaineen ja juuresmaineen. Puistossa oli kymmeniä pensaita, puita ja monivuotisia perennoja. Sen lisäksi viherpeukalon omaavat sisaret, korttelin alkuperäiset asukkaat, kaunistivat korttelia yksivuotisin kukin. Niiden hoitaminen oli rakas harrastus. Erään tiedon mukaan korttelissa on parhaimmillaan ollut lähes 1000 erilaista kasvia.

Diakonissalaitoksen kortteli on suuri. Toiminnan monipuolistuessa uusia rakennuksia on noussut kehystämään korttelin reunoja ja samalla istutusten alue on jäänyt suppeammaksi. Kukkia on yhä edelleen. Keväisen pyrähdyksen tekevien Scillojen ja muiden sipulikasvien lisäksi kesällä kukkii Kesäpuutarha. Sen on  Jukka Viitasaari luonut usean vuoden aikana hoivakotien asukkaiden iloksi. Lisäksi korttelin yhdelle kulmalle perustettiin muutama vuosi sitten yhteisöllisesti hoidettu Korttelikeidas. Sen istutuslaatikoista kohti valoa kurkottavat Auringonkukat ja muut kasvit, joita keitaan hoitajat kohta ryhtyvät multaan istuttamaan.

Kolme naista ihailee scilla-kukkia.

Tunnuskasvin mukaan on nimetty yksi korttelissa toimiva hoivakotikin. Scilla sijaitsee vanhan sairaalarakennuksen kolmannessa kerroksessa. Sen parvekkeilta avautuu hieno näkymä alapuolella sijaitsevaan scilloja kukkivaan rinteeseen. Samaan, jossa nämä diakonissat ihastelevat kevään kukkia 1960-luvulla.

 

Kirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksen viestinnän asiantuntijana ja intendenttinä. Hän on erikoistunut laitoksen historiaan.

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: