Sote koskettaa kaikkia – motivoituneita ammattilaisia tarvitaan

16.1.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tukevat elintärkeällä työpanoksellaan koko yhteiskunnan toimintaa. Siksi on tärkeää, että alalle riittää osaajia myös jatkossa ja että alalla jo työskentelevät haluavat pysyä sote-alan tehtävissä. Sote koskettaa -kampanja nostaa arjen kohtaamisia ja alan positiivisia puolia esille. 

Valkoisella taustalla musta ääriviivakuva toisistaan kiinnipitävistä käsistä ja teksti "humans of sote".

Sote-alan ammattilaiset ovat kohtaamisen ja auttamisen asiantuntijoita, joiden työ koskettaa niin yksilöitä kuin koko yhteiskuntaa. Alan osaajat pitävät huolta ihmisistä erityisesti hetkinä, joissa omat voimavarat eivät riitä. Sote-ala tarvitsee yhteistä huolenpitoa: resursseja, hyvinvointia ja arvostusta.  

Sote-alan ammattikorkeakoulutuksen aloituspaikkamäärät ovat vuodesta 2019 nousseet lähes 40 prosenttia, mutta opiskelupaikan vastaanottaneiden määrä on kasvanut vain 29 prosenttia. Erityisesti sairaanhoitajan tutkinnon vetovoima on valtakunnallisesti ollut pitkään laskussa. Uusia sote-alan perustutkinnon opiskelijoita, eli tulevia lähihoitajia, tarvitaan yhtä lailla. Esimerkiksi vuonna 2022 lähihoitajista oli valtakunnallisesti noin 8 000 työntekijän vajaus, eikä kaikkia koulutuspaikkoja saada täytettyä.   

Tänään alkavan Sote koskettaa -kampanjan toteuttajat haluavat lisätä sote-alan veto- ja pitovoimaa nostamalla esille alan merkityksellisyyttä ja monipuolisia uramahdollisuuksia. Kampanja tekee näkyväksi huolenpidon, välittämisen ja inhimillisen hyvän hetkiä, joita sote-alan ihmiset jakavat ja kohtaavat päivittäin. Kampanjan Instagram-profiilissa @humansofsote on esillä virtuaalinen valokuvanäyttely, joka tuo esille tarinoita ihmisistä, joita sote koskettaa – tarinoita alan ammattilaisilta, opiskelijoilta ja asiakkailta. 

Mukana nähdään kokemusasiantuntijoina somevaikuttaja Eino Nurmisto sekä kattava joukko sote-alan opiskelijoita, työntekijöitä ja asiakkaita. Heidän tarinoitaan ilmestyy näyttelyn kanavalle koko kevään ajan.   

On tärkeää, että sote-alalla on monipuolisia ihmisiä, sillä kaikki me olemme erilaisia ihmisiä. Oma persoona on myös voimavara, Eino Nurmisto sanoo.  

-Työntekijämme ovat tärkeitä henkilöitä asiakkaidemme elämän poluilla. Työssä sosiaali- ja terveyspalveluissa kohtaaminen, osallisuuden tukeminen ja asiakkaan arjessa mukana eläminen ovat täynnä merkityksellisiä kohtaamisia niin asiakkaillemme kuin työntekijöillemme. Halusimme saada tämän kaiken hyvän esille tässä kampanjassa, sanoo Taina Rönnqvist, viestintä- ja markkinointijohtaja Rinnekodeilta.

Rinnekodit on sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava yhteiskunnallinen yritys, joka työllistää tällä hetkellä 2900 henkilöä valtakunnallisesti. 

– Sote-alalle tarvitaan jatkossakin henkilöstöä, ja siksi onkin tärkeää kertoa alasta nuorille, jotka vasta harkitsevat alan opintoihin hakeutumisesta, jatkaa Rönnqvist.

Toimijat kampanjan taustalla

Kampanjan taustalla ovat sote-alan diakoniataustaiset toimijat Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr., Lahden Diakonialaitos, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Rinnekodit ja Hoivatie sekä sote-alan kouluttajat Suomen Diakoniaopisto ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Toteuttajia yhdistää usko kaikkien yhtäläiseen ihmisarvoon. Työllistämme ja koulutamme sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Olemme arvopohjaisia toimijoita, joille on tärkeää tarjota kohtaavia ja arvostavia työntekijä- ja opiskelijakokemuksia sekä joustavuutta ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia.  Ylläpidämme monikulttuurisia ja moniuskontoisia yhteisöjä, joiden ytimessä on ihmisen aito kohtaaminen.    

Lisätietoja kampanjasta

Taina Rönnqvist 
viestintä- ja markkinointijohtaja 
p. 044 762 1992, taina.ronnqvist@rinnekodit.fi 
Rinnekodit, www.rinnekodit.fi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: