Sovinnon työ esillä YK:n turvallisuusneuvostossa

22.11.2019

Johtaja Antti Pentikäinen.

Diakonissalaitoksen erityisasiantuntija Antti Pentikäisen johtaman Mary Hoch Center for Reconciliation -keskuksen työtä ja tuloksia esiteltiin YK:n turvallisuusneuvostolle.

 

YK:n turvallisuusneuvosto piti tiistaina 19.11.2019 erityisistunnon, jossa käsiteltiin sovintoprosessien kehittämistä. Istunnossa puhui myös YK:n pääsihteeri Antonio Gutierrez. Hänen mukaansa ”on rohkaisevaa, että turvallisuusneuvosto kiinnittää nyt enemmän huomiota kenties kaikkein vaikeimpaan mutta myös tärkeimpään asiaan konfliktien kierteen pysäyttämisessä – eli sovintoprosesseihin.

Diakonissalaitos päätti keväällä ryhtyä tukemaan totuus- ja sovintoprosessien kehittämistä yhdessä. Laitos palkkasi erityisasiantuntijaksi Antti Pentikäisen. Pentikäinen on Diakonissalaitokselta komennuksella Washington D.C.:ssä. Siellä hänen tehtävänään on tutkimusprofessorina selvittää, miten totuus- ja sovintoprosessien vaikuttavuutta voidaan tehostaa. Pentikäisen johtaman keskuksen työtä ja tuloksia esiteltiin tiistain turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Kutsuttuna asiantuntijana turvallisuusneuvostolle puhui George Mason yliopiston dekaani Alpaslan Özerdem. Hänen mukaansa sovintoprosessien onnistumisessa ratkaisevaa on paikallisten traditioiden tuntemus ja toimijoiden osallistaminen. Hän kertoi yliopiston juuri ”perustaneen Mary Hoch Center for Reconciliation -keskuksen tutkimaan sekä paikallisia sovinnon menetelmiä että vertaissovittelijoita” auttaakseen YK:ta tehostamaan sovintoprosesseja. Diakonissalaitos on tämän keskuksen perustajakumpppani ja sitä johtaa komennuksen ajan Antti Pentikäinen.

Lue lisää Sovinto-hankkeesta Tästä Sovinnon verkkosivulle

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: