Vestibyyli on kodin sydän

Vuonna 1897 valmistuneen Sisarkodin sydän on kolmen kerroksen läpäisemä porrashuone, vestibyyli. Tila kunnostettiin alkuperäiseen asuun vuonna 2015-2016. Päävärejä ovat keltaruskean eri sävyt ja rohkea punainen.

Vestibyylin juhlakerroksen koristelu on samanlainen kuin Uppsalan tuomiokirkossa.

 

Helsingin Diakonissalaitoksen uusi rakennus valmistui Kallioon vuonna 1897. Kokonaisuuteen kuuluivat kirkko, sairaala ja sisarkoti. Sisarkoti oli diakonissojen koti ja oppilaiden koulutuspaikka. Nykyisin rakennus on hallinnon tiloina ja on Diakonissalaitoksen konsernin päärakennus. Arkkitehti Karl-August Wreden suunnittelema rakennus oli alkuna Alppikadun korttelille, joka on 125 vuodessa täyttynyt rakennuksilla. Korttelia rajaavat Alppikadun lisäksi Helsinginkatu, Kolmas linja sekä Ensimmäisen linjan jatke kevyen liikenteen väylänä.

Päärakennus on kolmikerroksinen, kerroksia yhdistää porrashuone. Sen nimeksi on vakiintunut Vestibyyli. Sana on peräisin latinan kielen sanasta vestibulum, joka tarkoittaa kotilieden jumalatar Vestalle pyhitettyä – liesi oli kodin sydän.

OTK Rotunda kunnosti vestibyylin vanhojen seinämaalausten ja -kuvioiden mukaisesti vuosina 2015-2016. Mittavan käsityönä tehdyn urakan jälkeen alkuperäinen sisäänkäynti Töölönlahden puolella muistuttaa jälleen kirkkoa pienoiskoossa, ja levytyksen taakse kätketty vahtimestarin luukku on jälleen esillä. Rakennuksen pohjakerrokseen palautettiin sabluunakoristelu ja toinen eli juhlakerros sai alkuperäisen asunsa; rohkean punaisen ja keventävän keltaisen. Vastaavaa koristelumallia on käytetty Uppsalan tuomiokirkossa. Ylimmän, kolmannen kerroksen katonrajasta on tuotu uudelleen esiin sabluunakuvioiden iloinen kirjo ja seinien lyhdekoristeet, mutta astetta vaaleampina kuin alemmissa kerroksissa.

Vestibyylin kolmannessa kerroksessa on lyhdekoristelu.

Kunnostuksen yhteydessä porrashuoneen valaistusta lisättiin suunnittelija Jukka Korpiheteen suunnittelemilla  moderneilla valaisimilla. Uutta on myös porraskaiteiden korotus nykyisiä turvallisuusmääräyksiä täyttäviksi.

Vestibyylin lamput on suunnitellut Jukka Korpihete.


Kiinnostaisiko lukea lisää?

Lue lisää Diakonissalaitoksen historiasta

Ohjelma Alppikadun korttelin rakennuksista

 

Kirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksen viestinnässä asiantuntijana ja laitoksen historiaan erikoistuneena intendenttinä.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: