Varmistettaan, että myös paperittomilla on ihmisarvo.
”Halusin elää maassa, jossa on turvallista, rauhallista ja tasa-arvoista. Kotimaassani Somaliassa ei ollut sisällissodan jälkeen mitään näistä, ja henkeäni uhattiin, koska olin ollut hallituksen työntekijä”, Yasin kertoo. 

”Minua on autettu, ja sen vuoksi haluan nyt auttaa muita”

Yasin ehti asua, työskennellä ja opiskella Suomessa seitsemän vuotta, ennen kuin hän sai oleskeluluvan. Suuren osan noista vuosista hän eli paperittomana. Nykyisin Yasin toimii vapaaehtoisena Diakonissalaitoksen Al Amal -päiväkeskuksessa, joka oli hänelle itselleen tärkeä tukikohta paperittomuuden vuosina.

Lue Yasinin tarina
Paperittomien oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saa poistaa

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan poistettavaksi paperittomien oikeutta muihin kuin kiireellisiin sote-palveluihin. Tämä perustuu hallitusohjelman kirjaukseen, jossa hallitus aikoo kumota edellisen hallituksen tekemän päätöksen paperittomien sote-palvelujen laajentamisesta. Muutos johtaa epätoivoisiin tilanteisiin ja pahimmillaan vahvistaa jo nyt olemassa olevaa suojatonta varjoyhteiskuntaa.

Lue kirjoituksemme aiheesta

Rahankeräyslupa: Poliisihallituksen lupanumero RA/2021/556. Lahjoitusvarat käytetään auttamaan paperittomia apua tarvitsevia Diakonissalaitoksen työn kautta.