Diakonissalaitoksen Olohuone tarjoaa apua, tukea ja tekemistä

10.3.2023

Diakonissalaitoksen Olohuone tarjoaa alaikäisinä, ilman vanhempia maahan tulleille nuorille apua, tukea ja tekemistä, jotta he eivät jäisi yksin. Paikalla on aina turvallisia aikuisia, jotka auttavat esimerkiksi läksyissä, ja lisäksi nuorilla on tilaisuus tutustua toisiinsa Olohuoneen yhteisössä.

Pöytäpeli.

Ruotsin kotitehtävät tuottavat lähihoitajaksi opiskelevalle Azizille joskus päänvaivaa. Kun on vasta oppinut suomen kielen, tuntuu vaikealta opiskella uutta kieltä suomenkielisistä oppikirjoista.

Aziz ei kuitenkaan ole huolissaan. Hän tietää, että voi mennä Diakonissalaitoksen Olohuoneelle tekemään läksyjä yhdessä suomenkielisen ihmisen kanssa.

”Olohuoneesta on tullut minulle tosi tärkeä paikka. Tiedän, että siellä saan aina apua koulutehtävien ymmärtämiseen. Olohuoneella minua on autettu myös Kela- ja TE-papereiden sekä kesätyöhakemusten täyttämisessä. Menen aina ensimmäiseksi sinne, jos tarvitsen apua jossakin”, Aziz sanoo.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka

Olohuone avattiin vuoden 2021 alussa auttamaan alaikäisinä, ilman vanhempia maahan tulleita turvapaikanhakijoita. Ajatuksena oli perustaa matalan kynnyksen kohtaamispaikka 18–25-vuotiaille nuorille.

Koordinaattori Kaisa Eichhorn kertoo, että tarve Olohuoneen kaltaiselle paikalle tunnistettiin Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnan parissa, jossa hän aiemmin työskenteli.

”Tapasimme kummiperhetoiminnassa paljon nuoria ja huomasimme, että 18 vuotta täyttäneet, omillaan asuvat nuoret jäävät todella yksin, sillä heillä ei ole Suomessa tukiverkostoja. Alaikäiset asuvat ryhmäperhekodeissa, mutta täysi-ikäistyttyään nuoren pitäisi yhtä äkkiä pärjätä itsenäisesti yhteiskunnassa”, Eichhorn sanoo.

”Saman tarpeen olivat tunnistaneet myös sosiaaliohjaajat ja -työntekijät: nuoret tarvitsevat tukea ja seuraa iltaisin, kun koulut ovat kiinni. Omaa sosiaaliohjaaja voi tavata vain ajanvarauksella ja virastoaikaan – jolloin nuoret ovat yleensä koulussa.”

Nainen katsoo kaukaisuuteen, taustalla nuoria pelaamassa peliä.

”Olohuone on paikka, jossa on aina läsnä turvallisia aikuisia mutta myös vertaisia. Pyrimme olemaan aidosti yhteisöllisiä ja järjestämään yhteisöllistä toimintaa. Moni nuori toivoo nimenomaan sitä, että olisi tekemistä.”, sanoo koordinaattori Kaisa Eichhorn.

”Kun tulen Olohuoneelle, minulle tulee heti hyvä olo”

Aziz tuli Suomeen 2015 ja suoritti ensin peruskoulun Helsingin aikuisopistossa. Nyt hän opiskelee Stadin ammattiopistossa toista vuotta lähihoitajaksi.

”Koulu menee hyvin, mutta joskus tehtävien tekeminen yksin tuntuu tosi raskaalta. Kun tulen Olohuoneelle, minulle tulee heti hyvä olo. Läksyjä on paljon mukavampi tehdä täällä kuin yksin kotona tai koululla, jossa opettajilla ei ole aikaa auttaa jokaista erikseen.”

Aziz on käynyt Olohuoneella heti keväästä 2021 saakka. Hänelle on ollut alusta saakka tärkeää saada apua läksyjen tekemisessä ja suomenkielisten koulumateriaalien ymmärtämisessä.

”Kuulin sosiaalityöntekijältäni, että on tällainen paikka, jossa saa apua. Kaverini oli käynyt Olohuoneella jo aiemmin, ja tulin hänen mukaansa tutustumaan toimintaan”, Aziz kertoo.

Nykyisin Aziz suuntaa Olohuoneelle suoraan koulusta kolmena päivänä viikossa.

Olohuoneessa paikalla on aina turvallisia aikuisia

Olohuone avaa ovensa maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin iltapäivästä ja on auki nelisen tuntia. Paikalla on aukiolopäivinä usein kaksi työntekijää ja lisäksi useampia vapaaehtoisia, jotka Diakonissalaitos on kouluttanut tehtävään. Heiltä kaikilta voi pyytää apua aivan mihin tahansa.

Yhteisvoimin on tehty asunto- ja työhakemuksia, päivitetty cv:itä ja selvitetty perheenyhdistämiseen liittyviä asioita. Olohuoneen työntekijöiltä voi myös varata henkilökohtaisen ajan, jos tarvitsee tukea esimerkiksi harjoittelupaikan työhaastatteluun, virastossa asiointiin tai ihan vain vaateostoksille.

Työntekijät ja vapaaehtoiset ovat paikalla myös sen vuoksi, että heille voi puhua mistä tahansa. Talibanin noustua valtaan Afganistanissa ja Ukrainan sodan alkamisen aikoihin Olohuoneella järjestettiin yhteisiä keskusteluiltoja, kun samat raskaat teemat painoivat monen nuoren mieltä.

”Olohuone on paikka, jossa on aina läsnä turvallisia aikuisia mutta myös vertaisia. Pyrimme olemaan aidosti yhteisöllisiä ja järjestämään yhteisöllistä toimintaa. Moni nuori toivoo nimenomaan sitä, että olisi tekemistä. Kun heillä ei vielä ole verkostoja, he eivät tiedä, mihin vapaa-ajalla voisi mennä”, Eichhorn sanoo.

Liitutaululle on kirjoitettu viikko-ohjelma. Se on Diakonissalaitoksen Olohuoneessa.

Urheilua, kulttuuria ja sosiaalisia suhteita

Olohuoneen porukka on käynyt yhdessä niin keilaamassa kuin ajamassa kartingiakin, niin leffassa kuin teatterissakin. Yhteisissä tiloissa on pidetty tyttöjen iltoja, Fifa-turnauksia ja pop up -kahvilaa, ja kesäretkillä on suunnattu Helsingin edustan saaristoon tai Nurmijärvelle. Uusia taitoja on opeteltu uima- ja hiihtokoulussa.

”Minäkin ehdin käydä hiihtokoulussa kerran, ja perjantaisin pelaan jalkapalloa Olohuoneen liikuntasalivuorolla. Viime kesänä olin mukana retkellä leirikeskuksessa Vuosaaressa, jossa teimme ruokaa, saunoimme ja juttelimme. Se oli tosi kiva reissu”, Aziz kertoo.

Olohuoneesta on tullut Azizille myös sosiaalisesti tärkeä, sillä yhteisen tekemisen parissa hän on tutustunut muihin nuoriin, jotka käyvät Olohuoneella.

”Olohuone on tosi mukava paikka. On hienoa, että se on olemassa ja että siellä saa tarvitsemaansa apua. Siitä tahdon kiittää Kaisaa ja kaikkia hänen kollegojaan todella paljon.”

Olohuone oli osa YEE-hanketta

Olohuone oli osa YEE- eli Yhdessä aikuisuuteen – Elämässä Eteenpäin -hanketta. YEE-hanke tarjosi yksilöllistä tukea lastensuojelun jälkihoitoon oikeutetuille nuorille ja nuorille, jotka ovat tulleet Suomeen ilman huoltajaa alaikäisinä tai 18–19-vuotiaina ja ovat nyt itsenäistymisvaiheessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli hankkeen päätoteuttaja, Diakonissalaitos osatoteuttaja. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto. Huhtikuusta 2023 alkaen Olohuonetta rahoittaa STEA.

Olohuone sai Diakonissalaitoksen Aurora-palkinnon 10. maaliskuuta 2023. Perusteluissa sanotaan muun muassa: “Olohuone löysi kohderyhmänsä nopeasti, mikä kertoo toiminnan tarpeen ammottavan kokoisesta aukosta yhteiskunnassa. Moni nuori onkin kokenut Olohuoneen olevan toinen koti. Olohuone on tavoitettava siinäkin mielessä, että se on auki virka-aikojen jälkeen, jopa viikonloppuisin. Työtä tehdään intohimolla ja suurella sydämellä.”

Tutustu Olohuoneeseen

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: