Tukialus ja Nuorten katutyö vievät apua kadulla oleville ihmisille näiden omilla ehdoilla

7.3.2023

Diakonissalaitoksen Tukialus-hanke tarjoaa kadulla oleville päihde- ja mielenterveysongelmaisille ihmisille apua näiden omilla ehdoilla. Lahdessa käynnistyy keväällä 2023 omana hankkeenaan Nuorten katutyö, jonka kohderyhmä ovat alle 18-vuotiaat.

Kolme ihmistä kävelee rinmakkain. Heillä on reput selässä.

Lahden Tukialuksen työntekijät Nina, Hanna-Mari  ja Hanna.

Kello lähestyy puoltapäivää, ja Nina, Hanna-Mari ja Hanna  valmistautuvat lähtemään päivittäiselle kierrokselleen Lahden kaduille. He pakkaavat reppuihinsa pipoja, villasukkia, kuukautissuojia ja ehkäisyvälineitä. Mukaan lähtevät myös kannettava tietokone, ylimääräinen puhelin ja ensiapupakkaus.

Nina ja Hanna-Mari ovat työskennelleet vuoden verran Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeen projektityöntekijöinä, ja Hanna liittyi kuukausi sitten mukaan suorittamaan sosionomiopintoihinsa kuuluvaa harjoittelua.

”Halusin harjoitteluun Tukialukseen, koska täällä pääsen kohtaamaan asiakkaat heidän arkiympäristössään”, Hanna sanoo.

Tukialuksen asiakkaiden arkiympäristönä ovat kadut.

”Kohderyhmäämme ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset kadulla: päihde- ja mielenterveysongelmaiset ihmiset, jotka ovat marginaalin marginaalissa”, kuvailee Tukialuksen projektipäällikkö Robert Koski.

”Yhteiskuntamme on rakennettu niille, jotka osaavat olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Jos ei tätä osaa, tippuu aika nopeasti palvelujen ulkopuolelle. Me autamme tällaisia ihmisiä hoitamaan esimerkiksi asunnottomuuteen, perhekuvioihin, terveydellisiin ongelmiin, sosiaalietuuksiin tai oikeastaan mihin elämän osa-alueeseen tahansa liittyviä asioita.”

Kolme naista kävelee rinnakkain.

Tukialuksen työntekijät jalkautuvat päivittäin Lahden kaduille.

Tärkeintä on luottamuksen rakentaminen

Nina, Hanna-Mari ja Hanna kävelevät joka arkipäivä Lahden kaduilla, keskustelevat ihmisten kanssa ja jakavat heille tarpeellisia tarvikkeita. Etsivää työtä kaduilla tehdään keskimäärin nelisen tuntia päivässä, minkä lisäksi he hoitavat asiakkaiden asioita päivittäin toimistollaan.

Ennen matkaan lähtöään kolmikko pakkaa vielä mukaan juotavia jugurtteja, välipalavanukkaita, voileipiä ja viinirypäleitä asiakkaita varten. Uusia ihmisiä lähestyttäessä ruoan tarjoaminen voi myös olla tapa saada kontakti.

”Tärkeintä työssämme on ihmisten vilpitön kohtaaminen ja luottamuksen rakentaminen. Tarjoamme ihmisille apua heidän omilla ehdoillaan, ja tämä voi tapahtua vasta, kun luottamus on syntynyt”, Robert Koski sanoo.

Kaksi kättä. Toinen ojentaa toiseen elintarvikepurkin.

Työntekijöillä on aina mukana ruokaa asiakkaita varten. 

”Asiat kyllä selviävät”

Nina, Hanna-Mari ja Hanna suuntaavat Lahden keskustassa sijaitsevalle kauppakeskukselle, jonka luona vastaan tulee ensimmäinen tuttu asiakas. Tämän kanssa selvitellään, miten asioiden hoitaminen onnistuu, kun puhelin on rikki.

Matka jatkuu. Toisen kauppakeskuksen luota löytyy kymmenpäinen tuttu porukka. Nina, Hanna-Mari ja Hanna hajaantuvat porukkaan vaihtamaan kuulumisia ihmisten kanssa.

Jalat lumisella kadulla.

Tukialus tarjoaa kadulla oleville päihde- ja mielenterveysongelmaisille ihmisille apua näiden omilla ehdoilla.

Nina  juttelee Heidin kanssa, jota Tukialus on auttanut asunnon hankkimisessa. Asunto on jo järjestynyt, mutta nyt pitäisi vielä varmistaa, minne yksi tärkeä asiakirja on juuttunut.

Heidiltä on puhelimen puheaika lopussa, joten Nina lainaa hänelle Tukialuksen puhelinta ja soittaa vielä itse sosiaalitoimistoon varmistaakseen, että kaikki on kunnossa.

”Ei ole sanoja sille, kuinka tärkeää apua olen saanut Tukialukselta. Tällä tavalla voin sitä parhaiten kuvata”, Heidi sanoo ja muodostaa sormillaan sydämen.

Nina sujauttaa vielä voileivän Heidin kassiin ja vannottaa tätä pitämään huolta itsestään.

”Asiat kyllä selviävät. Soitan sinulle ylihuomenna, kun saan vahvistettua asiat sosiaalitoimiston kanssa. Vastaathan, kun soitan?” Nina varmistaa.

Nainen puhuu puhelimeen.

Pelkopotilaan tukena hammaslääkärissä

Kadun toisella puolella vastaan tulee jälleen kaksi tuttua asiakasta.

”Tukialuksen ihmiset ovat meille hyvän toivon niemi”, he tiivistävät.

Kuulumisten vaihdon ja eväiden jakamisen jälkeen Nina, Hanna-Mari ja Hanna kääntyvät takaisin kohti ensimmäistä kauppakeskusta, jonka liepeille kerääntyy usein iltapäivisin Tukialuksen asiakkaita.

”Kuljemme useimpina päivinä aika lailla samoja reittejä, sillä tiedämme suunnilleen, missä asiakkaamme liikkuvat. Kesällä kiertelemme myös puistoissa, kun ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkona.”

Diakonissalaitoksen Nuorten katutyö aloittaa keväällä 2023

Tukialus toimii Lahden lisäksi Helsingissä ja Tampereella. Keväällä 2023 Lahdessa käynnistyy omana hankkeenaan pilottihankkeena Nuorten katutyö, jonka kohderyhmä ovat alle 18-vuotiaat.

Pilottihankkeen taustalla on havainto siitä, että katuympäristössä näkyy hyvinkin nuoria ihmisiä, joiden päihteidenkäyttö on rajua. Tähän kytkeytyy myös laajasti huolta herättänyt nuorten jengiytyminen.

”Kaduilla olevat nuoret kaipaavat usein elämäänsä ensisijaisesti turvallisia aikuisia. Luottamuksen luominen on nuorten kanssa erityisen keskeistä. Kun työntekijämme pääsevät sisään nuorten kulttuuriin, he voivat huomata ongelmia, jotka jäävät muualla pimentoon, ja tarjota apua niihin”, Robert Koski sanoo.

Sosiaalityöntekijä mukana työssä nuorten kanssa

Diakonissalaitoksen toiminnassa keskeistä on, että ketään ei syyllistetä, tuomita eikä rangaista. Nuorten kanssa toimittaessa huomioon on kuitenkin otettava myös lastensuojelulaki, joka asettaa omat vaatimuksensa sille, missä vaiheessa alaikäisen elämänvalintoihin on puututtava jopa vastoin tämän tahtoa.

”Nuorten katutyö on pioneerihanke, jossa tullaan varmasti haastamaan yleistä ajattelua siitä, miten nuorten ongelmia pitäisi kohdata. Tämä vaatii ilman muuta tasapainoilua. Juuri siksi olemme hakeneet hankkeeseen töihin sosiaalityöntekijää, joka tuntee sekä lain että tämän toimintaympäristön tarkasti”, Robert Koski sanoo.

Kolme seisoo naista rinnakkain.

Etsivää työtä kaduilla tehdään keskimäärin nelisen tuntia päivässä, minkä lisäksi Tukialuksen työntekijät hoitavat asiakkaiden asioita päivittäin toimistollaan.

Asenteet estävät keskustelua

Nina, Hanna-Mari ja Hanna ovat saapuneet takaisin Lahden keskeisimmän kauppakeskuksen kulmille. Yksi asiakas pysähtyy kiittämään Ninaa siitä, että tämä lähti hänen kanssaan hammaslääkäriin.

”Se oli minulle tosi tärkeää, sillä olen pelkopotilas.”

Seuraan liittyy toinenkin asiakas kehumaan Tukialuksen työntekijöitä.

”He kuuntelevat meitä kuin ihmisiä. Meidän ei ole aina helppo puhua ’normaaleille’, koska heillä on niin paljon asenteita meitä kohtaan. Kuvitellaan, että kaikki narkomaanit ovat samanlaisia, että on olemassa joku tietty narkomaanityyppi. Ei ole.”

Heidin nimi on muutettu.

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: