Huolellinen riskienhallinta tuo turvaa kehittyvillä markkinoilla

2.7.2021

Kymppi-hankkeen hop-on -tapahtuman vieraat, kuuden henkilön kasvokuva.

KYMPPI-hankkeen kesäkuussa 2021 pidetyssä Hop on -webinaarisarjassa keskityttiin vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuuksiin kehittyvissä maissa. Keskustelua turvallisuudesta ja riskeistä luotsasi Sari Kuvaja vastuullisuuteen keskittyneestä Third Rock -yrityksestä. Tilaisuudessa puhuivat Forsetin asiantuntija Juhani Mäkinen, Auli Starck Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesistä sekä Juha Kunnas Vakava Technologies -yrityksestä.

Riskienhallinta edellyttää kokonaisvaltaista arviointia

Riskienhallinnan avulla pyritään hälventämään pelkoja. Se hälventää epävarmuutta ja epätietoisuutta. Riskienhallinnan ammattilaiset haluavat tuoda näkyvyyden epävarmuustekijöihin, jotka saattavat kompastuttaa.

”Luomme reittejä, jotta ei kompastuta. Riskienhallintaan kuuluu myös miettiä, mitä teemme, jos sittenkin kompastumme. Pyrimme luomaan ja rakentamaan tietoisuutta, jotta pystyisimme tekemään parempia päätöksiä”, turvallisuusasiantuntija Juhani Mäkinen pohtii.

Ympäristön ymmärtäminen on tärkeää. Esimerkiksi Afrikassa ilmasto-olosuhteet ovat monin paikoin erilaiset kuin Euroopassa. Ymmärrämmekö, miten se vaikuttaa yrityksen toimintaan tai mukana oleviin laitteisiin? Sopiiko esimerkiksi elektroniikka kosteaan ympäristöön?

Mäkisen mukaan riskienhallinnan pitää ohjata päätöksentekoa. Kaiken tiedon pitää ohjata yksittäisiä valintoja: mikä on hyvä majoitus, mitä sairaalaa käytetään, jos tapahtuu jotain?

Läpileikkaavat riskit vaikuttavat koko organisaatioon alati muuttuvissa ympäristöissä. Joskus pieni ongelma heijastuukin laajemmin ympäristöön. Miten pitkät työpäivät ja -viikot vaikuttavat? Mitä jos lähetetty työntekijä uupuu ja palaa loppuun? Ongelmat heijastuvat helposti laajemminkin mielikuviin Suomesta lähetetyistä työntekijöistä.

Muutokset poliittisissa tilanteissa ja säässä aiheuttavat haasteita

Vikes pyrkii edistämään vapaata, kriittistä ja laadukasta journalismia erityisesti siellä, missä sananvapaus on uhattuna. Auli Starckin mukaan turvallisuutta miettiessä pitää huomioida sää, kuten monsuunikausi, vaalit tai muut poliittiset tilanteet.

Paikallisilla työntekijöillä ja suomalaisilla työntekijöillä on eri turvallisuusriskit. Valitettavasti monessa maassa toimittajat nähdään vihollisina, jolloin he kohtaavat uhkia, jopa väkivaltaa. Silloin on pohdittava, meneekö toimittaja maahan toimittajana vai turistina. Tuleeko ongelmia, jos turisti paljastuu toimittajaksi?

Myös digitaalinen turvallisuus pitää ottaa huomioon. On esimerkiksi pohdittava, onko matkan aikana tuotettu ja julkaistava teksti niin arkaluontoista, että esimerkiksi Google-kääntäjän on mahdollista saada tietoa, joka asettaisi paikalliset kumppanit vaaraan.

Järjestöt turvaavat liiketoimintaa

Vakava Technologies valmistaa älykkäitä internetiin kytkettyjä kylmäbokseja. Boksit eivät tarvitse sähköverkkoa, vaan ne toimivat aurinkovoimalla, joten ne sopivat hyvin myös olosuhteisiin, joissa on epävakaa tai puutteellinen sähköverkosto.

Vakava on tehnyt yhteistyötä Itä-Afrikassa eri järjestöjen, kuten Maailman ruokaohjelman WFP:n kanssa. Esimerkiksi Somaliassa kylmäbokseja on toimitettu kouluihin ja kauppoihin. WFP tekee turvallisuuskartoitukset ja määrittelee riskitason sekä hoitaa myös kuljetukset ja muut palvelut, jotta matkustaminen ja tuotteiden toimitus olisi turvallista. Yhteistyö Vakavan ja WFP:n välillä on ollut hedelmällistä ja positiivisia kehitysvaikutuksia tuottavaa kaikille osapuolille.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyölogo.Lue lisää Kymppi-hankkeesta!

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: