Kosovon sodan uhrien puolustamisesta palkittu Feride Rushiti yhteistyöhön Diakonissalaitoksen kanssa

28.9.2022

Diakonissalaitos ja Feride Rushitin johtama Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestö ovat käynnistäneet yhteistyön Kosovoon saapuvien palautettujen ja pakolaisnaisten tukemiseksi. Yhteistyön tarkoituksena on jakaa, syventää ja kehittää sodan ja pakolaisuuden traumatisoimien ihmisten auttamiseen liittyvää osaamista.

Feride Rushiti.

Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön perustanut Feride Rushiti palkittiin hellittämättömästä työstään sodan uhrien oikeuksien puolesta Yhdysvaltain ulkoministeriön jakamalla International Women of Courage -palkinnolla vuonna 2018.

Kuolleita elävien joukossa

Kosovon sodan aikana Feride Rushiti, vastavalmistunut lääkäri, auttoi vapaaehtoisena pakolaisia Albanian puolella rajaa. “Pakolaisten kauhistuttavat kokemukset muuttivat täysin elämäni suunnan. Päätin luopua lääkärin työstäni ja ryhtyä tukemaan kidutuksen ja raiskausten uhreja ja puolustamaan heidän asemaansa yhteiskunnassa”, Rushiti kertoo.

Vuosina 1998–1999 käydyssä Kosovon sodassa yli 20 000 naista, miestä ja lasta koki seksuaalista väkivaltaa. ”’Olemme kuolleita elävien joukossa’, kuvailivat monet uhrit itseään sodan jälkeen”, Rushiti kertoo. Heille ei ollut tarjolla mitään yhteiskunnan tukea, ja perheetkin mieluummin vaikenivat seksuaalisen väkivallan uhrien kokemuksista niihin liittyvän häpeän vuoksi.

Siksi Feride Rushiti perusti Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön, jonka tarkoitus oli aluksi tarjota hoitoa, psykososiaalista tukea ja kuntoutusta sodan uhreille sekä edistää heidän oikeuksiaan yhteiskunnassa.

”Suurimpia saavutuksiamme on se, kun Kosovon parlamentti tunnusti sodan seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan uhrien oikeudellisen aseman vuonna 2014”, Feride Rushiti kertoo. Sinnikkään vaikuttamistyön tuloksena Kosovon hallituksen alainen komissio myönsi lopulta sodan aikana seksuaalista väkivaltaa kokeneille ihmisille kuukausittaisen rahallisen tuen vuonna 2017.

”Jatkoin työtäni mitätöinnistä ja uhkailuista huolimatta”

”Naisena kohtasin erittäin miesvaltaisessa yhteiskunnassa monia haasteita. Minut sivuutettiin, minua painostettiin lopettamaan ja minua jopa uhkailtiin”, Rushiti kertoo. Koska seksuaalinen väkivalta oli niin vahva tabu tuolloin, uhrit eivät uskaltaneet tulla avun piiriin ja heidän perheensä jopa kielsivät avun hakemisen välttääkseen häpeän. ”Poliittisen vaikuttamistyön lisäksi meidän täytyi muuttaa yhteiskunnassa vaikuttavia asenteita, jotta uhrit uskaltaisivat ottaa apua vastaan”, Rushiti jatkaa.

”Ihmisoikeusaktivistin työ on saanut minut löytämään sisältäni voimaa, jota en tiennyt minulla olevankaan. Sen avulla olen pystynyt selviämään kohtaamistani vaikeuksista. Koen, että painajaismaisista tilanteista selviytyneiden ihmisten elämäntarinoiden kuuleminen velvoittaa minua edistämään heidän oikeuksiaan yhteiskunnassa”, Rushiti toteaa.

Nykyisin Feride Rushitin luotsaaman Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön toimenkuva on laajentunut tukemaan muitakin väkivallan uhreja sekä haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja paluumuuttajia sekä edistämään heidän oikeuksiaan.

Diakonissalaitos laajentaa työtään Kosovossa

Diakonissalaitos on aloittanut yhteistyön Feride Rushitin johtaman Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön ja Kosovon sisäministeriön kanssa pakolais- ja paluumuuttajanaisten kotoutumisen ja osallisuuden tukemiseksi Kosovossa. Uusi hanke laajentaa Diakonissalaitoksen jo vuodesta 2017 Kosovossa tekemää työtä haavoittuvassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Suomen ulkoministeriö tukee toimintaa kehitysyhteistyövaroin.

Diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskus ja Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims ovat asiantuntijoita sodan ja pakolaisuuden traumatisoimien ihmisten auttamisessa ja hoitamisessa. Yhteistyön tarkoituksena on jakaa, syventää ja kehittää tähän työhön liittyvää osaamista.

Psykotramatologian keskuksen roolina Kosovossa tehtävässä työssä on kouluttaa paikallisviranomaisia psykososiaalisen tuen antamisessa, traumatietoisuudessa ja sukupuolisensitiivisyydessä, jotta heillä on mahdollisuus antaa pakolais- ja paluumuuttajanaisille riittävää tukea tulevaisuudessa. Paikalliset järjestökumppanit ovat myös kiinnostuneita oppimaan suomalaisilta verkostomuotoisesta viranomaisyhteistyöstä ja vaikeassa asemassa olevien ihmisten moniammatillisesta hoidosta.

Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims ja Jesuit Refugee Service -järjestöjen sekä Kosovon sisäministeriön edustajien ryhmä vieraili Suomessa lokakuussa tutustumassa pakolaisten ja maahanmuuttajien kanssa tehtävään työhön.

Lisätietoa Diakonissalaitoksen työstä Kosovossa:

Psykotraumatologian keskus kehittää Kosovoon saapuneiden kotouttamista

Vähemmistöjärjestö VoRAE luo siltaa Kosovon romanien ja valtaväestön välille

Lisätietoa Psykotraumatologian keskuksesta

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: