Kuulumattomuus luo nuorille ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä

14.3.2024

Kaikille yhteisö ja johonkin kuulumisen tunne eivät ole itsestään selvyyksiä. Erityisesti vaikeista lähtökohdista tulevat nuoret tarvitsevat kuuluvuuden tunnetta, kertoo kokemusasiantuntija Mila Nikkanen. “Jokainen haluaa kuulua johonkin” on etsivien nuorisotyöntekijöiden ja työpajatoimijoiden valtakunnallisten #INTO24-päivien tämän vuoden teemana. Tapahtumassa kuultiin nuoria, joilla on omakohtaisia kokemuksia kuulumattomuudesta.  

Mila Nikkanen istuu tuolilla ja katsoo kameraa. Erhan Daler seisoo mustassa paidassa mietteliään näköisenä.

Kokemusasiantuntijat Mila Nikkanen ja Erhan Daler kertovat #INTO24-päivillä ajatuksiaan nuorten kuulumattomuudesta.

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman kokemusasiantuntijat Mila Nikkanen ja Erhan Daler antoivat lähtölaukaisun vuosittaisille #INTO24-päiville omalla avauspuheenvuorollaan. Puheenvuorossaan he keskustelivat johonkin kuulumisen kokemuksesta ja sen puuttumisesta. 

Yhteisöt lisäävät kuuluvuuden tunnetta

“Kaivatun yhteisön puuttuminen luo yksinäisen ja ulkopuolisen olon”, toteaa Nikkanen. Jatkuva oman paikan etsiminen, usein ilman tulosta, lannistaa. Toivottomuudesta voi seurata se, että mikä tahansa yhteisö, jossa tuntee itsensä hyväksytyksi kelpaa. ”Yksikin kokemus siitä, että on osa jotain itseään isompaa luo paljon toivoa ja motivaatiota”, Nikkanen huomauttaa. 

“Kuuluvuuden tunne on erityisen tärkeä nuorille, jotka tulevat vaikeammista lähtökohdista, sillä heille yhteisö ja johonkin kuuluminen eivät ole aina itsestään selvyyksiä”, Nikkanen sanoo. Tunne siitä, että nuoren asioista ja mielipiteistä aidosti välitetään, lisäävät oman arvon tunnetta. Kuuluvuuden tunnetta luovat Nikkasen mukaan esimerkiksi omana itsenään hyväksytyksi tuleminen, turvallinen ympäristö sekä yhdistävät asiat tai päämäärä.  

Kuulluksi tuleminen on merkityksellistä 

Toisena tapahtumapäivänä Nuorten ohjelma järjesti työpajan Vaikuta nuorten kanssa NYT! Nikkasen ja Dalerin mukana oli myös Nuorten ohjelman koordinaattori Emma Kallunki. Työpajan tarkoituksena oli tarjota näkökulmia ja konkretiaa siihen, kuinka nuorten kanssa työskentelevät voivat tukea nuoria vaikuttamaan ja raivata tilaa niille äänille, jotka eivät tässä yhteiskunnassa kuulu.  

Kun nuoria tuetaan vaikuttamisessa, voivat he havahtua siihen, että heillä on mahdollisuus itse vaikuttaa asioihin. Heidän äänellään on merkitystä yhteiskunnassa. He ovat osa tätä suurta yhteisöä. Toiminta luo näin toivoa. “Nuorisotyöntekijöiden ei tarvitse olla vaikuttamisen ammattilaisia”, Kallunki huomauttaa. “Vaikuttaminen voi olla myös yhdessä oppimista nuorten kanssa.” 

#INTO24 oli etsiville nuorisotyöntekijöille, työpajatoimijoille ja heidän yhteistyökumppaneilleen suunnattu vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin Mikkelissä 20.–21. maaliskuuta. 

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: